Tim Wyskida, Andy Hawkins en Will Dahl van Blind Idiot God, foto: Seldon Hunt

Tim Wyskida, Andy Hawkins en Will Dahl van Blind Idiot God, foto: Seldon Hunt

Zondag 17 april, de laatste dag van Roadburn en Afterburner tijd dus en om 16.20 uur tijd voor Blind Idiot God. Een band uit Brooklyn, wiens naam de gevoelens van vandaag redelijk lijkt te vatten. Een Amerikaanse band ook die een bizarre instrumentale mix van noise, math, post-hardcore, funk en dub (!) maakt, met dubgrootheid Bill Laswell en avant-gardistische componist John Zorn samenwerkte en al sinds de jaren tachtig niet meer in Europa tourde. B.I.G. stopte er in 1996 mee na het vertrek van drummer Ted Epstein, maar is sinds 2001 weer present en dit jaar (althans aan deze zijde van de plas) verschijnt onverwacht het vierde album Before Ever After. Op 8 april al en je hoort nu op NMTH de track Antiquity. Tijd om wat licht te schijnen op deze mateloos interessante curiositeit.

Antiquity van het album Before Ever After (tekst loopt door onder de stream):

Blind Idiot God Roadburn AfterburnerDat reggae-gitaartje, die funky bas en die reverb- en echo-effecten; nee het is niet wat je verwacht van een Roadburn-act. Toch zit bijvoorbeeld tweede albumtrack High And Mighty er zo vol mee, dat ie zo uit de Jamaicaanse studio van King Tubby had kunnen komen. Minder gek als je bedenkt dat Before Ever After is mede geproduceerd door dub-man Bill Laswell (die dat ook al eens deed voor Herbie Hancock, Mick Jagger, PiL, Motörhead, Ramones, Iggy Pop en Miles Davis). De langspeler wappert vervolgens nog allerlei noisy en experimenteel rockende kanten uit (luister die herhalingsoefeningstrip van Wheels of Progress!) en komt dus 8 april wereldwijd uit, nadat die dat eerder al in Amerika deed. De Raise The Titanic Tour gaat vijf dagen later van start en doet naast Roadburn ook Vera in Groningen, Magasin 4 in Brussel en Gleiss 22 in Münster (net over de grens vanaf Enschede) aan.

De doorstart van Blind Idiot God in 2001 ging gepaard met de komst van een nieuwe drummer: Tim Wyskida. Hij legt uit dat de band door een nieuwe distributie- en merchdeal moest “stoppen met de verkoop van het nieuwe album via oude kanalen om ruimte te maken voor een re-release op een veel groter schaal”. Juistem. Vanaf 8 april kan de plaat, onder meer verkrijgbaar als dubbel-lp, verscheept worden naar Noord-Amerika en Europa. “Blij om te zien hoe jaren van werk beschikbaar komt voor mensen die er om geven.” Voor de tour vervangt Will Dahl als bassist oprichter Gabe Katz, die nog wel de partijen voor het album inspeelde.

Blind Idiot God heeft een speciale video voor de Roadburn-show laten maken door Heath Bradley (HANDL TV). Hij heeft de albumcover van Seldon Hunt, althans de voor de Europese vinyl-versie bewerkte versie daarvan, gebruikt voor ‘een langzaam voorbijtrekkend, drugs-vriendelijk, psychedelisch feest voor de ogen’. De animatie zal een ‘delight for Dutch stoners’ zijn, zo belooft Wyskida. Iets om naar uit te kijken. Voor nu, luister die plaat:Blind Idiot God Raise The Titanic tourdata in de buurt:
Wednesday, April 13th at Vera in Groningen, The Netherlands
Thursday, April 14th at Magasin 4 in Brussels, Belgium
Saturday, April 16th at Gleiss 22 in Muenster, Germany
Sunday, April 17th Roadburn Festival at 013 in Tilburg, The NetherlandsDeel dit artikel