Tamme Oosterhof, Big Bad Wolf Records, foto Marije Heida

“Tamme, jonguh! Ik wil even bij je langskomen voor een interview over jou en je zaak in deze coronacrisis, kan dat?” Domme vraag, want natuurlijk kan dat. De winkel/opslag/mancave van Tamme Oosterhof is volgepakt met bakken vinyl en cd’s, memorabilia en merchandise, maar een interview op anderhalve meter afstand is geen probleem volgens de Leeuwarder platenbaas en eigenaar van Big Bad Wolf Records. We zijn inmiddels in de fase van versoepeling na dik drie maanden intelligente lockdown. Voor Tamme is dit duidelijk een opluchting, want ook hij zag in de beginweken van de coronacrisis zijn handel instorten.

Je vindt alle Lockdown-afleveringen via deze link.

Big Bad Wolf Records, foto Marije Heida

Door Marije Heida

Tijdens de metalfestivals Dokk’em Open Air en Into The Grave krijgt Tamme traditiegetrouw veel mensen vanuit binnen- en buitenland in zijn winkel. Metalliefhebbers die al maanden van tevoren schijven met muziek hebben besteld en speciaal even omrijden om de bestelde parels op te halen. Opsturen kan natuurlijk ook, maar ophalen is leuker en wie weet kom je in de bakken nog wat moois tegen. Het is geen onbekend fenomeen dat als bevriende redacteuren overnachten bij ondergetekende tijdens die festivals (of een ander willekeurige reden hebben voor een bezoek), zij eerst de fiets uit de schuur pakken en linea recta richting Big Bad Wolf Records fietsen. Oké, doei. Tot zo. Leuk dat je er bent.

Hoe vergaat het je in deze periode, Tamme?
“Nou, ik zal je vertellen… Ik heb er de eerste veertien dagen echt wel last van gehad, hoor. Ik was wat in shock. Van het ene op het andere moment toen Rutte zei: ‘Het is klaar, we gaan in lockdown’, waren er meteen geen orders meer. Helemaal niks. Het was ineens gebeurd. Het duurde een dag of vier, vijf voordat de eerste bestellingen weer binnenkwamen.”

Ja, want even voor degenen die niet weten wat je hier allemaal in je mancave uitspookt… Wat doe je allemaal en hoe is dit allemaal ontstaan?
“Het is mijn passie en mijn leven, dat is het. Dat is wat ik doe. Ik ben deze winkel begonnen in 2008 en het handelen in muziek is ooit eens begonnen met een berichtje dat ik las op internet. Iemand gaf aan dat ‘ie een cd in de verkoop had. Ik was wel geïnteresseerd en ben toen naar die mensen toe gegaan. Je geeft een paar euro voor die cd en dan zeggen ze: ‘Och, neem de hele doos maar mee.’ Vervolgens komt er iemand langs en ziet die doos, wil daar wel een paar van overnemen voor een paar euro en je hebt je eigen investering weer terugverdiend. Nou, zo groeide dat wat. Dit pand aan het Noordvliet in Leeuwarden kocht ik dus in 2008 en beneden is de winkel en boven wonen we. Hier beneden is mijn domein en boven is mijn vrouw Hinke de baas, haha. Dat hebben we prachtig verdeeld zo.”

Tamme Oosterhof, Big Bad Wolf Records, foto Marije Heida

Daarnaast mogen we je ook labelbaas noemen, toch?
“Ja, man. Dat is ook mooi. Ik heb met twee andere jongens de stichting Metalization opgericht een aantal jaar geleden. We hadden als doel om vooral de Friese bands te helpen zodat ze maar niet steeds het wiel opnieuw hoefden uit te vinden. Het wonderlijke van bands is dat ze allemaal denken dat ze iets unieks doen en vervolgens maken ze allemaal dezelfde fouten. Enfin, dat begon mooi te lopen, maar op een gegeven moment konden ze me niet meer zo goed bijbenen. Een van de mannen deed een stap terug vanwege ziekte. Ik ben toen wel wat doorgegaan, want er waren ontzettend veel aanbiedingen van bands. Zowel nationaal, als internationaal en het wordt dus alsmaar groter en groter. Het moment dat ik voor mezelf ben doorgegaan is nu zo’n twee jaar geleden en het begon met vier Friese acts. Ik trof op een gegeven moment Marco van Empel van Headbangers Records uit Tilburg op een platenbeurs – die ik ook vier maal per jaar organiseer in Leeuwarden en Drachten -, en ik vertelde wat ik aan het doen was. Omdat het financieel best een kluif is, bood hij aan het samen te doen, ieder 50/50. We hebben geen contracten, maar bij de Friese bands zeg ik altijd voor de grap: ‘Als jullie net zo groot worden als Metallica, dan sturen jullie maar een cheque van honderdduizend euro. De tijd die we erin steken is liefde. Voorheen hielpen die jongens met wie ik de stichting had dus mee en nu springt mijn vrouw Hinke veel bij. Maar er zit een hoop tijd in. Vooral in het opsturen van de cd’s, want als ik het doe gebeurt het ook netjes. Ik zie het allemaal maar als een gezonde hobby.”

