The Breeders

The Breeders

Is #girlcrush nog een populaire hashtag? Ach fuck it. Bij deze roep ik #womancrush in het leven. Want godallemachtig wat een vrouw is die Kim Deal. Als bassist bij het geweldige Pixies kon ze niet helemaal haar ei kwijt dus begon ze in 1988 The Breeders. Ik was zes. Naar mijn persoonlijke mening -die ik iets later gevormd heb, toen ik zes was had ik ook een mening, maar dan over Kinderen Voor Kinderen- nóg beter dan Pixies. Zeg maar Nirvana, maar dan zonder al die akelige zelfmoord. Wat er van Kurt Cobain terecht was gekomen had hij zich niet bij de club van zevenentwintig gevoegd weten we niet. Deal bleef echter leven en brengt -hallelujah- nieuwe muziek uit én komt naar Nederland.

Door Lisa Gritter

The Breeders leerde mij in mijn tienerjaren dat je als vrouw wél heus kon rocken en dat gender daar sowieso helemaal niets mee van doen heeft, iets wat nog niet helemaal tot ons collectieve brein schijnt te zijn doorgedrongen. Ze leerde mij dat je geen korte topjes, rokjes en een flinke laag make-up op hóeft om het als vrouw te maken in de muziek en dat sound en gevoel belangrijker is dan technisch perfecte toonladders kunnen zingen. (Mind you, het was ook de tijd van Mariah Carey en haar vijf octaven tellende bereik.)

Kim brak baan voor alle geweldige frontvrouwen van nu. Want in tegenstelling tot wat (sommige) festivalprogramma’s je willen doen geloven zijn er ontzettend veel bands met vrouwen in de line-up. Denk aan Best Coast, Wolf Alice, Black Honey, Bully, Sheer Mag, Royal Thunder, Blues Pills, Oathbreaker. Maar ook dichter bij huis aan 45ACIDBABIES, (wijlen) Bombay Show Pig, Brutus, Amber Arcades en Cocaine Piss.

Om mijn liefde voor frontvrouwen te tonen én om het argument dat er meer dan genoeg keuze én kwaliteit is als het gaat over vrouwen in de popmuziek, maakte ik een playlist. Uiteraard getiteld naar de onvermijdelijke waarheid ‘The Future is Female’. Ze zijn er, ze rocken en ze laten zich door iets onbenulligs fysiologisch als gender niet uit de weg slaan. En al dit moois hebben we voor een groot deel aan mijn heldin van de jaren negentig te danken.

Kim Deal Forever!


Kim Deal komt met The Breeders op zondag 22 oktober naar de Melkweg in Amsterdam voor een exclusieve Nederlandse show.Deel dit artikel