Paceshifters, foto Michael Jessurun

Vrijdag releasedag, ja toch. En dan is het ook nog september, wanneer de releases altijd weer dubbel zo hard van de boom vallen. Er ligt zelfs een nieuwe dubbelaar van Iron Maiden. We richten het vizier echter op twee rijpe Nederlandse appelen: de nieuwe platen van ervaren rockbands Paceshifters en Splinter.

‘Brand New Plan’ is alweer het vijfde studioalbum van het gekoesterde rocktrio Paceshifters uit Overijssel. De langspeler is opgenomen in Gent met nog zo’n held van ons: producer Ian Clement van Wallace Vanborn. De band maakt de belofte van “tien songs die een frisse bries van rockmuziek uit de jaren 90 ademen” meer dan waar. Denken we bij de opener even dat het drietal het wat rustiger (melodieuzer) gaat aanpakken, de volgende tracks leveren de ene na de andere meeslepende rocker op plus referenties aan meerdere favoriete bands als Biffy Clyro, Manic Street Preachers, Pearl Jam, Guns N’ Roses (zanglijn afsluiter hint naar Knockin’ On Heaven’s Door) en… ja toch vooral ook aan Paceshifters. Aan een gerijpte groep, die na twee liveregistraties gewoon weer een ijzersterke studioplaat aflevert. Favoriete tracks zijn: beuker (en single) Backseat Driver en het meer gevoelige, even meeslepende Sun And Moon, waarin Seb Dokman even klinkt als James Dean Bradfield.

Rode draad door deze gevarieerde en uiterst dynamische plaat zijn de teksten over “klimaatverandering en de manier waarop (het grootste deel van) de samenleving hun plicht verzaakt om er iets aan te doen”. Om de release van Brand New Plan (uit op Warner Music/ADA) te vieren, kondigde Paceshifters al shows aan in onder meer Paradiso Amsterdam, Ekko Utrecht en Vera Groningen. De band staat ook op festivals als Paaspop en Grasnapolsky. Meer info en data vind je op www.paceshifters.com en de flyer hiernaast.


Splinter, foto Lupus Lindemann

Splinter dan, de toch wel verrassende band die uit de as van Death Alley en Birth Of Joy verrees. Filthy Pleasures heet het langverwachte debuutalbum van zanger Douwe Truijens, gitarist Sander Bus (beiden bekend van Death Alley), oud Birth Of Joy-toetsenist Gert-Jan Gutman en drummer Barry van Esbroek (ex-Vanderbuyst). Splinter heeft een meer classic en (de titel verraadde het al) smerig geluid. En een meer punky uitstraling. Naar eigen zeggen bestaat ‘Filthy Pleasures’ voor 100% uit onversneden (punk)energie. Verwacht rock ‘n roll met 60’s, 70’s en 80’s invloeden en een manisch orgeltje; terug naar de (vroege) punk attitude van bijvoorbeeld Blondie, The Stooges – maar ook van Turbonegro.”

Duidelijke taal van de band die zich ook durft uit te spreken. Aanwinst voor Nederland zulke muzikanten met lef, iets wat overigens ook helemaal past bij de podiumact van Splinter. De groep brengt vandaag tevens de nieuwe psychedelische single-video Read My Mind uit en dat is een bijzondere track: up-tempo, gejaagd ritme, jankende gitaarsolo en een refrein dat je instant mee moet neuriën, waarna Douwe er nog een “Animal Mind” klap op geeft. Zo kent het debuutalbum meer verrassende en veelzijdige tracks. Luister maar eens naar slowburnende vorige single Plastic Rose of het bedachtzame, ingetogen Take No More en dan naar het all-out rockende, wilde Hurt dat we als eerste single al lieten smaken.

Splinter tekende bij Robotor Records, het label van de Berlijnse maten van Kadavar, frontman Lupus schoot meteen ook de persfoto voor ze. En er zijn (met de nodige slagen om de arm…) ook goede liveperspectieven. Het viertal gaat op tour met Sloper, nog zo’n superrockgroep, en zal tot medio november een pak aan Nederlandse en Belgische zalen aandoen. Check de data op de bandsite.Deel dit artikel