HEALTH op Roadburn 2022, foto Paul Verhagen

Het is zover: de openingsfuif van Roadburn is inmiddels van start gegaan in The Spark, en ook NMTH maakt zich op voor een vier dagen lange trip naar planeet Roadburn. Potverdorie: wat ziet die line-up er dit jaar weer te gek uit! Vorig jaar toonde ons al een verrassende, diverse affiche. Het werd er dan ook een voor de boeken, met vele hoogtepunten. En ook dit jaar lijkt het erop weer een muzikale ontdekkingsreis te worden. Uiteenlopende namen als Blood Incantation, Scaler, White Ward, Inter Arma, HEALTH, Die Wilde Jagd, Verwoed…niet te zuinig in ieder geval. En we hebben er weer intens veel zin in, met nog maar een nachtje slapen voor de boeg. Dus komen we traditiegetrouw weer met wat tips om je heavy Roadburn route mee te completeren.  

25 tips namens de redactie
Jawel, tips namens de NMTH-crew kunnen niet uitblijven! Om en nabij zo’n 25 bands om je Roadmap mee aan te vullen. Zonder overlappingen tussen onze teamleden geeft het toch maar weer eens aan hoe uiteenlopend de organisatie weer heeft geprogrammeerd. Ook niet mis trouwens: het OffRoad-programma dat vorig jaar debuteerde, en dit jaar in Tilburgse hotspots als Little Devil, LOC Brewery, Cul de Sac gratis toegankelijke shows biedt van o.a. Yantras, Alabaster, Radeloos///Ziedend, Bongloard en nog veel meer. Kortom: dit wordt weer een uitputtingsslag. Maar ongetwijfeld zal het weer hemels worden. Er zijn nog steeds tickets voor Roadburn verkrijgbaar via de website. Voor de rest: ga er maar even goed voor zitten en omcirkel deze tips rap op je Roadburn route…


GUIDO SEGERS – REDACTEUR
Drone Assembly – vrijdag 16:15 – 17:00 @ Paradox
Misschien is Drone Assembly meer een entiteit dan een band. Eén die ongelooflijk veel kanten op kan en variaties kan laten horen van overweldigende soundscapes, drones en ambient klanken, aaneen geweven tot een hypnotische ervaring. Oh, en een gloedjenieuwe plaat (bijna).

Couch Slut – zaterdag 13:50 – 14:40 @ The Terminal
Weinig bands klinken zo in your face en zo vuil als Couch Slut. Vandaag met een presentatie van hun nieuwste plaat met noisy sludge You Could Do It Tonight, een ervaring waar 3 keer douchen niet bij helpt. You Should Do It This Afternoon.

Khanate – zaterdag 21:20 – 22:45 @ The Main Stage
Muziek mag soms fucking pijn doen en als er één band is die dat belichaamt, dan is het Khanate. Grotesque, zwaar, kil en donker, de band is terug na een lange stilte met To Be Cruel. Het CV van deze mannen spreekt voor zich.


PAUL VERHAGEN – FOTOGRAAF

White Ward – donderdag 20:10 – 21.10 @ Engine Room
3x is scheepsrecht lijkt het. Na eerst covid en daarna de verschrikkelijke oorlog die roet in ieders eten gooit maar vooral in het eten van deze Oekraïense band, lijkt het er nu toch van te komen. Black metal en jazz is de meest simpele uitleg van wat ze doen.

UBOA (Artist in Residence met 3 shows) – donderdag 17.30 @ Engine Room, zaterdag 17:50 @ Engine Room, zondag 22:00 @ Hall of Fame
Deze drone/ambient/noise artiest uit Australië, echte naam Xandra, zal een drieluik ten gehore brengen. Meltdown – Shutdown – Calm Down. Wat dat gaat opleveren weet ik ook niet maar ik ben benieuwd. Haar autisme en ADHD en het onvermogen van onze samenleving om deze ‘super-powers’ op waarde te schatten levert hevige emotie op.

Cult Leader – zaterdag 22:30 – 23:20 @ The Terminal
Ontdekking tijdens het ‘inluisteren’ voor het festival. Een sloopkogel-mix van superlompe grindcore-punk met uiterst breekbare emotionele soundscapes.

Extra tip: Verwoed, zondag 16:30 – 17:20 @ The Terminal
Wat een prachtplaat is dat toch hè! The Mother. En dan meteen integraal brengen op RB!!! Atmosferische black metal van eigen bodem. Benieuwd of het prachtige artwork van Joost Vervoort (tevens zanger Terzij de Horde) ook een prominente plaats in gaat nemen in de show!


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

OFFROAD met Yantras, Richie Dagger, Gomer Pyle, YAMA, Bongloard, Alabaster en Radeloos//Ziedend – donderdag t/m zondag @ diverse locaties
Hoezee, het OFFROAD zijprogramma keert terug! Voor de tweede editie is het nog wat groter aangepakt, maar de kern is nog steeds dat je zonder ticket toffe aanstormende acts (vooral NL) kunt zien in toffe zaken als Little Devil, Cul de Sac, ’t Buitenbeentje en the Cat’s Back. De LOC Brewery huisvest Gomer Pyle, Bongloard en Radeloos///Ziedend, Ramses3000 presenteert zijn bijzonder rustgevende elektronica-plaat in museum De Pont en in Club Smederij kun je zaterdag afteren/hakken op een PRSPCT-party. Toch gaan we het hardst op de kans om bands voor het eerst te spotten als de Roermondse post-doomers Yantras (check die EP!), blackened doomers ZWART en de Eindhovense doomende sludgepunks Alabaster.

