Liefhebbers van doom, black, sludge en ander duister spul weten doorgaans dat ze bij Consouling Sounds goed zitten, dat ze bij het Belgische kwaliteitslabel bijzonder prettig en sinister aan hun trekken komen. Niettemin is het wederom een erg welkome verrassing dat deze nieuwkomer zo bruut uit de hoek komt met deze nieuwe track. Geen complete surprise, want de Belgische groep bracht dit jaar al drie hele sterke singles uit en zo gingen we drie weken geleden nog negeneneenhalve minuut to-taal los op de uitgesponnen post-metal van Viso. Afijn, we hebben het dus over de Mechelse sludgers/post-metalmannen van Pothamus.

Met Varos, de laatste single van langverwachte debuutplaat Raya, laat het Vlaamse trio van de meest veelzijdige kant zien. De nieuwste track verkent meer de post-rockzijde van Pothamus en heeft eerder een sterke ambient-inslag dan een brute. De rituele percussie en pulserende baslijnen krijgen ‘een nevelsluier aan soundscapes en devote gezangen’ mee, leidend tot een amalgaam dat je aan gelijke delen Slowdive, Wardruna en Amenra kunt wijten.

De band, bestaand uit drummer Mattias M. Van Hulle, bassist Michael Lombarts en gitarist-vocalist Sam Coussens, heeft niet alleen de muziek tot in de puntjes uitgedacht. Die verdiepende voorberachte rade geldt ook de thematiek, de lyriek en de inhoud van de behoorlijk indrukwekkende video bij Varos. De motivatie van Pothamus:

“‘Varos’ verenigt het aardse met het etherische. Muzikaal, maar ook conceptueel. Op ‘Raya’ puzzelt Pothamus met bestaande kosmologieën en wereldbeelden om er een eigen mythologie mee te construeren. ‘Varos’ symboliseert de dood, en parafraseert zo het afsluitende hoofdstuk van dit geheel. Het nummer suggereert een vorm van reïncarnatie, en verwijst naar een tussenliggende of liminale fase tussen dood en wedergeboorte. ’Varos’ vormt zo het finale luik, maar verwerpt de notie van finaliteit als zodanig. Het centrale uitgangspunt is een energetisch element, ‘Raya’, dat het leven in al haar mogelijke verschijningen drijft en aanvuurt. Hoewel ons individuele, fysieke en lichamelijke bestaan eindig is, manifesteert een eeuwigdurende levenskracht zich onvergankelijk verder in immer nieuwe gedaanten en vormen. Deze cyclische benadering van de tijd wordt eveneens naar voren geschoven in het openingsnummer ‘Orath’. Het afsluitende luik ‘Varos’ verweeft zich zo opnieuw met het begin, in de ultieme symbolisering van een oneindige levenscyclus.”

De daarbij zeer passende video is bedacht, geschopten en gemonteerd door Pothamus zelf. Michael Lombarts trad op als director of photography (DOP), Céline Gladiné was de camera-assistent en speciale attentie voor Rafke Van Houplines, die tekent voor de bezwerende performance en choreografie.

Tekst gaat verder onder de video:

We moeten de betrokkenheid van Consouling iets nuanceren, het handelt bij Pothamus om Consouling Agency, de promotak van het Gentse Consouling Sounds. Pothamus brengt het debuutalbum Raya op 4 december zelf uit, met actieve ondersteuning van Consouling Agency. Er zit liefst drie jaar van stevige arbeid in die eerste langspeler. Die is gemixt en opgenomen in GAM studios (Waimes) door producer Chiaran Verheyden (Psychonaut – Unfold the God Man) en gemasterd in MotorMusic (Mechelen) door Laurens Grossens.

De preorder van het vinyl is helaas al compleet uitverkocht, voor de cd kun je via deze link bij Consouling terecht. De eerdere singles van Pothamus:Deel dit artikel