Dat de Scandinavische muziekexport hoogwaardige producten levert is al lang geen verrassing meer. Eerder hebben wij het over Truckfighters gehad, bijvoorbeeld, of Go Go Berlin – en zelfs over het Scandinavische gevoel van Nordic Delight. Nu gaan wij het over het Deense psychedelisch rockduo The Wands hebben. Twee jongen gasten uit Kopenhagen, die elkaar bij wijze van spreken uit de luiers hebben zien groeien. Zanger en harmonica-wizard Christiaan Skibdal vertelt nostalgisch over vroeger – toen hij samen met Mads Gräs op vijftienjarige leeftijd begon te jammen als (niet lachen) Europe coverband. Het was voor beiden meteen duidelijk dat ze samen muziek wilden maken en door de jaren heen zijn ze ook daadwerkelijk goed geworden. Ze zijn door het Noorse label Fuzz Club Records ontdekt toen ze nog maar twee nummers hadden – de rest is geschreven nadat het contract was getekend. Andersom, dus, dan de meeste bands. Begin deze maand is het debuutalbum The Dawn uitgekomen – opnames waarvan het geluid de luisteraar terugbrengt naar the spirit of the 60s.
Muzikale inspiratieThe_Wands_The_Dawn_album_cover_aertwork
Nu is het album af – “best zenuwslopend,” vindt Christiaan. Of het ook echt af is? “Het album is in een hele korte tijd opgenomen omdat wij alles in een dure, analoge studio wilden doen. Tijd is geld, dus het moest snel.” De nummers hebben dan ook een vrij karakter: “je kan de tracks ook niet blijven veranderen of tweaken als alles op hetzelfde spoor – live dus – is opgenomen.” De EP Hello I Know The Blow You Grow Is Magic (2012) had een heel ander geluid. “Toen waren we nog erg in de ban van het digitale, synthetische geluid.” In dat opzicht zijn ze zeker gegroeid, en hebben de absoluut een eigen sound gekweekt. Het geluid is zo kenmerkend ouderwets, op een goede manier, dat wij ons afvroegen wat hun ouders er nou van vinden: brengt het ze terug naar hun jeugd? “Ik heb van mijn vader Bob Dylan meegekregen, van mijn moeder The Beatles – deze muzikale legacy is erg belangrijk voor mij. Maar mijn ouders snapten het pas echt toen ze ons live zagen.” Live spelen blijft voor The Wands de leukste uitdaging, en misschien kunnen we zelfs stellen dat hun muziek op het podium het meest tot zijn recht komt.
Gezellig met z’n tweetjes
Ze staan als duo op papier – maar ieder nauwkeurig luisterend oor valt op dat er veel meer geluiden te horen zijn dan vier handen kunnen maken. “Klopt!” lacht Christiaan, “wij zijn eigenlijk een songwriting duo. Alle goede drummers en bassisten waren bezet, dus hebben wij het met z’n tweeën gedaan met sessie muzikanten die invallen en mee touren.” Er zijn allerlei voordelen die je als duo hebt, “beslissingen maken gaat sneller en makkelijker, je hoeft met minder mensen rekening te houden.” Of ze ooit als trio, of misschien wel als “kwartet’ door het muziekleven gaan sluiten ze zeker niet uit, “you never know!” Christiaan vertelt enthousiast, “over twee weken begint de tour en dan komen muzikanten die ook op het album hebben gespeeld wel met ons mee.We gaan met een busje door heel Europa. En omdat ik altijd sigaretten heb gerookt en nooit geld had voor mijn rijbewijs, ben ik de enige die niet hoef te rijden!”
En het genre is… psychedelisch
Zoals veel bands, wordt The Wands ook in een genrehokje geplaatst – namelijk psychedelisch. Dit is ook terecht – hun uitstraling, de videoclips, de muziek – alles wijst in deze richting. Desalniettemin staat in de biografie ook een kopje over “punk’. Waar is die punk gebleven? “Onze muzieksmaak verandert, net als die van iedereen, waardoor onze muziek ook evolueert. Onze eerste EP klonk, zoals ik al eerder vertelde, veel digitaler en harder dan dit album. Verandering en improvisatie zijn zo belangrijk voor ons – het houdt alles interessant. Niet alleen voor ons, maar ook voor de luisteraars. Wij zijn altijd erg into de jaren-60-Velvet Underground-Punk geweest. Hopelijk is dit ook nog te horen in de muziek!”

Zien?
The Wands zijn op 7 november begonnen aan hun Europese tour. De eerste show was in London, waar het hoofdkwartier van hun label ook te vinden is. “Wij hadden de eerste show graag in Denemarken gespeeld, maar dat zat er gewoon niet in. Nu eindigen we onze tour daar, in Kopenhagen, wat eigenlijk ook wel bijzonder is.” Ze zijn tot 19 december te bewonderen, en zullen 30 november tot 6 december Nederland rond zwerven met shows in de Utrechtse ACU, Amsterdamse Paradiso, de W2 in Den Bosch en de Haagse Supermarkt. Niet slecht, voor twee jochies uit Denemarken!

Door: Nieke FrantzenDeel dit artikel