Multi-instrumentalist Roderick van den Brink maakt al aardig wat jaartjes muziek en speelde al in vele bands, en dat heeft vandaag de dag tot een wel heel bijzonder project geleid. In de lockdown kwam namelijk het idee om geheel non-profit muziek op te nemen voor het goede doel. En dat doet Roderick door een EP uit te brengen genaamd Sleeping Giants, die op 27 augustus verschijnt en zojuist is voorzien van een allereerste single! Wake Up is het voorproefje van de EP, waarvan alle opbrengsten naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur gaan. Lees hier alles over dit bijzondere project…

Een digitale experience
Roderick deed eerst nog zijn muzikale releases op Youtube, maar al gauw kwam het idee om er iets anders mee te doen. Rondom de EP is een volledige digitale experience gebouwd, met podcasts, docu’s en video’s die gaandeweg te zien zijn. Een nobel uitgangspunt, met opbrengsten die naar het goede doel gaan, in dit geval het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Aldus Roderick: ‘In Nederland groeit 1 op de 11 kinderen op in een gezin met geldzorgen. Iets doen aan sport of cultuur helpt een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Echter is er in deze gezinnen vaak niet genoeg geld om de sportcontributie te betalen of dans -en muziekles te volgen.’ Om die reden is er voor Jeugdfonds Sport & Cultuur gekozen, een organisatie die sportcontributie/lesgeld en de benodigde attributen voor kinderen uit gezinnen met geldzorgen betaalt, zodat zij toch structureel mee kunnen doen.

Team effort
Roderick benaderde verschillende artiesten voor de EP. Alleen al voor Wake Up neemt Philip Strand van de Zweedse band Normandie de synths voor rekening, terwijl Youtuber Nik Nocturnal een gitaarsolo inspeelt. Tevens is de voor een Grammy-genomineerde Deense engineer Jacob Hansen verantwoordelijk voor de mix. ‘Je startpunt maakt het verschil. Zelf heb ik als kind alle kansen gekregen die er waren en dat gun ik iedereen’, aldus Roderick.

Wake Up
Dat brengt ons dan ook bij Wake Up, vergezeld van een erg bijzondere videoclip. ‘Het nummer is een oproep aan mensen die veel kansen hebben gekregen en een comfortabel leven leiden om ook eens te denken aan degenen die dat niet hebben.’ De video van het liedje sluit daarbij aan. ‘In de clip zie je kinderen die het nummer performen en op die manier oproepen tot nadenken. Het gaat uiteindelijk om hen’, legt de muzikant uit. Wake Up is dan ook een erg fraaie stamper van een track, waarbij die soepele mix van Jacob Hansen voor een erg vettige sound zorgt. Een heerlijk heavy rocktrack dus, geïnspireerd door bands Bring Me The Horizon, Erra, Architects, Linkin Park en Beartooth. Check hem hieronder, en draag overigens ook bij aan het goede doel door de Sleeping Giants EP alvast via de website te pre-orderen.

Wake Up is afkomstig van de opkomende EP Sleeping Giants, waarvan de opbrengsten naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Bekijk hier welk belangrijk werk deze organisatie verricht. De EP Sleeping Giants is tevens te bestellen via de website van Roderick van den Brink. Deel dit artikel