Dool op Graspop, foto Rob Sneltjes

Tusky, in de nieuwe line-up!

Je kunt ons knijpen maar het is geen droom: Sniester 2021 gaat zowaar door! Als een van de eerste Nederlandse festivals sinds de lockdown anderhalf jaar geleden, is er met man en macht aan gewerkt om te schakelen in deze tijden van versoepeling. En dat is ergt bewonderenswaardig, daar ook Sniester moest dealen met een continu veranderend festivallandschap in deze pandemie. Met ook nog eens Soulcrusher hetzelfde weekend, lijkt er toch voorlopig weer het een en ander plaats te vinden in het heavy segment. En verdomd: 70 bands uit Nederland en België, plus een paar Engelse bazen erbij. Van garage tot post-rock, indie tot punk: de bomvolle line-up inclusief DOOL, And So I Watch You From Afar, Paceshifters en Black Box Revelation liegt er niet om. En hoewel we wel alles kunnen tippen, pikten we er even 10 bands uit die je zeker even moet zien…

1 en 2 oktober 
Het festival is op het moment van typen zo goed als bijna uitverkocht! En dat is niet zo gek, want niet alleen is Sniester al jaren een van de charmantste Haagse festivals, maar is de grote troef ook nog eens klasbakken van bands voor nop. Zeg nou zelf: hoe schamel is 30 euro voor een tweedaagse ticket met 70 bands na anderhalf jaar ellende? Precies. Met ook nog eens enkele gratis toegankelijke pop-upshows op de zaterdag en een eveneens gratis editie voor kinderen op de zondag, zit je gewoon gebakken. Lastig maneuvreren dus, met zoveel overlapping en bands, maar bij deze: tien tips die je moet checken, op volgorde van dag en tijd. Let op: bijna uitverkocht trouwens! Pak een van de laatste 100 tickets hier.

VRIJDAG 1 OKTOBER

Rotzak @ The Grey Space, 19:00
Yes yes, nadat je flink bent opgewarmd op de vrijdag na een driedubbelklapper in de vorm van Cloudsurfers, Rats On Rafts en Skroetbalg, komt de onverbiddelijke genadestoot van Rotzak. Deze Belgen brachten begin maart 2020 het venijnige Step Back, Gushing Eggheads uit, een furieuze hardcoreplaat helaas bedolven onder de opvolgende corona ellende. Hardcore met een hoog ADHD-gehalte: technisch, melodieus en precies het soort uitbundigheid dat je nodig hebt om die after dinner dip tegen te gaan:

Paceshifters @ Paard Grote Zaal, 20:45
Met een nieuwe plaat op zak en verse energie is een bezoekje aan altrockbazen Paceshifters in Paard Grote Zaal zeker een aanrader, hoewel onfortuinlijk overlappend met een al even heerlijke liveband als Bongloard (te zien in Rootz). Wie de heren al eens aan het werk heeft gezien, weet wat we bedoelen: deze band is geboren voor het podium. Strak, energiek en garant voor een heerlijk feestje:

Tusky @ Zwarte Ruiter, 21:45
Na Paceshifters is het als de wiedeweerga doortuffen naar Zwarte Ruiter, want ook Tusky is een band die elke stage in vuur en vlam achterlaat. Met nieuwe bandleden, waaronder Vladimir Stevic (o.a. All Doomed, Pene Corrida), die zijn meesterlijke stem in de strijd gooit naast zijn gitaarwerk, evenals nieuwe muziek, is een zweterig sloopfestijn een garantie. Potverdorie man, dit wordt hard:

Paracetamøl tijdens Popronde Leeuwarden 2019, foto Denise Janssens

Paracetamøl @ The Grey Space, 22:00
Keuzes, keuzes…Het is nog maar even de vraag in hoeverre het heen en weer lopen makkelijk is, gezien de 75% capaciteit, maar als het even kan, kun je de overlapping trotseren en van zowel Tusky als Paracetamøl een flink deel meepakken. Met debuut langspeler Behave op zak en een geduchte livereputatie na talloze shows precorona, verdient de band een volle bak. Garagepunk op zijn scherpst, zoals we het graag zien:

