Birth Of Joy in de WW, Popronde 2010

Birth Of Joy in De Tapperij, Heerlen, Popronde 2010

Gisteren Utrecht, vandaag Venlo; de Popronde zit alweer in het zesde weekend. We zien weer talloze talenten voor het eerst een podium beklimmen, voor sommigen de eerste voorzichtige stappen in het onzekere muzikantenbestaan, voor anderen het begin van een succesvolle loopbaan. Zo zagen we vijf jaar geleden drie jongens in de rookruimte van de WW in Leiden die ons best wel omver bliezen met psychedelische rock ’n roll: Birth of Joy. Toetsenist GertJan haalt herinneringen op aan zijn tijd met de Popronde, die uitgerekend in zijn stamkroeg plaatsvond, en aan de geneugten en waarde van de Popronde voor een jonge band.

GertJan in de WW, Popronde 2010

GertJan in de WW, Popronde 2010

Na twaalf dagen opnemen rolde ik gisteren met piepende oren de studio uit. We zijn net klaar met de opnames van nummertje vijf in de Birth of Joy reeks. Om de plotselinge oorverdovende stilte in m’n harses te dempen, zit ik in de kroeg. De WW in Leiden, zoals jullie van mij gewend zijn. Want waar ook anders? Ok, de Jansen dan misschien, maar dat is meestal op dinsdagavond als m’n lievelings allochtoon werkt, of als de zon schijnt, ik vrij ben en een boek heb om te lezen. Zoals gezegd, in de kroeg dus.

En ja, ook hier doen ze aan de Popronde. U allen wel bekend inmiddels. Ik blader, met gepaste, edoch hartverscheurende heimwee door het programmaboekje dat her en der verspreid ligt op de bar en denk terug aan de tijd dat wij meededen. Uit m’n kop, met het lange (en korte-)termijngeheugen van de gemiddelde vliespinda, was dat in 2010.

De Birth Of Joy brandweerbus

De Birth Of Joy brandweerbus

Als ik aan de Popronde denk, denk ik aan m’n oude bus; Betsy. Een Opel Blitz brandweermobiel uit 1962. Wat een tank was dat. Startte je dat kreng als het koud was en je liet ‘r warm draaien, zag je er recht boven een extra gat in de ozon fikken. Maar mooi was ze wel. Met alles wat we in die bus, met de technische staf van ons jaar, soldaat hebben gemaakt, kan je een gemiddeld Russisch gekkenhuis zeker rustig krijgen. Het enige nadeel van Betsy (het feit ze continue naar de klote ging even daargelaten) was dat de bestuurder, als het regende de ‘lekkage hoed’ op moest. Maar nogmaals; mooi was ze wel.

Ik kan me met geen mogelijkheid meer herinneren in welke stad het precies was, maar we moesten ergens ’s avonds met de bus door een groep bezopen en ogenschijnlijk doorgesnoven festivalgangers. Eerst probeerde iemand het portier open te rukken, daar begon het mee. Al goed, deuren op slot. Maar aangezien het dus een brandweerbus was zat er derhalve ook een ladder achterop, die al snel als open invitatie tot het dak werd gezien. Maar dat heeft die klootzak geweten. Ik schat dat hij er ongeveer een halve kilometer verderop pas werd afgeslingerd op een rotonde. Dat zijn pas bijzondere verrichtingen, meneertje CBR. Evenals achter het stuur een sjekkie draaien terwijl dat ding op topsnelheid, à 80 kilometer per uur, zwabberde als een gitarist met tweeënhalf bier op. Amateurs.

Birth Of Joy in de WW, Popronde 2010

Birth Of Joy in de WW, Popronde 2010

Maar een bejaarde man spande de kroon met:
‘Och jongen, wat een mooie bus. Daar heb ik nog herinneringen aan. M’n ouders zijn in de oorlog met haast precies zo’n zelfde bus naar Duitsland vervoerd.’
Wat zeg je daarop? Sorry, ik was het niet. Doei.

Toen we geselecteerd werden hadden we geen idee. We deden toen gemiddeld zo’n drie optredens per maand en daar voelde ik me toentertijd nogal de man mee, maar met de drie maanden Popronde werd dat ineens verveelvoudigd naar drie per week. Je zou dus kunnen zeggen dat we daar onze eerste ‘tour’ ervaringen hebben opgedaan. Weliswaar in Nederland, maar Leiden – Groningen is ook best een eind lopen.

Dan rest mij alleen nog het reclamerondje. Vooralsnog heb ik 29 oktober nog niks staan in de allesomvattende Google-agenda van Birth of Joy, dus ik ben erbij als de Popronde Leiden aandoet. Ik zou toch niet de Kensington van de toekomst missen? Of St. Tropez? Ik heb het nog niet gehoord en misschien wil ik dat ook niet, geen idee, maar ik kan de keuze om Go Back The Zoo om te toveren tot een lekkere garagerock smeltkroes alleen maar toejuichen. Hieperdepiep. Bij deze.

Popronde Leiden, donderdag 29 oktober op zo’n 15 locaties door Leiden, met vele toffe (ook NMTH-) acts en afterparty in Gebr. De Nobel met onder meer St. Tropez en Yakumo. Programma hier.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 Deel dit artikel