The Scrap Dealers – oftewel de schroothandelaren, hergebruiken oud metaal. Wat verwacht je dan? Iets hards, iets blikkerigs, iets vuigs. De geluidseffecten en vervormingen op dit self titled album van de Luikse vijfkopsformatie voldoet precies aan die verwachting.

“No sense in your eyes’ is de openingstrack en tevens de eerste single van het album. Je hoort een simpel maar effectief basloopje. De gitaar komt er langzaam bij. De drums kicken in. Binnen één minuut zit je er als luisteraar middenin en grijpen de jongens je bij de ballen. Halverwege de plaat kantelt het geluid, het wordt iets rustiger en meer melodisch; nummers als “For another day’ en “I need you tonight’ nemen je terug naar de shoegazing-jaren-90.

Pas aan het einde van de rit, bij “Stepbrother’, zijn in de up-tempo en catchy riff herhaling de punk invloeden te horen (met een toepasselijke lengte van 1:58). Hoewel de plaat instrumenteel gezien, na een paar keer luisteren, toch alle beloofde elementen (punk-garage-noise) inhoudt, is het als geheel toch ietwat eentonig. Waarom? Wellicht omdat de vervormde zang onveranderd blijft. Niet alleen het effect, maar ook de intonatie. Dit maakt het helaas toch wat voorspelbaar, maar wel passend in het genre “Garage rock’ Á  la 2015. Met nog een schepje er bovenop!

The Scrap Dealers hoor je hier en zie je in het laatste weekend van juli op de Zwarte Cross.

 

Tekst: Nieke FrantzenDeel dit artikel