DeWolff, foto: Rob Sneltjes

DeWolff, foto: Rob Sneltjes

DewolffestHet duurt nog een volle maand, maar dan gaan we ook goed los met DeWolffest in twee zalen van TivoliVredenburg. En omdat er een bijzonder elftal op het affiche prijkt starten we de voorpret vast in. Je bent dan waarschijnlijk nog brak van Koningsdag en de vrijdagse aftermath, maar kom zaterdag 29 april zeker je nest uit voor DeWolffest. Allereerst omdat DeWolff dan het 10-jarig bestaan viert. En helemaal voor de creatieve line-up met meer dan tien bands, uitgekozen door de heren zelf. Je kunt onder andere The Grand East, Nachtschade, The Dawn Brothers, Black River Delta en de Engelse bands Wolf People en Little Barrie live zien.

Naast steengoede muziek is er ook genoeg te doen. Wat dacht je van een DeWolff foto-expo, DeWolff bier en vintage kleding/vinyl? Om je een beetje op weg te helpen met de voorpret lichten we vast vijf bands voor je uit, die je zeker moet gaan zien.

Door Kim Pot

Money & The Man: “A Two Man Garage Blues Band”
De heren uit Zwolle hebben net (10-03) de tweede EP, “Riddles” uitgebracht onder This Could Be Your Music Label. Op de EP staan vijf tracks met duidelijke invloeden uit de blues, garage, maar vooral de harde rock ’n roll overheerst. Je hoort zelfs een beetje Jimi Hendrix terug in die solo’s. Stevige, maar ook zeker creatieve overgangen houden de muziek spannend om naar te luisteren. De tracks van deze EP zijn geproduceerd door Pablo van de Poel, ook bekend als… frontman van DeWolff en die dus donders goed weet wat voor vlees, money en man hij in de kuip heeft met deze boeking. Wij ook, want we selecteerden en volgden de groep niet voor niks voor de Popronde van 2016. Verder is Money & The Man genomineerd voor de Popprijs Overijssel. En de missie van deze tweekoppige band? ‘Echte muziek spelen, zonder computergezeik’.

Nachtschade
Na twee EP’s, Nachtschade en Nachtschade 2, wordt het debuutalbum op zaterdag 1 april in Paradiso, Amsterdam uitgebracht. Geen grap, wel zo lekker. Evenals: de net uitgekomen single “The Fool” is veelbelovend en hopelijk een voorproefje voor het album. De band is opgericht in 2011. De leden? Bram van den Brekel op gitaar en zang, Reid Steenhuis op toetsen en zang, Maarten Stok, bas en lead-zang en Guy Pek op drums. Ze maken naar eigen zeggen ‘Surf ’n Roll, met invloeden van vuige psychedelische rock en blues’. Op het podium zijn ze graag theatraal en kunnen je doen denken aan Tom Waits, dEUs, Millionaire of David Bowie.

Little Barrie
De 3-koppige band uit Nottingham bestaat al 15 jaar, maar nog dit jaar kunnen we het nieuwe album “Death Express” verwachten. Op hun laatste album “Shadow” hoor je vooral rock ‘n’ roll en funk-invloeden. Ze hebben een ‘eigen’ geluid, vooral te horen aan het gitaarwerk dat creatief, maar donker is. Wist je overigens dat frontman Barrie Cadogan vroeger zijn diensten leende aan Morrissey en Primal Scream? En dat er maar 17 dagen nodig waren om het album op te nemen? Momenteel schijnen de leden naar totaal andere muziek te luisteren, denk Bo Diddley en Ty Segall…dat belooft wat voor het nieuwe album. Hier de eerste single:

The Dawn Brothers
Nieuwe Nederlandse roots- en psychrock-troef op V2 Records. The Dawn Brothers nemen je op hun debuutalbum “Stayin’ Out Late” mee terug naar de jaren 60, naar het tijdperk van rock ‘n’ roll. Twaalf psychedelische rocktracks voeren je mee en luisteren heerlijk weg, maar laten je vooral swingen. De plaat is geproduceerd door Mischa den Haring en Pablo van de Poel, die verklaarde: “Stayin’ Out Late just might very well be the best album I’ve ever recorded, DeWolff included!”  Je hoort onder meer invloeden van The Beach Boys, Othis Redding en CCR.

Birth of Joy
Sinds ze begonnen met schrijven voor het nieuwe album, is er geen show meer gespeeld. Alle ballen op het album dus, waarvoor ze zelfs fans vroegen om titels voor de tracks te bedenken. Eind maart begon Birth of Joy (gelukkig) weer met spelen. De band bestaat sinds 2008, toen ze op de Herman Brood Academie begonnen, en heeft al liefst vijf studioalbums uitgebracht. De drie mannen zijn niet onbekend met grote festivals, want ze traden na hun doorbraak in 2014 met het album “Prisoner” al op onder meer Lowlands, De Zwarte Cross en Best Kept Secret op. Vandaag werden ze nog bevestigd voor Life I Live en er lijkt geen rem op te zitten. Dat snappen we, want live behoort de groep tot het beste en heetste dat Nederland te bieden heeft, check dus zeker ook het Live at Ubu album. In hun psychedelische rock ‘n’ roll wordt het betere beuk- en riffwerk afgewisseld met psychedelische tonen.

En dit is nog niet eens de helft van de line-up… Het gaat op zaterdag 29 april in de grote Ronda- en Pandora-zalen van TivoliVredenburg van lokale helden tot internationale topacts. En daarbij mag je de gastheren zeker niet vergeten, want na tien jaar op het podium en acht albums (waaronder twee liveplaten) is duidelijk dat DeWolff een band is om te koesteren.

DeWolffest is niet te missen en gelukkig hoeft dat ook niet, want hier is het Facebook-event en er zijn nog kaarten.Deel dit artikel