SØWT @ Rootz, 22:30
Goed voor de comedown: de noiserock van SØWT! Na enkele zinderende livestreams is de band weer klaar voor het echte werk. En hoewel SØWT zeker keihard uit de hoek komt, is het ook het soort rokerige, bedwelmende duisternis die na alle energieke punkbands even op een andere manier doet verpletteren. Erg benieuwd! En mocht je daarna nog energie hebben, sluit dan ook even af met Speedmobile (leden van Batmobile en Peter Pan Speedrock) direct erna in Zwarte Ruiter:


ZATERDAG 2 OKTOBER

KIEFF pop-up show @ 3345 Records, 16:00
In samenwerking met Popradar Den Haag organiseert Sniester ook nog eens gratis pop-upshows, waarvan we erg benieuwd zijn naar KIEFF. De post-punkband bracht dit jaar met het zelfgetitelde KIEFF een heerlijk eigenzinnige plaat uit, die stukje bij beetje verrast met bijzondere wendingen en excentrieke post-punkpasssages. Dus, begin je dag in een platenzaak en check KIEFF:

Splinter @ The Grey Space, 19:15
Als je na waarschijnlijk waanzinnige optredens van L.A. Sagne, Supersonic Blues en Black Box Revelation zin hebt in een potje onvervalste rock ’n roll, dan is Splinter het kwartet waarbij je moet aankloppen. Laatst uitgekomen debuutplaat Filthy Pleasures is een heerlijk werkstuk geworden, die de 70’s sound van weleer met beide benen 2021 ingooit, van de stoere grooves in Hold My Leash tot uptempo protometal stampers als Something Else of Robothell: je weet nooit of je zult headbangen of dansen, maar allebei tegelijk heeft onze voorkeur:

Magnetic Spacemen tijdens Popronde Leeuwarden 2019, foto Denise Janssens

Magnetic Spacemen @ Rootz, 19:45
Hij is hier! Jawel, de eerste langspeler van Magnetic Spacemen is een feit! Papoya Poya is vrijdag uitgekomen en toont aan dat deze springerige garagepunkers veelvuldig buiten de gebaande paden gaan. Een afwisselende, originele plaat die de tomeloze energie intact houdt maar ook over een meer volwassen sound beschikt. En daarbij is het live altijd een feestje, dus wees op tijd in Rootz zaterdag:

TankZilla @ Zwarte Ruiter, 21:45
Zo gesandwiched tussen And So I Watch You From Afar, Nancy Acid en DOOL, vergeten we bijna dat er een wel heel dik duo in Zwarte Ruiter staat zaterdagavond. TankZilla is een project van Peter Speedrock en Marcin Hurkmans (o.a. Wolfskop) en biedt een begenadigde bak groove. Verwacht stonerrock met een jamachtige kwaliteit, die haast bluesy binnenkomt maar moeiteloos tot headbangen aanzet. Erg lekker:

DOOL @ Paard Grote Zaal, 22:30
En ja hoor, er was geen mogelijkheid dat de band onder leiding van Raven van Dorst niet tussen onze tips terecht zou komen. In januari 2020 dropten we nog de eerste single van de inmiddels al anderhalf jaar oude plaat Summerland, maar het mocht niet baten. DOOL staat vrijwel steevast garant voor een steengoede show, maar na ze al zolang niet meer aan het werk te hebben gezien, vertonen we toch echt een beetje afkickverschijnselen. Dit is ook meteen de eerste normale Nederlandse show voor de band sinds Summerland uit is, nog voordat hun veelvuldig uitgestelde tournee pas in december dit jaar plaats zal vinden. Dat wordt ongetwijfeld vroeg aanwezig zijn, anders kom je niet meer binnen:

Naast deze tien bands staat er natuurlijk nog veel meer moois op het programma, dus zet vooral alvast je route vast want hieronder zie je de tijdschema’s per dag. Tickets zijn bijna uitverkocht, dus check de Sniester website. Let op: Naast je reguliere toegangsticket heb je een coronatoegangsbewijs (QR-code) nodig die je in de CoronaCheckApp moet laten zien of je kunt een print maken via CoronaCheck.nl. Deel dit artikel