Zeal & Ardor in 013, foto Mia Weerdesteijn

Knock, knock. Yeah? Soulcrusher is hier met een pak eerste namen voor de komende editie. Festivalseizoen 2024 is go! Met dit weekend Black Earth op het menu, plus onder meer Roadburn en Sonic Whip in het vooruitzicht gieren de adrenaline, knaldrang en vooral de heavy muziekliefde alweer ongegeneerd door de aderen: kloppende slapen, buren en alles. En Soulcrusher mag dan pas op 11 en 12 oktober plaatsvinden, de voorpret neemt met deze eerste worp al direct grote vormen aan: Zeal & Ardor, Blackbraid, Pharmakon, Coilguns, Lamp of Murmuur, Dödsrit, Woe en Kollaps. De heaviness krijgt nog wat extra cachet dankzij het fraaie artwork van Marald van Haasteren, dat je helemaal onderaan kunt bewonderen.

Aardige achtklapper van Soulcrusher, het zwart gerande, immer brute tweedaagse festival in Doornroosje, Nijmegen, dat de laatste jaren een vaste prikker op de festivalkalender is geworden. De naam van Zeal & Ardor springt er natuurlijk uit. Het blackened gospel & soulproject rond de zachtaardige Zwitserse Amerikaan Manuel Gagneux tekende met de 3e plaat voor het NMTH album van het jaar en staat al sinds Devil Is Fine (2016) voornaam op trommel- en netvliezen gebrand, ook dankzij ijzersterke liveshows. In oktober ligt de vierde langspeler als het goed is al op de merchtafels in Roosje.

Coilguns @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

Voor Blackbraid, het black metalproject van inheemse Amerikaan Jon Krieger, is Soulcrusher de allereerste Nederlandse show. Krieger bracht al twee platen uit vol ziedende black. Wat doorgaans ook nogal beklemmend uitpakt is een optreden van Pharmakon, het experimentele elektronica/noiseproject van Margaret Chardiet uit New York. Meer Zwitsers gitaarwerk komt van Coilguns, een DIY ademende band die ons op onder meer Roadburn, Sniester en ESNS al gemeen om de oren sloeg met lappen noise en hardcore punk.

Uit Los Angeles komt cultband Lamp of Murmuur met grimmige black metal. How about some heavy Dutch shit? Soulcrusher & Dödsrit got your back! Eigenlijk ontstaan als Zweeds eenmansproject van Christoffer Öster, telt het al rap tot volwaardige band uitgegroeide Dödsrit ook drie Nederlandse leden. Onze recensent typeerde Mortal Coil als ‘een van de dikste black metalplaten’ van 2021 met een ‘mix van ijzige black metal en crust punk, opgesmukt met elegante post-metal passages’. Woe is dan weer een vierkoppige black metalband uit Philadelphia in de US of A en Kollaps uit Australië serveert meedogenloze industrial metal.

Dat is natuurlijk nog niet alles voor twee dagen Soulcrusher. De komende periode wordt de line-up verder aangevuld. De kaartverkoop is inmiddels gestart met een gelimiteerd aantal early bird weekendtickets. Meer info via: bit.ly/soulcrusher2024. Dagkaarten gaan op een later moment in de verkoop.

 Deel dit artikel