Cat Alley, foto Christel de Wolff

Sniester Cat Alley op WTWTA, foto Christel de Wolff

Een opvallende, uitbundige en aaibare verschijning op diverse festivals: een grote, rokende en moshende zwarte kat. Dat mysterie was al snel ontrafeld of ehm getemd: Het bleek ‘de Sniester Kat’, de furry ambassadeur/mascotte van het Haagse festival, dat van vrijdag 27 t/m zondag 29 mei de derde editie beleeft in de Hofstad. Gevalletje: daar moeten we meer van weten. Never Mind The Hype strikte de gelaarsde viervoeter voor een exclusief en onthullend interview waar de achterklaprubrieken in de Telegraaf en op Nu nog een puntje aan kunnen zuigen.

Waar kom je precies vandaan? Ben je een raskat, een verwilderde huiskat, uit de dierentuin ontsnapt…?
Lang verhaal kort, een stelletje bevriende Haagse programmeurs zit in een bar en er komen een paar flessen op tafel. De volgende dag worden ze wakker met een afschuwelijke kater en wilde plannen voor een nieuw festival. Die kater, dat was ik.

Is de gelaarsde kat je grote voorbeeld of ben je meer een Tom (& Jerry) fan?
Ja ik mag die gelaarsde gozer wel. Hij heeft klasse. Maar ik heb meer met de zanger van de Stray Cats, Lemmy en Joop Roelofs van Q65.

Wat zeg je tegen Hagenezen die door je entree wat geschokt waren?
Ha, mafkezen. Dat ziet de hele dag de raarste dingen op het nieuws en dan nog schrikken van een mottige kat op een Harley. Lachen man. Ik zeg tegen ze: kom maar langs, dan krijg je een bakkie met een saffie voor de schrik. Ik bijt heus niet.

Sniester vierkantSniester is dus een driedaags, aaibaar festival in Den Haag, wat maakt het de moeite waard?
Ik geloof dat op Sniester echt iedereen een toffe tijd kan hebben. Op het programma staat reggaekoning Pablo Moses naast De Likt en Klyne met hun elektronica. Je kan tot ‘s morgens vroeg naar de Sniester in pop-up gaybar De Pink, kinderen zijn niet meer weg te slepen bij De Zandberg, de Skatestore Fun Fair en Jookjes Sniesterparadijs en als het je grote droom is om een keer een tattoo te laten zetten door een gozer met het downsyndroom – dit is je kans. Waar zie je dat nou??

Dit is de derde editie, waar ligt de ambitie?
Ik zie Sniester zien als een polonaise op een uit de klauwen gelopen carnavalsfeestje. Hoe gezelliger het wordt, hoe meer er aanhaken. Volk natuurlijk, maar ook acts die op het festival willen staan en kroegen in de buurt. We begonnen met de cafés van de Grote Markt, UNO en Paard van Troje, dit jaar zeiden ook Café Rootz en Prins27 ‘ja, zekers, we zijn erbij’. Zo zitten we ineens op elf podia en als het goed is doet op een gegeven moment de hele Haagse binnenstad mee.

Wat zijn de meest kittige tips voor deze editie?
Jullie NMTH-cats houden van rock ’n roll hè? Maak je borstjes maar nat. Niet te missen op vrijdag zijn The Mystery Lights (NY), Drive Like Maria, Iguana Death Cult, en check vooral ook Bökkers. Boerenrock van kaliber ‘Normaal’, lusten de honden geen brood van, zo goed die gasten. Zaterdag ga je het druk krijgen met DOOL, Death Alley, St. Tropez, Lookapony, Fifty Foot Combo en mis niet de Rage Against The Machine Tribute. Allemaal figuren uit Haagse bandjes zitten daar in dus dat wordt geheid een puinhoop.

Meer programma- en andere informatie vind je op www.sniester.nl en in het Facebook-event.Deel dit artikel