Marathon, foto Amy Berkhout

Inmiddels komt de eerste festivalzomer in drie jaar alweer bijna aan zijn eind, maar weinig getreurd: vanaf deze maand rollen we mooi het najaar in! Want Popronde barst weer keihard los in Nijmegen op zaterdag 10 september, gevolgd door 40 steden gedurende drie maanden. En als het even meezit compleet als vanouds, zonder anderhalve meter of zitshows! Hoewel Popronde 2021 erg geslaagd doch onstuimig was, dankzij continu wijzigende regels, kijken we toch wel het meest uit naar een Popronde zoals het hoort: volle bak gaan in menig poppodium, café of kelder. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met onze Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 17 bands uit onze hard ‘n’ heavy NMTH Talentselectie voorstellen. Gisteren babbelden we met Tilburgse hardcoremaestro’s SWELL, vandaag schudden we de hand met Amsterdamse shoegaze/post-punk sensatie Marathon! 

In een korte tijd doet deze band al aardig wat stof opwaaien. Niet alleen in thuisstad Amsterdam, maar ook daarbuiten begint er een gestage livereputatie te ontstaan. Onze eerste kennismaking met Marathon was middels een zinderende livesessie van de track The Company. Maar vooraleer de band bij die heerlijk shoegazende post-punksound kwam, begon het enkele jaren terug nog met het zoeken naar de juiste stijl: ”De band ontstond enkele jaren geleden op een feestje van gemeenschappelijke vrienden. We vonden elkaar in onze gezamenlijke muzieksmaak en besloten te gaan jammen. Na omzwervingen in psychedelische rock en punk kwam daar de mix van shoegaze en postpunk.” De pandemie zette even een rem op die ontwikkelingen, maar het zorgde ook voor een nieuwe toevoer aan energie: ”Ruim twee jaar aan opgekropte (corona)frustratie heeft ons naar de oppervlakte gedreven. Frustraties die we als onuitputtelijke bron van energie zien.”

Amsterdamse Popprijs en V2
En die frustraties werkten beduidend in het voordeel van Marathon. Zo zijn ze recentelijk getekend bij het vermaarde platenlabel V2 Records. Maar ook wonnen ze vorig jaar de Amsterdamse Popprijs: ”Een geweldige ervaring. Drie keer spelen voor bomvolle zalen die helemaal los gingen op onze muziek. Dat hadden we nog nooit meegemaakt op deze manier en was echt geweldig. Zeker na de ellendige jaren voelde je de knaldrang bij alles en iedereen.” Als voorproefje van hun show verwijzen we je graag naar hun 3voor12 sessie eerder dit jaar:

Ontdekkingstocht
De missie voor Popronde is to-the-point: toffe bands en nieuwe speelsteden ontdekken. ”We kijken er naar uit om op ontdekkingstocht te gaan. Natuurlijk hopen we als band nog verder te groeien en onze fanbase uit te breiden.” En dat zit er dik in, want Marathon staat al gepland voor 13(!) Popronde shows. Daarnaast zijn er ook weer enkele nieuwe singles op komst: ”In oktober gaan we de studio in voor een EP die in het voorjaar moet verschijnen. In januari staat er ook een hele speciale release op de planning waar we heel trots op zijn, maar daarover later meer!” Eerst maar eens door die vele Popronde-shows heen knallen. Laat die heerlijk shoegazende post-punk van Marathon dus zeker niet links liggen dit jaar, en check hun Popronde-profiel voor alle opkomende shows!

Marathon maakt deel uit van onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie tijdens Popronde 2022. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 10 september, blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van meer Marathon nieuws via Facebook en InstagramDeel dit artikel