Torche is een bijzondere band. De Amerikanen hebben in vijftien jaar een stevig repertoire van vijf platen, vier EP’s en twee splits met Boris en Part Chimp op de band geslingerd. Het viertal uit Miami komt altijd heavy voor de dag, met dwingende bassen en een enorme groove en hangt lekker tussen rock en metal in met een proggy mix van stoner en sludge. En Torche speelt dit jaar op Roadburn, hoezee! Ze zijn gestrikt door curator Emma Ruth Rundle voor haar event ‘The Gilded Cage’ en spelen zo donderdag 16 april in de Koepelhal.

Door Ingmar Griffioen

Er is nog een hele goede reden om Torche nu te tippen, want ze leverden net een fijne sessie voor CME (Chicago Music Exchange). Inclusief een interview met gitarist John Nuñez. Dig in met vier tracks van de laatste langspeler Admission:

Tekst gaat door onder de video:

Het is best opmerkelijk dat Torche voor het eerst op Roadburn speelt, maar de groep is zeker wel bekend met ons land en Tilburg in het bijzonder. In 2013 speelde Torche met instrumental riffmasters Pelican in 013 en dat jaar zagen we de groep ook op Lowlands de Charlie (toen nog openluchtpodium) verbouwen, als een van de weinige echt harde noten in de polder. Drie jaar eerder maakte Torche deel uit van het heavy programma dat het fijne Le Guess Who? festival optuigde. Samen net Black Breath hanteerden ze toen de sloopkogels in dB’s, Utrecht. De groep had net de EP Songs For Singles uitgebracht bij Hydra Head, maar wij kenden vooral die geweldige tour de force uit 2008: het album Meanderthal waarop de riffs en donderende bassen om voorrang vechten. Bij vlagen totaal onnavolgbaar, maar ook heerlijk heavy hamerend en dan opeens zalige meezingers als ‘Grenades’ en ‘Healer’ in al dat geweld parkeren.

Meesterlijk gedaan die plaat, die ook Emma Ruth Rundle nog regelmatig opzet, al cruisend in de van op tournee. Live beukten ze dat totaalpakket er goed in. Dat hadden we twee jaar eerder in Tilburg al aan den lijve mogen ondervinden. Zondag 21 september 2008 speelde Torche op ZXZW, de voorloper van het prachtige Tilburgse festival Incubate. Ook toen tourde Torche met Pelican, maar waar die laatste in het wat stijve Theater De Nieuwe Vorst mocht aantreden, kon Torche die decibellen tegen de muren laten knallen tijdens een zeer memorabele show in muziekcafé Extase.

Ondergetekende mocht namens het onvolprezen Rotterdamse muziekplatform MusicFromNL een route voor ZXZW samenstellen, waarin naast o.a. Watain, The Devil’s Blood, Taint, Trash Talk, Arabrot, WIRE en Breda stonerhelden Tank 86 ook ruimte was voor:

Extase
20:30 – 21:15 Torche

Na SXSW nu opnieuw op ZXZW: Torche uit Miami/Atlanta. De groep tourt niet voor niets met Pelican. Tweede cd ‘Meanderthal’ kwam in april uit en is wat toegankelijker en aanstekelijker dan het debuut, maar niet minder lekker en nog altijd zwaar groovend.

TORCHE ANNO 2020:
Drummer Rick Smith, zanger-gitarist Steve Brooks en Jonathan Nuñez (na 13 jaar op de bas al sinds 2017 tweede gitarist) zijn al ruim vijftien jaar van de partij, bassist Eric Hernandez is met 3 jaar speeltijd een groentje, en het verbaast dus geen ene ….. dat Torche anno 2020 zo verdomde hecht klinkt. Afgelopen zomer brachten ze vijfde studioalbum Admission uit, de eerste release in vier jaar tijd.

Het op Relapse Records verschenen plaatwerk is geen enorme stijlbreuk, vanaf de eerder uitspattingen met proggy metal, stoner en sludge van de Amerikaanse band. Torche is hooguit wat minder zwaar geworden en er zijn zowaar vleugen shoegaze te bespeuren. Maar het album groovet en grijpt weer als een malle. Beter check je die ook hieronder en beter zien we je 16 april in de Koepelhal voor Torche @ Roadburn!Deel dit artikel