unnamedHet verdriet over het wegvallen van Eindhoven Psych Lab droogde snel op toen we begrepen dat Fuzz Club zich met het vervolg ging bemoeien. Het Londense label staat immers garant voor hele fijne psych-releases en als ze maar een klein deel van de stal zouden kunnen verleiden… In samenwerking met de Effenaar kwam Fuzz Club Eindhoven tot stand, een tweedaags event waarbij we inderdaad Fuzz Club-favs herkennen en ook internationale klasbakken als The Black Angels, A Place To Bury Strangers en The Limiñanas.

Het festival bericht dat er per dag ruim 1100 bezoekers naar Eindhoven komen uit 35 landen. Fuzz Club Eindhoven vindt plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus in beide zalen van de Effenaar. Er zijn nog kaarten en je vindt de timetable hier. Sam Wiehl verzorgt de visuals en daarvan kregen we vast een voorproefje:


Twee handenvol tips van de NMTH-crew voor je eerste FCE:

GUIDO SEGERS

The Cosmic Dead & Friends – vrijdag 0.15
De laatste keer dat The Cosmic Dead in de Effenaar stond met hun vrienden van RMFTM, ontstond een show/jam/ervaring die niet veel meer achterliet dan de smeulende resten van een vuurwerk-experiment gone wrong. Dat je weet wat je te wachten staat dus!

The Cult of Dom Keller – vrijdag 1.00
Een fijne dompeling in een psych-bad is toch net wat fijner met een donker randje en daarvoor is The Cult of Dom Keller de juiste band. Sonische excellentie met een zijweggetje langs de goth-scene dus, eigenlijk al de moeite om gewoon daarvoor langs te komen.

RMFTM – zaterdag 2.30
Moet je echt tot diep in de nacht opblijven op zaterdag? Eh, ja… want als RMFTM (Radar Men From The Moon) in thuishaven Eindhoven speelt is er altijd wat te beleven. Zo was de laatste live-show een Gnod-waardig ritueel en ziet het derde deel van de ‘Subversive’ reeks de band alle gebaande paden verlaten. Als je nog op je benen kunt staan, zorg dan dat ze je hier heen brengen.


INGMAR GRIFFIOEN

Spirit Valley – vrijdag 19.15
Inmiddels zijn ze al bijna meer Amsterdammers dan Australiërs: Dave Tomlinson en Chris Stabback van Spirit Valley. De psych- en post-punkers (doomshine boogie, zeggen ze zelf) brachten vorig jaar het tweede album uit via Fuzz Club en live leggen ze die sound nog dampender neer.

The Black Angels – zaterdag 23.45
We zagen The Black Angels ooit (2007) openen voor The Black Keys in Tivoli Oudegracht en voor de goede verstaanders stiekem de show stelen. Geen spetterende bluesrock, wel erg goede, ultra-relaxede psychedelische rock, zoals de Texanen later nog in 013 en op Le Guess Who? bewezen.

10.000 Russos – zaterdag 1.15
Een van de bands die we via het Fuzz Club label leerden kennen. De Portugezen verdwaasden en verdronken ons met diepe psych op het in 2017 uitgebrachte Distress Distress. In hetzelfde jaar leverden ze een hele prettige Fuzz Club Session en naar hun volgende release kijken we echt hevig uit. Opgelet! Op 24 augustus brengt Fuzz Club een split van ze met de Eindhovense helden RMFTM uit. Die streamt nu vast bij The Quietus en is geweldig. Dus zorg dat je voldoende ‘loaded’ op stap gaat naar de Effenaar.STEVEN GRÖNIGER

A Place To Bury Strangers – vrijdag 23.30
Mijn grote voorliefde voor de (toen nog) industriële noisegazers uit Brooklyn begon ooit met het kapot draaien van het nummer ‘Ego Death’- het zelfde ziekelijke gedrag volgde later met de track ‘I Lost You’. Mijn eerste live-ervaring was in de SugarFactory in Amsterdam, waar op voorhand al werd gewaarschuwd dat oordoppen een niet geheel onverstandige keuze was, omdat de band hun wall of sound nog wel eens wilde pushen tot 130dB. Volgens de dB-meter die in de hoek van de zaal hing werd die piek niet behaald, maar wat ik wel zich was een zwaar overdonderende show, met dia-projecties op alle muren van oorlogsbeelden uit Vietnam. Ook zag ik hoe intens sick het was om Oliver Ackermann compleet sonisch los te zien gaan met een stroboscoop op zijn gitaar en langs zijn zelfgebouwde effectenpedalen geluiden wist te produceren die dwars door je donder gingen, en die ik nu nog kan voelen als ik er over nadenk. Op het dit jaar uitgekomen album Pinned wordt er iets meer het terrein van de post-punk bewandeld, dus ben benieuwd in welke vorm en energie ze dit festival zullen gaan benaderen.

Gnod (r&d) – zaterdag 23.00
Gnod was al een maniakale opvallende verrassing tijden Sonic Whip, dus alle reden om de Britse experimentele act zonder meer te gaan checken. Gnod (r&d) is trouwens de uitgeklede versie, waarbij ze een ‘open podium voor gastmuzikanten’ hanteren, waarbij dus geen set op voorhand hetzelfde is in uitvoering. Een bijzondere aangelegenheid dus, waar op voorhand niet veel meer over te vertellen valt ook dan: ‘moet je meemaken!’.

Desert Mountain Tribe – vrijdag 2.15
Ook ietwat experimenteel zijn de psychedelische krautrockers, alleen dan toch wat conventioneler en bedeesder. De Brits/Duitse-combinatie kon in 2016 met album Either That or The Moon op veel bijval rekenen van de schrijvende pers, maar wat ik je vooral wil aanraden is de KEXP-sessie die ze hadden bij het legendarische muziekstation in Seattle: soepel laverend tussen ingetogen en zware bombast met een dikke snuif Engelse swagger en Duitse degelijkheid.

The Wands – zaterdag 20.30
Tot slot wil ik ook nog even het duo The Wands uit Denemarken aanhalen, niet alleen al vanwege de zeer fijne Brian Jonestown Massacre-vibes waarbij het zeer fijn meedeinen is op acid-grooves, maar meer om de freakrock-uitbarstingen die de boel weer even op scherp zetten. Speciaal voor Fuzz Club, waar ze onderstaande EP uitbrachten, doen de Denen ‘een eenmalige reünieshow’.Deel dit artikel