Cyclops

Godplant

Als een van de grootste landen in Azië, is Indonesië door de jaren heen een broedplaats geworden voor metalbands. Gepassioneerde scenes en een do-it-yourself arbeidsethos bieden de sleutel voor de omvang van een gestaag ontwikkelende Indonesische metalgemeenschap. En met zo’n exponentiele groei in de laatste jaren, is ook de stonerscene langzaamaan tevoorschijn gekomen, met alle aftakkingen van dien, van sludge tot stonerdoom en post-metal. Wat eerst nog een moeilijk te navigeren doolhof in de underground was, omsingeld door dichte rookdampen, is met elke luide beat op het gehoorstelsel helderder geworden. De green scene van Indonesië bestaat uit een angstaanjagende, smerige sound, geboren onder ruwe omstandigheden. Razend spannend, maar altijd enigszins verborgen voor de buitenwereld. 

Tekst: Yulio Abdul Syafik

Om licht te scheppen in deze met groene rook gevulde duisternis, doet Yulio Abdul Syafik, redacteur van Indonesische muziekwebsites Supermusic en Blackandzine, vandaag een gastrubriek over een van de meest levendige metalcommunities in de wereld. Hiervoor stelde hij een top 5 samen van de meest veelbelovende stoner/doom/sludge metalbands, gegroeid uit de Indonesische bodem. Check ze hier…

1. GODPLANT
Er zijn een hoop kwaliteitsbands die menig podium bestijgen met een swampy sound. Godplant is daar een goed voorbeeld van, niet alleen vanwege de precisie waarmee de sludge metal gebracht wordt, maar ook nog eens omdat hun riffs binnenkomen als een flinke hijs. Zoals ze zeggen: smoke’em if you got ‘em, en luister Godplant hier:

Matiasu

2. MATIASU
Stijl en sound is waarmee Matiasu zich onderscheidt. Aanbidders van Tony Iommi en Matt Pike sinds het begin, heeft geleidt tot de creatie van iets dat een eigen, heavy persoonlijkheid heeft. Matiasu bezingt de stonerpsalmen als geen ander, een verwelkomende, sonische personificatie van de Dag Des Oordeels.

3. CYCLOPS
Roekeloze cowboys in het groene landschap. Cyclops is als een cocktail van hallucinogenen, lokale drank en pillen vervormd tot een epische, beangstigende stomp in het gezicht. Als je Cyclops hoort, hoor ze dan hard! Te streamen via Spotify, of check hun video voor Anti Depressant hier:

Morgensoll

4. MORGENSOLL
Deze eenheid staat dan weer bekend om hun epische, uitgestrekte en disharmonische metal passages, overgaand in zachte, haast delicate intermezzo’s. Het is de verpletterende overtuigingskracht die hun immersieve muziek krachtig bijeen houd. Niet voor mensen met een zwak hart, maar wel erg mooi:

5. AMERTA
Een populaire supergroep met veteranen uit de scene. In een korte tijd hebben deze heren naam gemaakt met meesterlijke, technische riffs zo scherp als een scheermes op de huid. Eclectische metal dus, waarvan hun opkomende debuutplaat hoge verwachtingen moet inlossen. Dat gaat ze waarschijnlijk lukken ook:

AmertaDeel dit artikel