Julie Christmas op Roadburn 2023, foto Roy Wolters

Chat Pile op Roadburn 2023, foto Roy Wolters

The dust has settled…we gingen naar Roadburn, niet zeker wat te verwachten. Maar Roadburn zou Roadburn niet zijn als het niet verrast, elk jaar weer. In veel opzichten was deze editie verrassender dan ooit. En dat blijft toch wel die Roadburn-ervaring! Sterker nog, hoe we in die vier dagen zoveel vette shows hebben gezien is ons een raadsel en iets dat weinig festivals kunnen bewerkstelligen. Er was grote kritiek op de line-up, de ticketprijzen en de verbreding in het heavy spectrum, maar de nieuw ingezette koers heeft erg goed uitgepakt. Echt een festival waar vele heavy fijnproevers terecht kunnen.

Traditiegetrouw stelt de redactie weer hun individuele lijstjes van vijf favoriete shows samen. Met grote moeite, want allemachtig, dit was ons toch een heel fijn weekend!

Alles van Never Mind The Hype over Roadburn 2023 vind je HIER.

Fotografie: Roy Wolters


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

1. The Soft Moon @ 013 Main stage
2. Backxwash @ Koepelhal
3. Chat Pile @ 013 Main Stage
4. The Hanged Man @ 013 Next Stage
5. Julie Christmas @ 013 Main Stage


Chat Pile op Roadburn 2023, foto Roy Wolters

WYBREN NAUTA – REDACTEUR

1. Backxwash @ Koepelhal
Een moordende show van rapper Ashanti Mutante die vlijmscherpe kritiek verwikkeld in haar lompe beats in een set die alleen maar hoogtepunten kent.

2. Chat Pile @ 013 Main Stage
Volledig ontregelend en met evenveel charisma als venijn wisten deze noiserockers met een paar Paul Verhoeven shoutouts en een wervelende set de hele grote zaal plat te spelen.

3. Ashenspire @ Engine Room
Deze jonge Schotten tonen zich de meesters van spanningsbogen door met hun dissonante beukwerk een antikapitalistisch manifest te droppen met een beklemmende intensiteit.

4. Have a Nice Life @ 013 Next Stage
Een verrassingsshow die meteen een van de hoogtepunten was van het festival. Dan Barrett verkeerde in bloedvorm en gaf stuiterend, hijgend en zwetend een even innemende als intense show.

5. Deafheaven performing Sunbather @ 013 Main Stage
Klinkt Sunbather nog steeds even fris als 10 jaar geleden? Het antwoord is een overweldigende ja in de meest strakke en ongenaakbare show van het weekend.

Bubbled under:
The Hanged Man: Zweedse psych Rockers die een van de verrassingen waren van het weekend met heerlijke grooves en wonderschone triphoppy zang
Dance of the Seven Veils: Opera met een hoofdrol voor Colin van Eeckhout die toont dat de intensiteit en breekbaarheid die we van Amenra kennen ook heel goed werkt in het theater.

Tips voor volgend jaar:
Clipping.: Misschien ten overvloede want de naam is inmiddels al 100x getipt voor Roadburn, maar zeker na de show van Backxwash an dit jaar is dit wel dè act die fantastisch als een curator op Roadburn zou werken.
Anna Von Hauswolff – Ze deed in 2019 ook al Roadburn aan, maar het uit 2020 afkomstige All Thoughts Fly is een fenomenale plaat die ook perfect past onder de noemer ‘Redefining heaviness’
Scarcity:
Swans mag ook gerust weer eens met hun nieuwe plaat, maar dit nieuwe project van Glenn Branca is ook heerlijk schurend en verpulverend


KAMIL PARZYCHOWSKI – FOTOGRAAF

1. The Hanged Man @ 013 Next Stage
2. Cave in performing Heavy Pendulum @ 013 Main Stage
3. Afsky @ The Terminal
4. Big Brave (performing nature morte) @ 013 Main Stage
5. GGU:LL @ Het Buitenbeentje


Backxwash op Roadburn 2023, foto Roy Wolters

INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

1. Backxwash (x Pupil Slicer) @ The Terminal
Meest verrassende en opvallend brute show van de Zambiaans-Canadese queer-rapper en producer die dark hiphop met militante raps op industrial beats afvuurt. Op haar plaat doet Pupil Slicer een nummer mee en vrijdag doet alleen gitarist Kate Davies even mee, maar dat gooit me een partij olie op het vuur. Daar is Ashanti Mutinta zelf ook niet vies van en ze krijgt Roadburn volledig mee met haar set. Backxwash wint sowieso veel harten met haar positieve presence, van ontboezemingen in het Queer Side Of Heaviness panel tot het breed glimlachend in de zaal supporten van collega’s als Duma.