Maar goed, even terug naar die eerste weken en hoe de business er nu bij hangt. Met het label verdien je dus amper wat en als dan ineens alle orders wegvallen, hoe hou je dan de kop boven water?
“Ik kneep hem wel even hoor. Ik ben altijd wel wat onrustig, maar mijn vrouw zegt dan: ‘We zien wel hoe het komt.’ Op een gegeven moment leg ik me dan ook een beetje neer bij de situatie en dan begin ik wat andere dingen weer op te pakken. We hebben die uitkering aangevraagd en daardoor is de financiële druk wat van de ketel. Ik had alleen al wel geld gestoken in de organisatie van een platenbeurs in maart. Daar waren de posters al van gedrukt, dus dat was wel even zonde van het geld. En ik loop natuurlijk inkomsten mis door het niet doorgaan van de beurzen dit jaar. Want ik reken er niet op dat de drie anderen wel plaats zullen vinden in 2020.”

Tamme Oosterhof, Big Bad Wolf Records, foto Marije Heida

En je mist dus de festivalgangers deze zomer…
“Zeker door het wegvallen van de Friese metalfestivals, loop ik wel klandizie mis, ja. Tijdens Into The Grave zijn veel mensen uit heel Nederland, België en Duitsland die langskomen in de winkel. Sommigen staan al op woensdag op de stoep, terwijl het festival op vrijdag begint. Ik moet maar gewoon zien hoe alles weer verloopt. Inmiddels trekt het wel weer wat aan. Wat ik wel heel mooi vind om te merken is dat van de festivalkaartjes die ik verkoop in de winkel (Pitfest, Into The Grave, Dokk’em Open Air, Deathfest), er tot nu toe nog niemand is geweest die zijn geld terug wou hebben.”

Big Bad Wolf Records, foto Marije Heida

Hoe zie jij de rest van het jaar wat betreft de winkel en handel?
“De zaak hou ik zoals het is. Ik moet het maar zien. Het lijkt er wel op dat de echte muziekliefhebber nu meer geld uitgeeft aan muziek die anders in een concert of festival zou zijn gestoken. En… ik zie de handel iets aantrekken rondom de uitbetalingen van de salarissen, haha. Maar goed, dat is nu. In het eerste kwartaal was er nog sprake van groei, maar dat is nu wel anders. Dan is het maar weer afwachten hoe en waaraan mensen hun geld gaan uitgeven. Zodra het in de media komt dat het allemaal heel zwaar en moeilijk gaat worden, dan gaat alles op slot. In de tijd van de financiële crisis ben ik deze zaak begonnen en ik ben er best trots op dat ik dat overleefd heb. En nu komt dit eraan en dan vraag je je wel af hoe je dan uit die strijd weer komt. Maar één ding: Gewoon doorzetten en proberen het zo goedkoop mogelijk en met een goede service te doen.”

 

De winkel van Tamme is geopend op maandag tot en met zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur en zondags op afspraak. Gedurende deze periode met coronamaatregelen mogen er maximaal twee klanten in de winkel zijn. Gelukkig kan er ook tijdens regenachtige dagen gewacht worden in de ‘wachtruimte’ van de winkel. Deze is recht tegenover de winkel gesitueerd en te herkennen aan het bordje: ARRIVA Bushalte Noordvliet.

Alle informatie over Big Bad Wolf Records vind je op de website.Deel dit artikel