Slow Worries, foto Michèle Margot

Bijzonder goede tijding in barre tijden: Slow Worries heeft opeens een nieuwe track voor je. En single When We Go Out is ook nog de opmaat naar een debuutplaat eind volgende maand! Het is een druppel op een naargeestig gloeiende plaat, maar wel een zeer zalvende druppel die bovendien het begin van een tweede Slow Worries-golf aankondigt. Verwacht Careful Climb (artwork hieronder) op 27 november via Subroutine.

Het is 25 jaar geleden dat het monumentale Mellon Collie & The Infinite Sadness uitkwam, de derde van The Smashing Pumpkins en een van de meest geslaagde dubbelaars ever. Het duurde destijds best even voordat die landde en dat kwam vooral omdat ik to-taal verslingerd was aan de uiterst meeslepende shoegaze die Billy en zijn pompoenen op voorgangers Siamese Dream en Gish opdienden.

Een wat geforceerd aanvoelend bruggetje voert ons naar Slow Worries en veeleer terug naar de meer noisy en onderkoelde kant van het spectrum, naar een Sonic Youth of – in NL/Subroutine-referenties gedacht – The Ex, HOWRAH en Space Siren. Qua zang surft Slow Worries ook veel meer op de no-nonsense koele vibes. De band – die tot voor kort (bariton-)gitarist Gijs Loots deelde met HOWRAH) – heeft in Maaike Muntinga een cool vocaal boegbeeld, die haar stem soms verraderlijk laat overslaan. Yes! Met de dwarse melodielijnen en noisende gitaren krijgen we er ook prettige Pixies- en andere nineties-referenties bij.

Muntinga en Loots vormen met Liu Mottes (gitaar) en Nora Uitterlinden (drums) een groep die op de een of andere manier al vier jaar in ons geheugen zit. April 2016 verraste Slow Worries met een eerste levensteken dat meteen in de roos schoot: een self-titled EP die opwindende nineties noiserock ademde. Luister onder meer Bedside Manners er nog maar eens op na. Sindsdien hebben ze dan wellicht niet stilgezeten, maar dreven ze ondanks Europese tours, gigs op Eurosonic en aanwezigheid in andere bands als Apneu, HOWRAH, Bombay en SOON, wel uit het bewustzijn. Tot nu dus, of eigenlijk tot gisteren toen When We Go Out digitaal licht zag én bracht.

Single When We Go Out is meteen een van de meest meeslepende en warme tracks van de eerste langspeler, die tien nummers gaat tellen. Careful Climb is geproduceerd door Steven van der Werff en Gijs Loots, ook opgenomen door Van der Werff en gemasterd door Pieter Kloos in The Void Studio. Het eerste album komt 27 november uit via Subroutine Records, Adagio830 en Breaking Records. De debuutplaat is vast te bestellen via de webshop van Subroutine of de Bandcamp-pagina (even geduld, 6 november is het weer Bandcamp Friday!).Deel dit artikel