Radeloos///Ziedend

Inmiddels komt de eerste festivalzomer in drie jaar alweer bijna aan zijn eind, maar weinig getreurd: vanaf deze maand rollen we mooi het najaar in! Want Popronde barst weer keihard los in Nijmegen op zaterdag 10 september, gevolgd door 40 steden gedurende drie maanden. En als het even meezit compleet als vanouds, zonder anderhalve meter of zitshows! Hoewel Popronde 2021 erg geslaagd doch onstuimig was, dankzij continu wijzigende regels, kijken we toch wel het meest uit naar een Popronde zoals het hoort: volle bak gaan in menig poppodium, café of kelder. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met onze Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 17 bands uit onze hard ‘n’ heavy NMTH Talentselectie voorstellen. Vorige week was het woord aan Baardvader, maar vandaag spreken we met een van de bruutste bands uit onze Talentselectie: Radeloos///Ziedend! 

En potverdorie. Deze band heeft nog geen studiomateriaal uit, maar stond al wel op het vermaarde Soulcrusher Festival. En trecht zo blijkt, want de crusty Nederlandstalige black metal is woest, rauw en hoekig. Maar ook uiterst beeldschoon. Voor Radeloos///Ziedend begon het nog allemaal in Nijmegen: ”We zijn ontstaan in het begin van 2017, hoewel het tot 2020 duurde om een stabiele line-up te krijgen. Shout out naar Igor, onze voormalige gitarist die na zijn studie in Nederland geen visum kreeg en dus het land uit moest, terug naar Brazilië. De regels zijn kut.” 

Metalen platen
Het bracht de heren al naar Soulcrusher, een van de dikste indoorfeestjes voor muziek van het verpletterende soort. Dubbele thuiswedstrijd, in thuisstad Nijmegen, en ook nog eens tussen soortgelijke bands. ”Op Soulcrusher voelden we ons echt thuis tussen de andere namen, en het was fijn om dit ook met enthousiasme van het (al vroeg aanwezige) publiek terug te horen.” Maar net als mede NMTH Talenten Shaemless, Rats and Daggers en Wasted Youth Club was ook Valkhof Festival een te gekke ervaring: ”Wat het Valkhoffestival zo speciaal maakte was het gelijkvloerse podium waar metalen platen op lagen, het was geweldig om het publiek mee te voelen stampen op onze muziek. Het creëerde een soort tribaal gevoel, het voelde heel krachtig. We hebben het er nog geregeld over dat dit een gevoel is dat we zoeken bij het uitvoeren van onze muziek. De show eindigde met onze zanger die (voor zijn gevoel naar de nachtelijke hemel) gedragen werd door het publiek tijdens de climax van Een Broeder In Striemen En Bloed, wat voor een erg gaaf effect zorgde.” Desbetreffende track werd ook gespeeld tijdens hun show op Soulcrusher, waarvan je een uiterst indrukwekkende opname hier bekijkt:

Avontuur door eigen land
Hoewel de pandemie nog voor weinig shows zorgde, is Radeloos///Ziedend zodra het weer kon flink door gaan pakken met optredens overal en nergens. Popronde biedt naast die andere shows een extra gelegenheid door het land te reizen: ‘‘Wat we met de Popronde willen doen, is op avontuur door eigen land! We spelen veel shows, ontmoeten veel mensen. We hopen dit na de Popronde door te blijven trekken, met hopelijk wat (metal)festivals op de planning. Verder gaan we proberen om broodjes van het tankstation te vermijden, we gaan zien of het lukt.” Tevens komen er ook eerste studio-opnames aan. De komende maanden staan er twee singles op de planning, maar eerst maakt Radeloos///Ziedend nog even Popronde Nijmegen, Popronde Delft en Popronde Den Bosch onveilig. ”Maar ook onze show met Ancst (DE) op 11 oktober te Metropool kijken we erg naar uit!” Houd dus zeker hun Popronde-profiel in de gaten voor alle opkomende shows, want geloof ons maar: deze ontzagwekkende geluidsmuur grijpt je genadeloos bij de keel!

Radeloos///Ziedend maakt deel uit van onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie tijdens Popronde 2022. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 10 september, blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van meer Radeloos///Ziedend nieuws via Facebook en InstagramDeel dit artikel