Peter Pan Speedrock ontvangt de ode, foto Paul Verhagen

Peter Pan Speedrock ontvangt de plaat, foto Paul Verhagen

Het afscheid nadert voor Peter Pan Speedrock. Nog een kleine twee maanden, inclusief een Japanse tournee, en dan zit het er na ruim twintig jaar en ontelbare shows op voor de hard rockende Eindhovenaren. Uiteraard is er nog een allerlaatste show in thuisbasis de Effenaar (twee zelfs: vrijdag 25 en zaterdag 26 november), maar deze woensdag was het al even Houdoe Bedankt en traantjes wegpinken. Woensdagavond werden Peter van Elderen, Bart Nederhand en Bart Geevers (Bartman) verrast door Eindhoven Rockcity collega’s met een heus eerbetoon. Het nietsvermoedende trio was ervoor naar de Bottle Distillery in de Schellensfabriek gelokt, waar ze een Houdoe en Bedankt! dubbel-album ontvingen met tien covers van Peter Pan-nummers door collega’s als The Spades, Heretic, Komatsu, BlackBone, Stuurbaard Bakkebaard en Candybar Planet.

Fotograaf Paul Verhagen was erbij en we namen contact op met initiator Matthijs Kropff van het Lighttown Fidelity label voor uitleg over dit bijzondere initiatief.

Dikke Dennis is er ook blij mee. Foto Paul Verhagen

Dikke Dennis is er ook blij mee. Foto Paul Verhagen

“Door mijn label ben ik tegenwoordig natuurlijk veel en op een andere manier met muziek en bands bezig, maar daarnaast ben ik ook nog steeds vooral liefhebber en in een aantal gevallen (fanatiek) fan van bands. Peter Pan Speedrock is zo’n band. In de afgelopen 20 jaar ontelbare keren live gezien, van Altstadt en Effenaar tot alle grote festivals en alles daar tussenin en zo veel plezier gehad met hen als soundtrack, dat ik vond dat nu het afscheid nadert het mooi zou zijn om iets extra’s te doen. Door de contacten en mogelijkheden die het label me biedt is die kans er ook.

“Tijdens een gesprek met een andere in de muziek werkzame liefhebber is het idee ontstaan om een aantal Eindhovense (Rockcity) bands bij wijze van eerbetoon en bedankje vanuit de scene een cover van een Peter Pan Speedrock nummer naar keuze op te laten nemen. Hoe gaaf zou het zijn om zo het beste wat Eindhoven op (rock) muziekgebied aan bands te bieden heeft te combineren met de nummers van Peter Pan? Ik ben er dan (stiekem) ook bijzonder trots op dat het gelukt is om dit project van de grond te krijgen en in een aantal maanden tijd een hele plaat vol covers voor elkaar te krijgen. Daarnaast is het ook gelukt om het geheel geheim te houden. Dat viel niet mee, zeker omdat iedereen elkaar kent en omdat er tientallen mensen bij de opnames betrokken waren (bandleden, producers, mensen van studio’s, etc etc) maar het is wel gelukt!'”

Matthijs vertelt over het proces en de reacties van de bands:
“Alle bands die ik benaderd heb waren direct enthousiast. Tien minuten nadat ik een mailtje stuurde om te polsen wat een aantal van de beoogde bands daarvan zou denken, had de eerste band al geantwoord inclusief het nummer wat men graag wilde doen. Ik kan natuurlijk wel in mijn hoofd hebben dat een coverplaat leuk is, maar misschien dachten de bands daar wel heel anders over. Nee dus. Al snel volgden er meer en zo zijn we uiteindelijk aan tien bands gekomen, die allemaal uit Eindhoven komen en op de een of andere manier een link met Peter Pan hebben. Zelfs bands die qua timing i.v.m. andere bezigheden en vakanties eigenlijk niet mee hadden kunnen doen, hebben er toch alles aan gedaan om alsnog een nummer op te nemen. Het enthousiasme en de betrokkenheid die de bands uitstraalden was werkelijk fantastisch om te zien.

“Het is een afwisselende plaat geworden met een aantal akoestische versies en een aantal versterkte versies erop. Een aantal bands is redelijk dicht bij het origineel gebleven, maar er zijn ook een aantal versies die totaal anders zijn dan het origineel. Verder is het mooi om te zien dat er nummers van zes verschillende PPSR albums gecoverd zijn.”

Tracklist:
A1 The Spades – Stick It!
A2 Tigre Blanco – Boom!
A3 An Evening With Knives – Bad Boy Buddy Bob
A4 Stuurbaard Bakkebaard – Next Town
A5 Heretic – Auf Der Axe

B1 Komatsu – Megasdetitas
B2 Ronnie & Donnie feat. Honey – Knuckleboys
B3 BlackBone – Better Off Dead
B4 Candybar Planet – Angeldust
B5 Woody – Rockcity

Limited edition 300 stuks op Oranje vinyl. Houdoe en Bedankt is te bestellen via de webshop van Lighttown Fidelity.

Houdoe Peter Pan SpeedrockDeel dit artikel