De Vloek

In Knoflook in Den Bosch vindt vrijdag 7 april een benefiet voor culturele vrijplaats de Vloek in Scheveningen plaats. De gemeente Den Haag heeft afgelopen september het kraakpand aan de Scheveningse haven ontruimd en de tien actievoerders die nog in het gebouw waren, een schadevergoeding van liefst €33.000 opgelegd. Met hun benefiet hopen organisatoren Meindert en Thomas financieel te kunnen bijdragen. NMTH vroeg ze naar de beweegredenen. “Plekken als de Vloek en Knoflook zijn belangrijk. Ze bieden bands buiten de mainstream een podium om op te treden.” Tijdens het benefiet treden drie punkbands op: Bare Teeth, Ink Bomb en F.I.S.T.

Door: Arina Banga

F.I.S.T., foto Ted Gijsman

F.I.S.T., foto Ted Gijsman

Wat is de maatschappelijke functie van autonome kraakpanden als de Vloek en Knoflook?
Meindert: “Als je vanuit zo’n pand iets organiseert, ben je vrij om te doen wat je wilt want je bent niet gebonden aan subsidieregelingen of wetten. Doorgaans ontstaat hierdoor ruimte voor kritiek: voor buitenparlementaire politiek, voor interessante lezingen en meer. Ook spelen er regelmatig bands. In de Vloek waren onder andere nog oefenruimtes, ateliers en een eetcafé gevestigd.”

Thomas: “Het gaat bij die optredens vaak om bands die je op andere plekken niet snel ziet. Dat beslaat een breed spectrum: van vuige techno en punk tot Amerikaanse politieke folk. Enerzijds kan het publiek in zo’n pand dus iets geheel anders zien dan op de gangbare plekken. Anderzijds is dit voor bands die nog niet bekend genoeg zijn voor de grotere podia, een manier om aan optredens te komen. Het is laagdrempelig, en je ziet daardoor dat bezoekers van zulke shows bijvoorbeeld via plantaardig eten dat verkocht wordt, in contact komen met veganisme. Ook maken ze door teksten van bands kennis met maatschappijvormen als het anarchisme.”

Waarom organiseren jullie deze benefietavond?
Meindert: “Wij hebben zelf in Knoflook gewoond en komen vaak op dergelijke sociaal-culturele vrijplaatsen, bijvoorbeeld bij optredens van bands. De Vloek is een halfjaar geleden ontruimd om na dertien jaar plaats te maken voor een ‘topzeilcentrum’. Het pand zal niet meer terugkomen, wat we weliswaar heel jammer vinden, maar daar gaat het ons nu niet per se om. Dat er zo’n enorm bedrag van €33.000 verhaald wordt op enkele actievoerders, gaat voor mij veel te ver.”

Thomas: “Zo’n bedrag heeft gigantisch veel invloed op het leven van deze vaak nog jonge mensen. Ze hebben misschien kleine kinderen of staan op het punt te beslissen of ze gaan studeren. Ons initiatief komt voort uit solidariteit. Dat in dit geval de gemeente alleen een afbetalingsregeling wil treffen als het hoger beroep tegen de schadeclaim wordt ingetrokken, versterkt mijn overtuiging. We hopen deze geldsom bij elkaar te krijgen via deze avond, andere benefietacties en donaties.”

Hoeveel is er op dit moment al opgehaald?
Thomas:
“In totaal zitten we rond €9.000. In de rechtszaak werd door de gemeente trouwens oorspronkelijk €50.000 geëist. Daarvan heeft de rechter er € 33.000 toegewezen.”

Ink Bomb. foto Matthijs Mekking

Ink Bomb. foto Matthijs Mekking

Hoe wordt zo’n bedrag eigenlijk vastgesteld?
Meindert:
“Je ziet vaker dat gemeentes niet simpelweg een boete opleggen, maar door het label ‘schadeclaim’ te gebruiken veel meer geld kunnen eisen. In 2013 bij Ubica in Utrecht bijvoorbeeld. De schadeclaim was toen €25.000, terwijl een gemeente feitelijk zelf bepaalt hoeveel geld ze aan een ontruiming uitgeeft. Die mensen hopen misschien dat die hoge bedragen actievoerders afschrikken, zodat die niet meer in verzet gaan. Ook zitten bestuurders vast niet op kraakpanden te wachten. Ik begrijp het eerlijk gezegd niet, want gemeentes hebben er zelf geen omkijken naar en cultureel gezien biedt het een meerwaarde aan een stad. Wellicht zijn ze bang voor de kritische mentaliteit.”

Wat kunnen we verwachten op de benefietavond?
Thomas:
“We hebben bands geboekt die goed bij Knoflook passen en divers zijn wat betreft sound, maar wel allemaal in de punkhoek zitten. Bare Teeth uit Lille (F) is toevallig op tour, wat mooi uitkwam. De mannen maken hardcore/punk. Verder speelt de streetpunkband F.I.S.T. uit Den Bosch en punkrockband Ink Bomb uit Nijmegen.”
Meindert: “Verder rekenen we natuurlijk op veel bezoekers!”

De gemeente Den Haag is benaderd voor een reactie op dit artikel. De persvoorlichter van wethouder Karsten Klein geeft aan dat de gemeente geen inhoudelijk commentaar geeft, omdat ze met de uitspraak van de rechter de zaak tegen de actievoerders beschouwt als afgedaan.

Wil je de actievoerders van de Vloek steunen? Doneren kan via deze link.

Bare Teeth, foto Alex O'Toole

Bare Teeth, foto Alex O’Toole

Vrijdag 7 april vanaf 20:30 uur. Benefiet voor de Vloek: F.I.S.T. (Den Bosch), Ink Bomb (Nijmegen) en Bare Teeth (Lille, F). Knoflook, Den Bosch. Entree: een bedrag naar keuze tussen 5 en 10 euro.


De VloekDeel dit artikel