Lop Wa Los PAUWPAUW maakte afgelopen jaar veel meters en indruk op met name de Nederlandse podia en nu blijkt dat de leden dat ondertussen ook op school deden. Althans frontman Brian Pots en drummer Rens Ottink. Die studeren namelijk als het even meezit 1 juni af aan het Conservatorium van Amsterdam, de plek waar ze vier jaar geleden voor het eerst met PAUW samenspeelden. Om het niet te makkelijk te maken treden Pots en Ottink beiden ook nog met een eigen project op, moeten ze nog wat opdrachten inhalen en eerst de vragen in deze opdracht van NMTH beantwoorden…

Meevaller: Inmiddels zijn ze net terug van twee shows op The Great Escape in Birghton en dus helemaal klaar voor de show op woensdag 1 juni in het CvA. Die is ook voor publiek toegankelijk, mits je 10 euro neerlegt.

Jullie studeren af aan het Conservatorium van Amsterdam. Hoe lang zijn jullie bezig en in welke richting?
We studeren nu inmiddels 4 jaar Popmuziek, Rens doet als hoofdvak drums en ik gitaar.

Pauw op Noorderslag, foto Rick de Visser

Brian Pots van Pauw op Noorderslag, foto Rick de Visser

Is het toeval dat twee leden van dezelfde band tegelijkertijd afstuderen?
Nee dat is geen toeval. We waren nog niet zo heel lang bezig met PAUW toen Rens tijdens een repetitie vertelde dat hij graag auditie wilde doen aan het Conservatorium van Amsterdam. Ik en de toenmalige bassist vonden dat geen verkeerd idee en dus we besloten ons ook maar aan te melden. We waren toen nog een driemansformatie, dus de complete band deed auditie. Wat het vooral spannend maakte was dat we nog nooit hadden opgetreden met PAUW, dus het was vrijwel de eerste keer dat we onze muziek aan de buitenwereld lieten horen. Voor hetzelfde geld hadden ze ons verteld dat het maar beter was om het hierbij te laten en het überhaupt niet verder aan de buitenwereld te laten horen. Maar blijkbaar was het toch goed genoeg om ons alle drie toe te laten.

Dat afstuderen is nog niet zeker, er moeten eerst nog opdrachten gedaan worden?
Klopt, naast dat we als eindexamen een evenement met onze muziek moeten organiseren hebben we net als alle andere opleidingen gewoon tentamens die we moeten doen, zowel praktisch als theoretisch. Ik verwacht niet dat ik gelijk na 1 juni vakantie kan gaan vieren, aangezien ik nog wat opdrachten en tentamens moet inhalen mede door het drukke schema van PAUW in combinatie met mijn geweldige talent voor plannen…

Wie treden er allemaal op 1 juni?
We spelen uiteraard met PAUW, maar ook met onze zijprojecten. Rens speelt er met zijn progrocktrio Tyler Beaker dat hij destijds met twee klasgenoten had opgezet voor een schoolopdracht. Daarnaast speel ik er nog met mijn nieuwe, naar mezelf vernoemde soloproject met strijkers- en blazersensemble. Daar drumt Rens ook bij, dus hij is lekker de hele avond bezig achter zijn drumstel.

Waarom naast PAUW ook zijprojecten? Was een band niet voldoende?
Voor mij geldt dat ik echt groot fan ben van filmische componisten zoals Ennio Morricone, David Axelrod, Luis Bacalov etc. Aangezien ik al jarenlang een soortgelijk project wil, leek me het eindexamen de ideale gelegenheid om zo’n project te starten. Nu ik er toch nog op school zit, zou ik ook gek zijn om geen gebruik te maken van de klassieke afdeling. Tenslotte vond ik dit project ook gewoon een hele vette uitdaging, omdat ik de partijen voor alle instrumenten volledig zelf heb gecomponeerd en überhaupt nog nooit echt iets met strijkers en blazers had gedaan.

Voor Rens geldt dat hij dit project met Tyler Beaker na de schoolopdracht had doorgezet, omdat hij het gewoon zo tof vond om te doen. Naast repeteren zijn ze in die drie jaar niet heel actief geweest. Het is gewoon fijn om zo nu en dan wat anders te doen dan alleen maar PAUW, anders wordt het ook zo saai.

Waar kunnen of gaan we acts Tyler Beaker en Brian Pots van kennen?
Momenteel vrijwel nergens van eigenlijk. Rens heeft met Tyler Beaker hooguit drie optredens gehad en voor mijn project is dit het eerste optreden ooit. Maar met beide projecten gaan we gewoon door in de toekomst zonder enige haast, we zien wel wat er komen gaat… Loopt wel los.

Wat kunnen we verder verwachten in Desmet van Löp Wa Los?
Het wordt gewoon een hele toffe en vooral boeiende avond met drie acts die ondanks dat ze redelijk bij elkaar in het straatje passen, toch totaal verschillend zijn en hele andere kanten laten zien van ons beiden als muzikant.

PAUW in de X-Ray

Rens (l) en Brian van PAUW in de X-Ray op Lowlands, foto Ingmar Griffioen

Hoe belangrijk is het voor jullie persoonlijk om af te studeren? En voor de band?
Aan het “afstuderen” hechten we beide niet zoveel waarde. Wel aan ons eindexamen zelf natuurlijk, dat wordt te gek! Ik bedoel daarmee dat we niet echt veel om het diploma geven, het is tenslotte maar een papiertje. Het lijkt me sterk dat we daardoor opeens meer optredens en fans zullen krijgen… Het gaat ons er vooral om wat we in die vier jaar hebben geleerd en hebben meegemaakt, want dat is echt te veel om op te noemen. Ik had nooit van mijzelf gedacht dat ik het in mij had om voor een strijkers- en blazersensemble te componeren, laat staan dat ik überhaupt noten zou kunnen lezen.

Deze opleiding heeft PAUW tevens gevormd tot wat het nu is. Mensen verwachten vaak dat je door het conservatorium een soort tunnelvisie krijgt en er een “gemaakte” muzikant wordt, maar dat is bij ons dan mislukt.

Wat maakt het mogelijk? Wat gaan jullie daarna (anders) doen?
Naast alle kennis en ervaring die we hebben opgedaan, hebben we ons netwerk ook enorm kunnen verbreden. Iets waar het heel erg om draait in de muziekwereld. We hebben veel waanzinnige muzikanten leren kennen en les gehad van super toffe docenten. In de toekomst zullen we ze gegarandeerd weer eens tegenkomen voor nieuwe uitdagingen.

Löp Wa Los met PAUW, Brian Pots en Tyler Beaker
Woensdag 1 juni
Deuren open: 19.30 uur
Desmet Studio’s, Amsterdam
Toegang: 10 euro

Brian van PAUW

Brian en Rens van PAUW op Lowlands, foto Ingmar GriffioenDeel dit artikel