2. The Golden Grass @ 013 Next Stage
Terwijl in de Spoorzone de internationaal gereputeerde NL black metalscene het podium pakt, krijgt 013 heavy boogierockles van The Golden Grass. De New Yorkse seventies rockers zetelen niet voor niks op Heavy Psych Sounds: we zien achter dikke zonnebrillen een zingende drummer die zo uit Easy Rider weggelopen lijkt en George Harrison op gitaar. Yesss, dit is archetypisch Roadburnin’ spul. “We gonna boogie on, dig deeper, do you like to move?” Heerlijk twee- en soms driestemmig gezongen. Ze schakelen over op een pak covers, in dampende rock ’n roll-jas. “Are you high? Cause we are.” Die ene oudere bezoeker met de lange grijze baard, die minutenlang naar het plafond wijst en zijn Motörhead-shirt omhoog houdt, in ieder geval wel. Heerlijk.

3. Judasz & Nahimana x Sangre de Muèrdago @ Hall of Fame & 013 Next Stage
Donderdag goed voor het 1e RB-biertje, terwijl we landen en morbide spacen bij Judasz & Nahimana. De Luxemburgers eren in hun sterk ritualistische muziek uitgebreid de doden. De schreeuwende vocalisten doen dat in Portugees en Frans over erg rustgevende atmosferische ambient. Vrijdag zien we ze weer, maar nu in 013 met Artist in Residence Sangre de Muèrdago. We genieten van een diep melancholische samenwerking die in 2020 live gesmoord werd en sinds 2021 – mede dankzij Roadburn – weer is opgepakt. Darkfolk met drones, trommels, draailieren, een theremin en naast de Galicische ‘forest folk stories’ van SdM is het toch vooral de fantastische stem van J&M-zangeres Priscila Da Costa die ons in zangerig Portugees betovert.

4. Rejazzing heaviness met Nordmann & Schnellertollermeier @ Paradox
Paradox bleek vorig jaar een goede toevoeging aan de Roadburn podiuminfrastructuur. Het knusse jazzpodium is vrijdag compleet volgelopen voor de experimentele Belgische jazzband Nordmann. Het nog aardig jonge vijftal gaat met elektronica, loops, een Korg en een uitbundige saxofoon van jazzy post-rock naar groovende spy-jazz. Zaterdag spelen de mafketels van Schnellertollermeier, die vorig jaar nog door ziekte moesten annuleren. De exponent van de rijke Zwitserse underground scene speelt meer improv rock dan jazz: lange, groovende composities met veel ruimte voor opbouw en virtuositeit op gitaar en bas.

5. Ggu:ll @ Kafee ’t Buitenbeentje
Roadburn doet dit jaar ook een handreiking naar de stad, een beetje zoals Le Guess Who? (Le Mini Who en U?) ook doet. Offroad heet het programma dat in verscheidene kleine zalen, kroegen en een brouwerij plaatsvindt, waarmee het ook een beetje aan Incubate herinnert. Naast veel Nederlandse acts zijn ook Antichrist Siege Machine (US black / death) en Nordra (de live-band van Zola Jesus) gratis te bewonderen. Terwijl veel belangstellenden het vanaf het terras moeten volgen kopt Ggu:ll de thuiswedstrijd in Kafee ’t Buitenbeentje hard in. De Tilburgse doomformatie viert zo meteen de Record Store Day-release van de split Van Grond met het Utrechtse Terzij de Horde en het gelijknamige, donkere Tsjechische biertje.

