SWELL, groovy hardcore geselecteerd voor Popronde 2022

Nieuwe EP Mercy Never Wanted Me

Inmiddels komt de eerste festivalzomer in drie jaar alweer bijna aan zijn eind, maar weinig getreurd: vanaf deze maand rollen we mooi het najaar in! Want Popronde barst weer keihard los in Nijmegen op zaterdag 10 september, gevolgd door 40 steden gedurende drie maanden. En als het even meezit compleet als vanouds, zonder anderhalve meter of zitshows! Hoewel Popronde 2021 erg geslaagd doch onstuimig was, dankzij continu wijzigende regels, kijken we toch wel het meest uit naar een Popronde zoals het hoort: volle bak gaan in menig poppodium, café of kelder. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met onze Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 17 bands uit onze hard ‘n’ heavy NMTH Talentselectie voorstellen. Laatst spraken we met de brute blackened crust bazen van Radeloos///Ziedend, vandaag hebben we de minstens zo brute hardcoremaestro’s van SWELL! 

We hebben de band al veelvuldig besproken het laatste jaar, en met recht! Want grooves man, grooves. Dat typeert de hardcore van deze Tilburgers, een sound bijeen geschaafd door allerlei eerdere hardcore projecten: ”Alle vier zijn we actief geweest in de scene, in bands als Sealow, Hawser en Ghost Years. We mistten het na een tijdje enorm om muziek te schrijven en op te treden. SWELL is begonnen als vier vrienden die hardcore wilden maken op hun eigen manier, met veel groove en een eigen geluid dat we nog niet echt gehoord hebben in Nederland” Sindsdien heeft het al geleid tot de recente EP Mercy Never Wanted Me, uit via Blindsided Records, waar we hier lovend over waren.

Uitverkocht in Tilburg
Tevens bleven een handvol shows ook niet uit: ”Als SWELL hebben we nu zes shows mogen doen waarvan één in het buitenland. Het feit dat bij alle shows de interactie met het publiek enorm is, maakt het extra bijzonder.” Twee steken er momenteel boven uit echter, volgens de band: ”De eerste in Frankrijk recentelijk waar we met nog drie andere toffe bands op een buitenpodium speelden. De vibe was goed, er werd veel gemoshed en we hebben daar een toffe show neer kunnen zetten. De tweede is een show in onze hometown Tilburg met Sunami en No Pressure. Natuurlijk alleen al supertof om met dat soort kaliber bands op het podium te staan, maar het was ook nog eens uitverkocht en iedereen ging los.”

Hardcore represent
Vaak blijkt heavy muziek wat lastiger te programmeren op Popronde. Toch laat SWELL zich daardoor niet uit het veld slaan: ”Ondanks dat we als hardere act mee doen willen we het maximale halen uit de Popronde. Dit betekent veel spelen en alle lessen die we tijdens Popronde leren meenemen voor de toekomst. We vinden het ook tof om een heel nieuw publiek aan te kunnen spreken en een stukje van de Nederlandse hardcore scene te kunnen vertegenwoordigen. En om samen met andere toffe bands/artiesten te spelen die een ander soort muziek maken dan dat wij doen.” Naast dat de heren ook meteen hun nieuwe EP ten gehore laten brengen de komende tijd, staat er zelfs alweer een studiobezoek op de planning. ”Voor een volgende EP waarvan we de eerste bits al eind dit jaar naar buiten gaan brengen. En natuurlijk daarnaast nog meer veel toffe shows spelen. Want het schrijven van groovy maar toch harde tracks en dit vervolgens opvoeren voor liefhebbers van onze muziek en hardcore is het tofste wat er is!” Kortom, keihard groovende hardcore op je harses! SWELL is bevestigd voor Popronde Apeldoorn, Popronde Den Bosch en Popronde Uden. Check hun Popronde-profiel en tot ziens in de moshpit.

SWELL maakt deel uit van onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie tijdens Popronde 2022. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 10 september, blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van meer SWELL nieuws via InstagramDeel dit artikel