Molasses Roadburn Devils BloodDichterbij een The Devil’s Blood-reünie gaan we echt niet meer komen. Roadburn heeft voor een compositie-opdracht vier leden van de legendarische Eindhovense formatie rond de in 2014 overleden Selim Lemouchi samengebracht: gitaristen Oeds Beydals (Death Alley), Ron van Herpen (Astrosoniq, RRRags), bassist Job van de Zande (DOOL) en zus Farida Lemouchi op zang. En met op drums geweldenaar Bob Hogenelst (Birth Of Joy), op toetsen Matthijs Stronks (Donnerwetter) en projectleider ‘Grand Wizard of Oss’ Marcel Van De Vondervoort (Astrosoniq). De tweede compositieopdracht is MOLASSES gedoopt, naar het laatste nummer van het album Earth Air Spirit Water Fire van Selim Lemouchi & His Enemies. Om te zeggen dat we hier enorm naar uitzien is even overbodig als Brexit of truffelburgers. Het enthousiasme laat zich maar lastig beteugelen en we zijn razend benieuwd of het wachten is tot april 2019 voor we iets te horen krijgen van deze formatie.

Door Ingmar Griffioen

Roadburn heeft in korte tijd een enorme reputatie opgebouwd met zogenaamde ‘commissioned pieces’ of ‘compositieopdrachten’; stukken die zorgvuldig geselecteerde artiesten in opdracht en exclusief voor het festival ontwikkelen. Vorig jaar beleefde het fenomeen een bijzondere dubbele vuurdoop met Vánagandr: Sól án varma (leden Misþyrming, Naðra, Svartidauði en Wormlust) en Waste Of Space Orchestra door de brute Finnen van Dark Buddha Rising en Oranssi Pazuzu. Dit jaar zijn er drie compositieopdrachten en de eerste gaf al aan dat de ambitieuze lat erg hoog ligt: Tom G. Warrior speelt met Triptykon en het Metropole Orkest een Celtic Frost Requiem. Nu toept Walter Roadburn nog over met de aankondiging van MOLASSES. En oh ja, er komt dus nog een derde compositieopdracht.

THE DEVIL’S BLOOD EN ROADBURN
De geschiedenis tussen The Devil’s Blood en Roadburn is intens. In Roadburn 2008 speelde de band rond Selim Lemouchi er de eerste show ooit, op uitnodiging van Lee Dorrian die daar de 20e verjaardag van zijn Rise Above Records vierde. Een jaar later had The Devil’s Blood nog enkel de EP Come Reap uit, maar zich daarmee én met de geruchtmakende live-rituelen al internationaal in alle juiste kijkers gespeeld. Dus werd Roadburn weer aangedaan. Op 11 september 2009 bracht de groep debuutalbum The Time of No Time Evermore uit via Ván Records en twee jaar later volgde met The Thousandfold Epicentre de meest geslaagde blauwdruk van hun mix van occulte hardrock en heavy metal.

Death Alley & Friends, gitarist Oeds met oud-The Devil's Blood collega Ron van Herpen // foto: Roy Wolters

Death Alley & Friends op Roadburn 2016: Oeds Beydals met oud-The Devil’s Blood collega Ron van Herpen // foto: Roy Wolters

Ook in 2012 en 2013 zou The Devil’s Blood op Roadburn spelen, maar beide keren ‘intervenieerde het lot’. Enkele maanden voor de 2013-editie ging de groep uit elkaar. Datzelfde jaar vormde de getroubleerde frontman Selim Lemouchi & His Enemies en bracht wederom een duistere en intrigerende plaat uit op Ván Records, nu in de vorm van psychedelische rockopera Earth Air Spirit Fire Water. In dit interview vertelde hij er alles over. De verrassing was derhalve niet enorm groot toen Roadburn in december 2013 de boeking van Selims nieuwe project aankondigde. Wederom gunde het lot ons geen weerzien. Ruim een maand voor het festival benam Selim Lemouchi zich het leven. Op Roadburn 2014 trad de groep wel een laatste maal op. Op de zondagse Afterburner, in een halve cirkel rond de alom voelbare leegte, zorgden zus Farida en His Enemies voor weer een zeer emotionele mijlpaal in de geschiedenis van het festival.

GGU:LL op Incubate 2015

Farida Lemouchi met GGU:LL op Incubate 2015, foto Ingmar Griffioen

VIJF JAAR VERDER TERUG IN TILBURG
In april 2019 wordt er weer een flinke nieuwe paal in de Tilburgse grond gehamerd, iets waar we natuurlijk wel wat aan gewend zijn geraakt, maar toch… Toch zagen we er een van deze omvang niet aankomen. Of het goed zal zijn? Daar durven we gezien de deelnemers, stuk voor stuk rasmuzikanten en niet zelden enorme perfectionisten, wel aardig wat geld op in te zetten. Bovendien staat dit project al een behoorlijke tijd in de steigers. Op Roadburn 2018 meenden we de eerste voortekenen van een ander project al te zien, maar werd ondertussen al over deze compositieopdracht gesproken. Opvallend genoeg zijn er nog meer The Devil’s Blood-krijgers actief op de komende Roadburn. Oud-gitarist Thomas Pablo Sciarone speelt op vrijdag 12 april met zijn uitstekende band GOLD in het Patronaat ter viering van het aanstaande album. Mocht er nog een derde gitarist…

Ruim vier jaar zijn er gepasseerd sinds Selim Lemouchi & His Enemies de laatste noten lieten wegsterven in 013. Vier jaar waarin de leden zich in talloze formaties lieten horen, waarin we niet zelden weer iets van Selims hand meenden/hoopten te herkennen. Ruim vier jaar waarin de Eindhovense bandleider nog steeds enorm gemist wordt. Op Roadburn 2019 is het iets meer dan vijf jaar na zijn voortijdige dood en zullen The Devil’s Blood en zijn muziek weer meer levend dan ooit zijn.

MEER
– Meer informatie over MOLASSES op de Roadburn-website.
– Ook deed Farida Lemouchi tegenover Decibel magazine een boekje open over de oorsprong van MOLASSES. Lees het interview hier.
– (Weekend-)Tickets voor Roadburn Festival, dagtickets gaan 13 december in de verkoop.

De laatste incarnatie van Molasses:Deel dit artikel