Bubbled under
De Zweedse psychband The Hanged Man speelt ons donderdag compleet ondersteboven. Wat een zangeres en wat een groove leggen die leden van o.a. Dungen en Viagra Boys neer. Een ander hoogtepunt is het beeldschoon gloomy rockende en een knappe plaat presenterende Engelse Esben and the Witch en wat te denken van de altijd extravagante, krijsende Julie Christmas, die op de main stage herenigd wordt met Cult of Luna-frontman Johannes Persson. Eveneens heerlijk gruwelijk bezig: Deafheaven (zeker de Sunbather set), Cave In (zeker de Heavy Pendulum set), Predatory Void, Portrayal of Guilt, Body Void, Ashenspire, Brutus, Big Brave en de dansbare afsluiters Boy Harsher en The Soft Moon. Speciale vermelding voor de boeiende dansvoorstelling/opera Dance of the Seven Veils (met spel/muziek van o.a. Colin H. van Eeckhout en Innerwoud) en Metal Factory-debutanten Alkahest die al snel de schroom loslieten en uit de Hall of Fame knalden.

Roadburn 2024 wens:
Vooral verdergaan op de ingeslagen weg.


PAUL VERHAGEN – FOTOGRAAF

1. Julie Christmas @ 013 Main Stage
2. Candy @ Koepelhal
3. John Cxnnor @ 013 Main Stage
4. Brutus @ 013 Main Stage
5. Backxwash @ Koepelhal

Bands die ik graag nog eens op Roadburn zou zien: 
Thy Catafalque, Dodheimsgard, Sleaford Mods, Bizarrekult, Dordeduh, Stellar Master Elite en uiteraard White Ward


The Soft Moon op Roadburn 2023, foto Roy Wolters

MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

1. The Soft Moon @ 013 Main Stage
Luis Vasquez flikt het hem weer! The Soft Moon was in 2019 al verantwoordelijk voor een van mijn favoriete shows, maar dat het geen gelukstreffer was werd gauw duidelijk.  Met hun Exister uitvoering weer een beklemmende, intense post-punk set!
2. Candy @ Koepelhal
Candy had maar twintig minuten om menigeen een paar kilo’s weg te laten zweten. Jawel, in nog geen half uur totale armageddon in Koepelhal, voorbij voor je het weet, maar ook precies genoeg, die verpletterende mengeling van hardcore, metal en noise.
3. KEN Mode @ Koepelhal
Potverdorie, na een beetje een dipje op de vrijdag, bleek KEN Mode een goede binnenkomer voor de zaterdag. Machinale strakheid weer! 
4. Backxwash @ Koepelhal
Ik laat het uitleg aan mijn collega’s over. Kort gezegd: dit was wat de vrijdag nodig had.
5. Al het andere.
Ja, want ho eens even…de Roadburn experience is voor iedereen anders, maar ik heb gewoon teveel hoogtepunten gezien dit jaar. Body Void, Predatory Void, Chat Pile, Deafheaven Sunbather set, Big Brave, Brutus, Julie Christmas…the list goes on and on. Wat een editie weer!

Een typische Roadburn voor mij bestaat altijd uit een handvol namen die ik tof vind, plus een flink deel waar ik nog nooit van gehoord heb. Voor velen is het festival natuurlijk veranderd, maar serieus: die verandering is mijn insziens al jaren ingezet. Vanaf mijn eerste keer in 2018 vond ik het al heel divers, en dat is vijf jaar later eigenlijk redelijk gestaag getransformeerd, niet abrupt. Ik was dan ook wat verbaasd over de backlash die het festival kreeg dit jaar. Sterker nog, ik liep juist warmer voor deze affiche dan die van vorig jaar, maar alsnog de verwachtingen overtreffen? Knap hoor. Wishlist voor volgend jaar? Ik houd het chauvinistisch met wat bands van eigen bodem die ik best wel een Hall of Fame zie volstouwen, want weliswaar genoeg vettig NL black metal spul afgelopen weekend. Maar dat de sludge van Vulva ook prima werkt gezien de enorme rij, doet me toch eigenlijk wel een lans breken voor: Throwing Bricks, Ter Ziele, Ontaard wellicht? Toch nog twee internationale acts dan overigens: ik ga heel erg goed op de nieuwe Lo! en Herod. Hoe dan ook, het was weer een verdomd verrassende editie dit jaar!


Alles van Never Mind The Hype over Roadburn 2023 vind je HIER.Deel dit artikel