Inmiddels komt de eerste festivalzomer in drie jaar alweer bijna aan zijn eind, maar weinig getreurd: vanaf deze maand rollen we mooi het najaar in! Want Popronde is gisteren weer keihard losgebarsten met een keiharde kick-off, gevolgd door 40 steden gedurende drie maanden. Als het even meezit compleet als vanouds, zonder anderhalve meter of zitshows! Hoewel Popronde 2021 erg geslaagd doch onstuimig was, dankzij continu wijzigende regels, genieten we toch wel het meest van een Popronde zoals het hoort: volle bak gaan in menig poppodium, café of kelder. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met onze Profiles in Popronde stellen we de bands uit onze hard ‘n’ heavy NMTH Talentselectie voor. Eerder deze week spraken we met Marathon, vandaag schijnen we het licht op de Nederpunkers van flut.! 

Als je een band hebt die het beste het uitgangspunt van fun benadert, is het flut. wel. Energieke skatepunk uit Utrecht die doet denken aan de late jaren 90 toen Blink 182 de grootste band op aarde was, maar dan in de moederstaal. Over alledaagse dingen en de banaliteit van het leven, denk maar aan titels als Smalltalk Met De Kapper, Hospiteeravond of Mag Ik Even Huilen?. Allen tracks een minuut of minder, doorrazend op debuut Da’s Nou Jammer. Het begon allemaal in het studentenhuis van de heren. ”Lauran was heel boos omdat hij zijn sleutelbeen had gebroken bij het skaten en Stijn was boos omdat hij daardoor voor Lauran de afwas moest doen. Met deze emotie werd het liedje Sleutelbeen geboren op een studentenkamer in Utrecht. Dit vormde de basis voor alle liedjes van flut. Het idee was: meteen alle ideetjes opnemen die in ons opkwamen en niet nadenken over of het goed of slecht was. Zo hadden we binnen een paar weken al snel zo’n vijftien liedjes geschreven.”

Meezingers in ’t Oude Pothuys
Veel optredens zijn er nog niet geweest, maar met Popronde staat er 8 oktober alvast een te wachten, te Flinty’s, Haarlem. En vandaag staat de band op Kattegat Festival. Maar toch bleek ook een optreden in ’t Oude Pothuys aan de Oudegracht alvast een memorabele: ”Een volle bak waar we ons eerste optreden speelden. En we ons overigens verbaasden dat mensen al hele liedjes konden meezingen!” Dat het live dan ook snor zit, zie je in deze pittige livesessie, terug te zien hier:

Oud-Hollandse kinderliedjes
De doelstellingen voor Popronde zijn treffend: mensen opvrolijken met hun muziek en een leuke sfeer ontketenen. Maar ook nieuwe muziek, later dit jaar: ”Later in het jaar gaan we een aantal nieuwe singles opnemen. Ook willen we een EP maken met punkversies van oud-Hollandse kinderliedjes. Er komt merchandise aan en ook nog wat videoclips, waarvan we er eentje gaan opnemen in de Efteling.” De band is momenteel alvast bevestigd voor Popronde Haarlem op 8 oktober, blijf verder op de hoogte van hun Popronde-profiel evenals via de flut. Instagram voor opkomende nieuwtjes.

Flut. maakt deel uit van onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie tijdens Popronde 2022. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 10 september, blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Check hier overigens debuutplaat Da’s Nou Jammer via Spotify:Deel dit artikel