De Heuvel met links Cul de Sac tijdens Incubate 2015

De Heuvel met links Cul de Sac tijdens Incubate 2015

Opluchting in Tilburg nu de gemeente en de provincie Brabant het noodlijdende Incubate festival de hand reiken. Vorige week werden we nog opgeschrikt door berichten dat het Tilburgse festival voor independent culture de rekeningen niet meer kon betalen. Nu toont het festival zich verheugd met een eenmalige extra bijdrage van € 280.000. Daarmee kan de Stichting Incubate het stevige financieel tekort wegwerken en haar rekeningen weer betalen. “Van hieruit wordt, onder stringente voorwaarden, gewerkt aan een stabielere organisatie.”

Het was voor het eerst in elf jaar Incubate dat de stichting tegen een financieel tekort aanliep. Incubate meldt in een persbericht dat ‘er te optimistisch op omzetgroei was gerekend’. Het festival ging ten onrechte uit van een forse stijging van recettes, die met het zeer ambitieuze en ook om de inhoudelijke kwaliteit geroemde programma niet gerealiseerd kon worden. De tegenvallende bezoekersaantallen leidden tot een tekort van ruim twee ton en in totaal een verlies van € 281.000. ‘Problemen waar Incubate zelf niet meer uitkwam. Daarom heeft het bij partners, maar ook bij Gemeente Tilburg en Provincie Noord-Brabant aangeklopt. Het voortbestaan van de organisatie achter het festival was in gevaar.’

“Het was een heel spannende periode met veel onzekerheid”, legt directeur Joost Heijthuijsen uit. “We zijn ontzettend blij met de extra financiële bijdrage van de gemeente Tilburg en de provincie. Daarmee onderschrijven ze het belang van Incubate en kunnen we bouwen aan de toekomst.” De provincie en gemeente hebben wel een aantal aanbevelingen gedaan, waar Incubate in mee zal gaan. Zo dient de organisatie zakelijk versterkt te worden. Daarvoor is onder meer een nieuw businessplan nodig, ‘waarbij kritisch naar de vorm wordt gekeken’. Een formulering die feitelijk neerkomt op een inkorting van de festivalweek, zo tekent 3voor12 op. Hoeveel dagen Incubate in 2016 zal tellen is nog niet duidelijk.

Andere aanbevelingen zijn het aanstellen van een zakelijk directeur naast creatief directeur Joost Heijthuijsen en het updaten van de governance (toezicht op het bestuur). Incubate laat weten daar samen met de partners aan te gaan werken.

NMTH deed uitgebreid verslag van Incubate. Lees hier Het beste van Incubate 2015, met links naar de losse verslagen.Deel dit artikel