Hell yeah: nieuw festival op de metalkalender! Northern Darkness landt op zaterdag 27 maart 2021 in Iduna in Drachten en het moet het begin van een halfjaarlijkse serie zijn, waarbij je in oktober 2021 in Het Bolwerk in Sneek terecht kunt voor je portie black metal. Het Friese festival is een doorstart van Into Darkness, het festival uit Leeuwarden dat na de vijfde editie in 2018 stopte. NMTH neemt contact op met Robert de Leeuw, mede-initiator van beide festivals, die minimaal “een knalhard black metalfeestje” voorspelt.

Door Ingmar Griffioen

Hey, wat zien we daar tussen de data van die (zeer welkome) Regarde Les Hommes Tomber tour: Northern Darkness Fest in Drachten. Daar moeten we meer van weten. De zoektocht voert al snel naar de Facebook-pagina van Into Darkness. Daar lezen we:

Northern Darkness is a festival in the north of The Netherlands focusing on the darker (sub)movements in metal: black metal, funeral doom, blackened sludge, occult death, etc.

Regarde les Hommes Tomber op Netherlands Death Fest, foto Paul Verhagen

Kijk, dat is goed nieuws! We hebben een heavy, blackened!, festival terug. Paul van Berlo, een van de initiatiefnemers van Into Darkness (en Into The Grave), bevestigt dat het ‘een soort reïncarnatie’ betreft:
“Into Darkness deed ik samen met vriend Robert de Leeuw, waarbij hij vooral de programmering deed. Into Darkness trok echter te weinig publiek en we hebben toen geprobeerd het samen met Into the Void op te pakken. Maar ook dat trok uiteindelijk niet genoeg mensen. Robert is nu samen met Iduna en het Bolwerk dit gestart, als een kleinschalig festival voor duistere muziek. Het is dus inderdaad een reïncarnatie, die mijn zegen heeft.”

Heel goed dat Friesland zo weer een metalfestival terugkrijgt, toch de Nederlandse provincie die een zeer rijke traditie heeft op dat gebied. Ook goed nieuws dat heavy minded zalen als Iduna in Drachten en Het Bolwerk in Sneek participeren. Gelukkig kan aanstichter Robert de Leeuw ons meer vertellen over Northern Darkness.

– Wanneer vindt het festival precies plaats en waar? In Iduna, of ook in Het Bolwerk?
“De plannen staan nog een beetje in de kinderschoenen, maar het idee is om elk half jaar een black metal-georiënteerd festival te doen, om en om in Iduna en Het Bolwerk. De eerste editie staat dus gepland op zaterdag 27 maart 2021 in Iduna. We hopen hier ergens eind oktober 2021 een editie in Het Bolwerk aan vast te plakken. Maar nog niks staat vast wat het laatste betreft.”

– Met wie doe je het precies samen?
“Nu met Dirk van ’t Klooster (programmeur Iduna) en Ype Terwisscha van Scheltinga (programmeur Het Bolwerk). Beiden metalliefhebbers, dat helpt! :)”

– Welke / hoeveel acts komen er nog meer naast Regarde Les Hommes Tomber?
“We richten ons voor de eerste editie op één podium, met rond de negen bands.”

– Wat is het doel van Northern Darkness? Welke ambitie hebben jullie?
“De ambitie is natuurlijk om dit een blijvertje te laten worden en dat het een vaste waarde in (underground) festivalland wordt, maar we zijn eigenlijk alleen nog maar bezig met iets nieuws opzetten. Ik heb inmiddels wel geleerd dat het niet allemaal vanzelfsprekend en makkelijk is, dus we bekijken het stap voor stap.”

– Heeft het festival daarmee hetzelfde uitgangspunt als Into Darkness?
“Muzikaal zeker wel ja, hoewel er iets minder ruimte is om de diepte in te gaan nog. Dus het kan zijn dat we gewoon een knalhard black metalfeestje neerzetten.”

– Wanneer is Northern Darkness wat jullie betreft een succes?
“Als we het jaren kunnen blijven doen en dat hangt natuurlijk weer af van opkomst, mogelijkheden en andere factoren. Aan de wil en de drive zal het niet liggen!”Deel dit artikel