SINNERS DAY_fb_header (1024x389)Na een pauze van vier jaar keert het gereputeerde Belgische festival Sinner’s Day terug op zondag 20 november. Headliner is de legendarische post-punk en wave-formatie The Sisters of Mercy. En voor deze vierde editie komen sowieso geen misselijke namen naar de Ethias Arena in Hasselt. Het in eighties specialiserende festival presenteerde onlangs deze volledige line-up: PiL (Public Image Ltd), OMD (Orchestral Manoeuvres in the Dark), Tricky (Presents Skilled Mechanics), DAF (Deutsch Amerikanische Freundschaft), Tuxedomoon, The Beat en The Cassandra Complex. Nog meer goed nieuws: Jij kunt 2 kaarten winnen voor dit festival.

Kaarten winnen? Hoe dan? Wel: Stuur een mail naar contact@nmth.nl o.v.v. Sinner’s Day met het antwoord op deze vraag: Wat was de line-up van de eerste Sinner’s Day in 2009?

De eerste Sinner’s Day vond 7 jaar geleden plaats. Van 2009 tot en met 2011 bood de Hasseltse Ethias Arena ruimte aan helden van de eighties (en vaak ook van de new wave) als Gary Numan, Marc Almond, Gang Of Four, Front 242, Lydia Lunch, Patti Smith, The Psychedelic Furs, Anne Clark, Human League, Echo & The Bunnymen, The Young Gods, Peter Murphy (van Bauhaus) en The Cult. Zo bekeken past deze vierde aflevering helemaal in het plaatje. Al wordt er ook duidelijk wat verder gekeken met boekingen als nineties triphop-keizer Tricky, de experimentele Californische rockgroep Tuxedomoon, electrorockers The Cassandra Complex en The Beat, een groep uit Birmingham die ska met soul, reggae en punk versnijdt.

The Sisters Of Mercy, foto Nick Baines

The Sisters Of Mercy, foto Nick Baines

The Sisters Of Mercy
The Sisters Of Mercy was een van de meest invloedrijke Britse groepen van de jaren ’80. Met hun post-punk stond de in 1977 in Leeds opgerichte band rond Andrew Eldritch aan de basis van de new wave. Nummers als ‘This Corrosion’, ‘Lucretia My Reflection’, ‘Temple Of Love’, ‘Body And Soul’, ‘Alice’ en ‘Marian’ blijken onverwoestbare hits.

Tricky (Presents Skilled Mechanics)PiL (Public Image Ltd)
Helemaal niet zo gek dat mensen John Lydon zien als ‘het gezicht’ van de punkbeweging en een icoon. De Brit is uiteraard vooral bekend als Johnny Rotten, de frontman van de Sex Pistols. Na zijn korte maar erg opmerkelijke passage bij die band start hij al snel zijn eigen groep genaamd Public Image Ltd – alias PiL. Met die post-punkband blijft hij grensverleggende muziek uitbrengen, getuige klassiekers als ‘This Is Not A Love Song’, ‘Rise’, ‘Death Disco’ en ‘Dissapointed’.

Tricky (presents Skilled Mechanics)
Bristol is opeens the place to be in de nineties, als daar een triphop-hausse ontstaat. Centraal staan bands als Portishead en Massive Attack. In die laatste bloeit rapper Adrian Thaws op, die de bijnaam Tricky Kid verdient. De eigenzinnige artiest kiest al gauw het eigen pad en dat levert een partij duistere triphop op, evenals samenwerking met onder meer Björk, Red Hot Chili Peppers en Cypress Hill op. En de man is weer terug met een nieuw album, ‘Skilled Mechanics’, dat hij ook in Hasselt zal presenteren.

DAF (Deutsch Amerikanische Freundschaft)
DAF is natuurlijk niet naar de ‘legendarische’ Nederlandse vierwieler vernoemd, maar staat voor Deutsch Amerikanische Freundschaft. Onder die naam produceert de groep rond Gabriel “Gabi” Delgado-López en Robert Görl electropunk, die dusdanige golven (in de Neue Welle) maakt dat de geboorte van de EBM aan ze toegeschreven wordt. Na diverse stadia en hits als ‘Brothers’ en ‘Voulez Vous Coucher Avec Moi Ce Soir’ is in 2010 het echte DAF (her-)opgestaan met album ‘Du bist DAF’.Deel dit artikel