Of Blood and MercuryAttentie voor dit nieuwe Brusselse darkambient- en trippop-project van zangeres Michelle Nocon (ex-Bathsheba) met leden van groepen als Emptiness/Enthroned, Pro-Pain en Luminance. De Belgische doom- en sludge-groep Bathsheba ligt nog vers in het geheugen, onder meer vanwege een optreden op de NMTH-stage van Roadburn 2017. Of Blood and Mercury is zoals Michelle zelf al aangeeft, ‘geen metalproject’, iets wat je op basis van de leden wel zou kunnen verwachten.

Met partners in darkness als Olivier Lomer Wilbers (gitarist/toetsen, bekend van Enthroned/Emptiness), drummer Jonas Sanders van Pro-Pain denk je algauw aan een stevige partij riffs, blast beats en blackened hardcore spul. Maar de afkomst van bassist David Alexandre Parquier kan je al meer in de juiste richting duwen: Luminance, is zijn Brusselse darkwave, ambient en synthpop-project.

Of Blood and Mercury is niet zo dansbaar als de laatste, maar zit zeker in de meer subtiele hoek. Strangers, Walk the Void en Estranged, de eerste geluiden die via Bandcamp tot ons komen, laten een heel dromerig, gelaagd, melancholisch en licht elektronisch palet horen. Wat referenties dan. We noteren een vleug triphop (Hooverphonic anyone?) en vooral een duistere filmische, Twin Peaks feel. Het doet ons qua vibe ook denken aan de Ierse Hilary Woods, die op Eurosonic in de Der Aa-Kerk nog wat meer beklemming en weemoed opriep.

Zo duister en klassiek getint is dit nieuwe project ook weer niet. Je zou nog kunnen denken aan een mix van gothic folk (songwriters) met wat lichtere en dromerige inslag. De death gospel van de Zweedse sirene Louise Lemón (gaat dat zien en ondergaan op Roadburn), mag ook een referentie zijn. Dit bij wijze van duiding. Natuurlijk willen we dit niet allemaal op een hoop vegen. Of Blood And Mercury heeft dan wel pas drie tracks online gezet, maar daarmee wel een hele interessante weg ingeslagen. Onze aandacht is getrokken, helemaal omdat Michelle vertelt dat de groep een album met 10 songs aan het opnemen is.Deel dit artikel