Check het interview met zakelijk directeur Mijndert Rodolf over OFFROAD!

Full Earth – zaterdag 21:50 – 22:50 @ Hall of Fame
Dreef bij het inluisteren al snel boven: Full Earth! Deze Noorse fuzzy stoners (ft. leden van Kanaan) brachten net het heerlijk spacende debuutalbum Cloud Sculptors uit via Stickman Records. Ik vrees dat ik voor het einde van Full Earth pt. 1: Emanation al vertrokken ben.

Cloakroom – zondag 23:10 – 00:00 @ 013 Main Stage
Had ik dus nog nooit van gehoord, die zondagse afsluiter op de Main. De typering “fuzzed out shoegaze and 90s indie overlaid with dreamy vocals” deed me echter snel inschakelen voor de band uit Indiana. En hoewel ik nog even twijfelde over een hoog indie gehalte door leadsingle A Force At Play, maakte de hele plaat op Relapse daar snel een einde aan: shoegaze met voldoende dwarse en noisende gitaren. Love it.

Die Wilde Jagd + het Metropole Orkest – zondag 15:50 – 16:50 @ 013 Main Stage
Al langer fan van de Berlijnse producer en songwriter Sebastian Lee Philipp, die als Die Wilde Jagd hele interessante duistere, atmosferische en bij vlagen modern klassieke elektronica neerlegt. Speciaal voor Roadburn heeft hij met het Metropole Orkest de show Lux Tenera – A Rite To Joy ontwikkeld. Dat betreft al de tweede Commissieopdracht voor de Duitser.

HEALTH – vrijdag 21:20 – 22:20 @ 013 Main Stage
Ik vrees dat ik HEALTH al vaker getipt heb. De vorige keer – op Roadburn 2022 – was dan ook weer fenomenaal goed. De elektronica van het Amerikaanse trio sloeg hard in die dampende Koepelhal in. Dat gaat op de Main Stage ook heel goed werken. Wel jammer dat ze zo vroeg staan. Check btw ook dat RAT WARS album even… heavy electronics indeed.


KAMIL PARZYCHOWSKI – FOTOGRAAF

Alabaster – vrijdag 20.30 – 21:15 @ Little Devil
Alabaster is een jonge en opkomende band uit Eindhoven die sludge speelt met een sterke nadruk op het stoner- en punkaspect. Ze hebben al een behoorlijke reputatie opgebouwd, dus zorg ervoor dat je ze eens bezoekt in de legendarische metalbar van Tilburg als onderdeel van het Offroad-programma!

Alber Jupiter – vrijdag 23:50 – 00:50 @ Next Stage 013
Voor fans van minimalistische psychedelische landschappen: opgelet. Alber Jupiter is een Frans duo dat visioenen schildert van vreugdevolle verkenning van de ruimte – geen betere manier om een te gekke vrijdag mee af te sluiten.

Torpor – zaterdag 18:20 – 19:10 @ Hall of Fame
Torpor komt uit Bristol, VK en moet ons nog laten zien wat zwaar werkelijk betekent. Bereid je voor op een spervuur van verstikkende riffs en drumgeluiden die je meevoeren op die bijzondere zaterdagavond.


WYBREN NAUTA – REDACTEUR

Lord Spikeheart – donderdag 20:20 – 21:10 @ Next Stage
Voor iedereen die vorig jaar omver geblazen werd door de experimentele elektronische black metal van Duma is Lord Spikeheart dit jaar solo terug. Met de presentatie van zijn soloplaat The Adept die zo mogelijk nog noisier en intenser is, belooft hij ook dit jaar Roadburn weer in de hens te zetten.

Xiu Xiu – vrijdag 20:10 – 21:10  @ Next Stage
Dit duo uit LA staat al twee decennia garant voor weird met een hoofdletter W. Van übercampy pop tot dissonante post-punk, zijn ze nu aanbeland bij vervreemdende industriële noise à la vroege Swans of Einstürzende Neubauten. Constante factor is nog altijd de fragiele zang van zanger Jamie Stewart die als geen ander een unheimlich gevoel weet te creëren

Sunrot – zaterdag 15:10 @ 15:50 The Engine Room
Met een bandnaam als Sunrot en een albumtitel als The unfailing rope weet je eigenlijk meteen al dat je misantropische sludge van de meest gitzwarte soort geserveerd gaat krijgen. Zowel ongenaakbaar hard als een van de meest veelzijdige bands in dit loodzware genre vandaag de dag, is Sunrot een must-see voor alle liefhebbers van slepend traag werk met een bak agressie.


