Daughters, Photo: Roy Wolters

Daughters, Photo: Roy Wolters

Voor je het weet is de zomer hier (…) en weer voorbij en mogen we in het najaar helegaar los op een pak aan heavy festivals. Zo’n beetje ons favoriete dagfestival is Soulcrusher in Doornroosje Nijmegen. Daar gingen we al drie edities hard op acts van Yob, Deafheaven, Inter Arma, Mayhem en Dodecahedron tot Ufomammut, Monolord, Conan, Oathbreaker en Voivod. Van hevig stonend en doomend tot intens blackened spul dus.

Vandaag maakt Doornroosje de eerste namen voor editie 4 bekend en we zijn er meteen maar even goed voor gaan zitten, want zaterdag 5 oktober belooft weer een hele beste dag te worden in Nijmegen. Zo zagen we noisy & nasty Amerikanen Daughters en Portland doomers Mizmor (2018) zwaar indruk maken op Roadburn Festival en mochten we dat genoegen met UK sludgers Telepathy ook al smaken op Roadburn, Into The Void en Black Earth Festival. De organisatie heeft ook nog het Italiaanse The Secret en een exclusieve Nederlandse show van het Duitse Cranial toegevoegd. Voor Daughters en Mizmor geldt die exclusiviteit ook. Helemaal geen gekke eerste worp dus.

Daughters, Photo: Roy Wolters

Daughters, Photo: Roy Wolters

Soulcrusher belooft uiteraard meer namen. De kaartverkoop start zaterdag 11 mei om 10.00 uur met gelimiteerde ‘early crusher’ tickets van € 37,50.

Hieronder lees je wat de organisatie over dit vijftal kwijt wil.

DAUGHTERS (USA)
De Amerikaanse band Daughters geeft al vanaf hun prille begin blijkt te hebben van een zeer unieke kijk op het noiserock-genre. De plaat ‘You Can’t Always Get What You Want’ uit 2018 is een statement van jewelste en behoort absoluut tot het beste dat vorig jaar is uitgebracht. Het geluid is claustrofobisch, dissonant en beklemmend. De dreigende percussie, de doordringende feedback, de ontregelende teksten intrigeren en beangstigen tegelijkertijd. Het is maniakaal goed wat deze heren uit de hoge hoed toveren. De nummers steken uitermate goed in elkaar. En live is dat niet anders. Geen show is hetzelfde, maar ze zijn zonder uitzondering intens en buitengewoon uitdagend. De bevlogenheid spat van het podium af.

MIZMOR (USA)
De Amerikaanse doom band Mizmor, afkomstig uit het verre Portland, Oregon, treedt maar zeer zelden op. Optredens zijn dan ook zonder uitzondering uniek te noemen. We zijn dan ook zeer verheugd de heren te mogen verwelkomen op in Nijmegen voor een exclusieve Europese show! Het monolitische geluid van de band is genre overstijgend en bestaat uit een allesverslindende hybride van doom, black en death. Minimalistische meanderende soundscapes worden afgewisseld met intense, maar tegelijkertijd melodische uitspattingen waarbij de zaal vakkundig gelijk gemaakt wordt. Een band om naar uit te kijken.

THE SECRET (ITA)
De Italiaanse band staat bekend om hun beton harde mix van grind, hardcore met een scheut doom en black. Het laatste wapenfeit, ‘Lux Tenebris’, stamt uit 2018 en is uitgebracht via het befaamde Southern Lord Records. Het is een spijkerhard, vlijmscherp, furieus en nietsontziende granaat van een plaat. Geheel in lijn met andere bands als Converge, Black Breath en Nails. Dit gaat de zaal compleet overrompelen. Wij kijken ernaar uit.

Telepathy op Into The Void, foto Oscar Anjewierden

Telepathy op Into The Void, foto Oscar Anjewierden

CRANIAL (GER)
Het optreden van de Duitse band Cranial op Soulcrusher zal geheel in het teken staan van de release van hun nieuwe album. De band is een meedogenloze riff-machine, waarbij alle elementen uit de post-metal en sludge aanwezig zijn. Het debuut album ‘Dark Towers, Bright Lights’ klinkt bij vlagen kolossaal en kent een rauw seismisch geluid. De band die onder meer bestaat uit leden van het ter ziele zijnde Omega Massif barst van het talent, we kijken dan ook reikhalzend uit naar het nieuwe werk.

TELEPATHY (UK)

Het geluid van de Britse band Telepathy heeft bij elke release steeds meer vorm gekregen. De instrumentale post-metal is ontwrichtend, contrastrijk en melodieus tegelijkertijd. De donkere, boeiende slepende composities op hun laatste album ‘Tempest’ uit 2017 geeft aan waar de band toe in staat is. En dat maakt nieuwsgierig, want een nieuw album is onderweg en staat gepland vóór Soulcrusher. En die timing bevalt ons wel.

Check ook de verslagen van Soulcrusher I, II en III
43257234_920225974834907_348693448276049920_nDeel dit artikel