a new horizon hoes

KOMATSU! KOMATSU! KOMATSU! We zien onszelf alweer met gebalde vuist voor het podium scanderen wanneer we de nieuwste boreling van de uit Eindhoven afkomstige Stoner-Sludge-Metal-rockers voor de eerste keer over de speakers laten schallen. Met een ongenadige riff slaat ‘A New Horizon’ je direct een bloemkool-oor, waar het zich vervolgens verankerd middels de bijna hypnotiserende en dreigende zangpartij. De Hulk-bridge en onaardse video maken het af. Welcome back boys!

Onlangs onthulde de band de eerste details over hun aankomende en derde studioalbum met eveneens de titel ‘A New Horizon’. De plaat komt op 7 september 2018 uit op Argonauta Records en KOMATSU brengt daarop opnieuw een opwindende mix van Sludge, Stoner, Rock en Metal, waarmee de band bouwstenen plaatst voor hun eigen nieuwe horizon. ‘A New Horizon’ werd begin 2018 opgenomen in The Void Studio met producer Pieter Kloos en heeft 10 verschroeiende nummers die ‘all things heavy’ combineren, terwijl het trouw blijft aan het eigen geluid van de band.

Vandaag geeft KOMATSU een eerste glimp van hun aankomende en langverwachte album en presenteert Never Mind the Hype vol trots de videoclip bij de titeltrack. Dit heeft de band zelf over ‘A New Horizon’ te zeggen:

“For A New Horizon we wanted a clip that tells the story of the lyics in a scify setting. The song has a revolutionairy feel. People free themselves from rules and laws they leave the madness behind on earth in search of a new world and a new horizon.The clip for new horizon was made by Joost Nevels and he did an exellent job!
So …are you in or are you out?“

Wie zeker ‘in’ is, is onze eigen Rawkward Steve. Altijd op pad om zijn horizon te verbreden, doet hij nog even een aardige duit in het zakje over zijn eerste ontmoeting met KOMATSU.

Het is ergens in 2013. Met mijn naïeve en semi-verliefde harses trek ik solo richting het legendarische Baroeg in Rotterdam, om mogelijk in de buurt te komen van mijn vlam van het moment. De realiteit blijkt een totaal ander beest. De hoofdact is Peter Pan Speedrock, met KOMATSU als support en mijn vlam blijkt natuurlijk in geen velden of wegen te bekennen. Intussen sta ik vastgeklemd tussen de bikers, met patches van internationaal berucht allure.

Over het algemeen ben ik bekend met het handhaven van sociaal ongemakkelijke, of ronduit rauwe en hachelijke situaties (vandaar ‘Rawkward Steve’- ook hallo), in dit geval krast er een jeugdtrauma door mijn geheugen. Acht Rotterdamse ‘gabbers’ trapten mij ooit vanaf een housefeest het ziekenhuis in omdat ‘mijn accent te Amsterdams klonk’.

Voor alle duidelijkheid: ik kom niet uit Amsterdam. Onder invloed lul ik gewoon onduidelijk en ik begrijp best dat zoiets irritant is. Dat daar acht man voor nodig is vind ik nog steeds wat overdreven. Mogelijk vraag jij je af wat dit in godsnaam te maken heeft met de video-première van de nieuwe KOMATSU, let maar op:

Vastgeklemd tussen de bikers vraag ik mij in Baroeg af hoe ik mij opnieuw in zo’n fucking benarde situatie heb gemanoeuvreerd, totdat KOMATSU opkomt en het een geschikt moment lijkt om mij van het groepje motormuizen los te wurmen.

Een gedecideerde poging volgt om naar voren te lopen, waarbij ik echt heel netjes tegen een van die kleerkasten opbeuk en het biertje uit zijn poten ram. “Godverdommetyfustering, hoe flik ik het ook weer,” zeg ik nog hardop. “Wat een debiele actie, ram mij vooral verrot maar laat mij eerst nieuw bier voor je halen en KOMATSU zien…”
K1600_komatsu-lr0020

Van zijn reactie sla ik steil achterover: “Ohjajoh? Jij kent die gozàhs? Netjes, toffe band hè? Hé, als je toch bier gaat halen, neemt er voor mij ook eentje mee. Hier heb je geld gozert, wij spreken zo.” Lang verhaal kort: het is een topavond, buitengewoon memorabel. Mijn eigen angst wordt relatief en confrontatie volgt met kortzichtigheid gevormd door trauma.

De moraal van dit verhaal is misschien zelfs dat wanneer je liefde durft na te jagen – al voldoet het resultaat misschien niet aan de verwachtingen – jij er uiteindelijk wijzer en beter van kan worden. Bovendien valt er mogelijk een mooie anekdote te vertellen, zolang jij maar een open blik weet te houden.

Daarvoor mijn verpletterende dank aan KOMATSU!

Cheers,

Rawkward Steve

Wil je zelf nou ook zo’n live changing experience? Check de mannen dan op één van onderstaande podia.

KOMATSU LIVE:
05.08.2018 NL – Lollipop Festival, Oss
10.08.2018 NL – Nirwana Tuinfeest, Lierop
12.09.2018 BR – Rio Claro/Sp
13.09.2ß18 BR – Ribeirão Preto/Sp
14.09.2018 BR – Londrina/Pr
15.09.2018 BR – Guarapuava/Pr
16.09.2018 BR – Curitiba/Pr
19.09.2018 BR – Florianopolis/Sc
20.09.2018 BE – Joinville/Sc
21.09.2018 BR – Curitiba/Pr
22.09.2018 BR – São Paulo/Sp
23.09.2018 BR – Piracicaba/Sp
09.11.2018 NL – Blue Collar, Eindhoven (Album release party!)Deel dit artikel