JOOST SCHREURS – EINDREDACTEUR
Het is alweer even geleden dat ik op Roadburn was. 2018 was mijn laatste editie, dus om er weer voorzichtig in te komen, begin ik dit jaar met één dagje. Dat is voor mij de zondag geworden en die dag zul je me vooral vinden in de Koepelhal, meer specifiek The Terminal waar een kleine greep uit ’s lands beste black metal staat geprogrammeerd, met onder andere Laster en Fluisteraars. Maar waar ik vooral naar uitkijk zijn specifiek:

Verwoed – zondag 16:20 17:10 @ The Terminal
Tien jaar geleden begon Erik ‘E.’ Bleijenberg een eenmans blackmetalproject onder de naam Woudloper. Die naam veranderde al snel in Verwoed en inmiddels is deze band uitgegroeid tot een van de speerpunten van de toonaangevende Utrechtse black metalscene. De Val uit 2019 was al een ijzersterk debuut, met een prachtige gastbijdrage van Raven van Dorst in Verder Van Het Licht, maar met het vorige maand verschenen The Mother doet Verwoed er nog een schepje bovenop als het gaat om bruutheid en intensiteit, maar ook op het gebied van atmosfeer. The Mother heeft bij mij al een hoop rondjes gedraaid, dus ik kijk echt uit naar het moment dat Verwoed de nieuwe plaat in zijn geheel live ten gehore zal brengen op het podium.

Dödsrit – zondag 21:50 – 22:50 @ The Terminal
Nog een band die begon als eenmansproject, Christoffer Öster uit Zweden nam de eerste twee Dödsrit-albums nog helemaal in zijn eentje op, maar vanaf 2018 verzamelde hij een aantal muzikanten om zich heen om ook live op te kunnen treden. Zo werd Dödsrit een echte band en dat was te horen op het derde album Mortal Coil uit 2021, want die plaat sloeg in als een bom, dankzij de ijzingwekkende, kippenvel opwekkende melodieën die doorklinken in de snoeiharde black metal. Ik omschreef het in mijn review destijds als Dissection-achtige vibes. En ook op het vorige maand verschenen Nocturnal Will flikt Dödsrit het weer om opnieuw een knaller van een plaat af te leveren, zonder dat het een herhalingsoefening wordt. Hopelijk heb je na 4 dagen Roadburn nog voldoende energie om dit fenomeen te komen bekijken. Ik ben er in ieder geval bij…


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

Scaler – donderdag 17:30 – 18:20 @ 013 Main Stage
Klaar om een dikke rave in te zetten? Ik heb Scaler (voorheen bekend als SCALPING) nog niet eerder live gezien, maar sinds de plaat Void uit 2022 aardig verknocht aan deze beukende mengelmoes van electro, industrial en metal. Erg benieuwd!

Throwing Bricks – donderdag 22:20 – 23:10 @ Hall of Fame
We hebben al veel gezegd en geschreven over Throwing Bricks, maar toch: met de vele Nederlandse black metalbands die her en der een plekje hebben, komen deze Utrechters even het post-sludge-raster opvullen. Weinig aan toe te voegen: laat die Utrechtse metal door je aderen pompen en aanschouw Throwing Bricks als afsluiter van de Hall of Fame donderdag.

Royal Thunder – vrijdag 23:10 – 00:10 @ 013 Main Stage
Ik had vorig jaar de mogelijkheid Mlny Parsonz van Royal Thunder te interviewen. Het bleek een openhartig gesprek, over de dagelijkse worstelingen die hebben geleid tot het machtig mooie, schrijnende Rebuilding the Mountain, een plaat die in mijn jaarlijst terecht kwam. De psych/stonerrockers doen twee sets, waarvan de eerste op de donderdag, gevolgd door een integrale uitvoering van hun nieuwste telg op vrijdag. Dit wordt een mooie!

Blood Incantation – vrijdag 17:10 – 18:20/zaterdag 23:40 – 00:50 @ 013 Main Stage
Ik heb een enorme zwak voor een portie nerdy progressive death metal. En nerdier kan bijna niet met de sci-fi thema’s van Blood Incantation. Op het eerste gezicht wellicht een vreemde eend in de bijt, maar wie hun oeuvre doorspit weet dat ze met hun experimentele ambient uitspattingen (zoals op Timewave Zero) perfect in het stramien van Roadburn passen. Dubbele set, dubbele bruutheid.

Verder veel zin in: de terugkeer van Laster, Body Void, DOOL, Inter Arma (interview volgt) en het debuut van Mirusi Mergina (interview hier),


PEPIJN SMITS – REDACTEUR

Bongloard – zaterdag 22:00 @ LOC Brewery
Ik laat alles een beetje op me af komen, maar een tip in ieder geval: garagepunkers Bongloard op het Offroad programma! Supervette band in de nieuwste brewpub van de stad, kan niet mis gaan.


Roadburn 2024 vindt vanaf vandaag tot en met zondag 21 april plaats op diverse plekken in Tilburg. Weekend-en dagtickets voor Roadburn scoor je via deze link. Voor gratis toegankelijke shows check je tevens het OffRoad-programma hier.Deel dit artikel