Jehnny Beth, foto Jan Rijk

Jehnny Beth van Savages in de Melkweg, foto Jan Rijk

Ja! Op naar het uitverkochte Down The Rabbit Hole, samen met 20.000 andere gelukkigen. Kamperen of logeren, pendelen of fietsen; we zijn er nog niet helemaal uit. Wat we wel zeker weten: Eerst veel toffe bands kijken en dan feesten tot diep in de nacht en dat drie dagen op rij. Veel zin dus in die derde editie. Voordat we naar De Groene Heuvels in Beuningen afreizen, kijkt onze redactie eerst nog even naar het programma uiteraard.

De taken zijn verdeeld en dus tippen drie medewerkers ieder een dag. En waar iemand het nu nog over de Teddy Winter of de Fuzzy Loop had, kunnen we je verzekeren dat na deze editie/vuurdoop de konijnenrassen er diep in zullen zitten. Ter verduidelijking: de Hotot is de grote tent van DTRH (waar ca. 9000 man in past, dus als het hard regent gaat bijna de helft erin), de Fuzzy Lop is de leuke kleine, inderdaad geregeld fuzzende tent die je halverwege tegenkomt en aan de andere kant van het terrein (bij de ingang) vind je met de Teddy Widder nog een goede tweede tent, waar zeker een man of 3000 in past. ’s Nachts verandert de Hotot in Bar Dancing De Gevulde Eenhoorn en kun je nog van alles verwachten. Wij tippen ook de vrijdagnacht in Fuzzy Lop met Fuzzy Fever: Voodoo Night, afgetrapt door Vaudou Game en met dj’s Jameszoo, Wiekes en Andy Votel van Finders Keepers Records.

Ok, neem je legerschoenen/laarzen en vooral veel goede zin mee. Tot over een paar uur in Beuningen. Over naar de tips:


Parquet Courts

Parquet Courts

FOTOGRAFE/REDACTEUR CHRISTEL DE WOLFF TIPT DE VRIJDAG:

OSCAR 14:00 FUZZY LOP
Dit podium, waar de garage-achtige bandjes van het festival zullen optreden, wordt geopend door OSCAR. Niet meteen de vuigste, maar wel eigenzinnig genoeg om onze aandacht te trekken. En we moeten nog drie dagen, laten we niet té hard van stapel lopen. Een lekkere opwarmer dus. Check even die vrolijke zomerse plaat ‘Sometimes’, de opener van het album ‘Cut & Paste’ dat dit jaar uitkwam.

PAUW 17:45 TEDDY WIDDER // PARQUET COURTS 17:40 FUZZY LOP
Met drie strak geprogrammeerde podia loop je natuurlijk de kans dat bands die je graag wilt zien elkaar overlappen. Dit is zo’n moment: Nederlands favoriete psychedelic rock-sensatie PAUW staat in Teddy Widder, terwijl de Amerikaanse rammelrock van Parquet Courts je tegemoet zal schellen vanaf podium Fuzzy Loop. PAUW bracht in 2015 de tongbreker Macrocosm Microcosm uit waarvan het meer dan zes minuten durende Shambhala absoluut een aanrader is. Clip en vibe passen goed bij dit festival ook.

En Parquet Courts heeft ook niet stilgezeten, hun meest recente plaat heet Human Performance, waar dit de titeltrack van is. De band is bovendien in puike vorm, zagen we op Eindhoven Psych Lab.

COURTNEY BARNETT 19:45 TEDDY WIDDER
De Australische Courtney Barnett was al eventjes bezig, maar na ‘Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit’ dat uitkwam in 2015, kom je haar ineens overal tegen. En terecht. ‘Nobody Really Cares If You Don’t Go tot he Party’ is typisch zo’n aanstekelijk liedje dat, hoewel al op de eerste dag van het festival, op maandagochtend nog stééds in je hoofd zal zitten. Je bent gewaarschuwd… Pssst: Courtney stond overigens in 2014 al op het festival voor een stel early adopters te spelen.

MAC DEMARCO 20:45 HOTOT
Relaxte blonde womanizer met spleet tussen zijn tanden (nee, maar écht) zingt je toe terwijl de zon langzaam zal wegzakken achter de bomen. Niet vies van een beetje publieksparticipatie zingt hij over liefde en seks en over het gebrek aan beide. Kijkt daarbij een beetje lodderig uit zijn ogen. Dat is leuk.

SPIDERGAWD 21:10 FUZZY LOP
Een band met de ritmesectie van Motorpsycho zegt u? Ja! Die. Met saxofoon en sterke frontman. Inmiddels is bassist Bent Sæther helaas vertrokken, om zich weer op die andere band te richten (ook een nobel streven). Verder zijn het helemaal die Noorse helden die ons op Eurosonic en Roadburn omverbliezen met een classic show. Aldus verwoord over die geweldige Vera-show: “Spidergawd heeft het zware seventies hardrock gevoel, de progressieve en hardrock gitaarsolo’s, een bluesy rock ’n roll feel en ook zompige stonerjams. Blues For The Red Sun anyone? De Noren smeden zo’n beetje de erfenis van Led Zeppelin, Kyuss, Motorpsycho en MC5 samen tot een verslavend en heavy groovend geheel.”

PJ HARVEY 22:45 HOTOT
De godin van de rock ‘n roll draait al mee sinds de vroege jaren ’90, maar brengt met enige regelmaat toch keer op keer nieuw werk uit. De meest recente dropte ze dit jaar. En die klinkt prima!

FACTORY FLOOR 00:00 TEDDY WIDDER
Volledig elektronisch en daardoor niet helemaal wat je verwacht tussen het gitaargeweld dat we doorgaans verslaan op Never Mind The Hype. Maar oh, wat zijn ze goed. Het intro van ‘Two Different Ways’ doet steeds even denken aan ‘On the Run’ van Pink Floyd maar zodra de typerende droge drums, zware bassen en de monotone zang de plaat binnendringen is van die herkenning toch niks meer over. Het duo haalde hun naam hoogstwaarschijnlijk bij het iconische label Factory Records (o.a. New Order, Happy Mondays, A Certain Ratio) vandaan. Zo niet, dan is het een prachtig toeval, want precies die vibe weet Factory Floor te verpakken in een (iets) moderner jasje. Het is middernacht en de duistere 80s zijn weer even terug.


MY BABY // Popcentrale // Foto: Sandra Grootenboer

MY BABY // Popcentrale // Foto: Sandra Grootenboer

GENERAL MANAGER/PRESENTATOR WALDO VOLMER KIJKT NAAR DE ZATERDAG:

WOODS – 13:00 FUZZY LOP
Door onvoorziene omstandigheden heeft iedereen pas één nacht opgevouwen in een tent hoeven liggen. Dus of je vrijdag nou in je roze tutu hebt doorgehaald bij Bar Dancing De Gevulde Eenhoorn, geknuffeld bij The Love Triangle, gesnoept van Dj Team Candy Says of je zelfkant ontdekt bij Voodoo Night, er is eigenlijk geen echt excuus om niet met je eerste halve Leo wakker te worden bij Woods. Freakfolk, zo wordt het omschreven. En inderdaad, de aanpak van deze Brooklyn boys is deviant genoeg om ons enthousiast te maken. Folky? ‘Tuurlijk. Falsetstem? Check. Maar vooral heerlijke melodieën die worden gelardeerd met lichte psychedelica, reggae en Ethio-jazz. Gezien het podium en tijdstip wellicht nog niet volledig op de radar van het Nederlandse publiek, maar toch ruim 10 jaar bezig en met het dit jaar uitgekomen Sun City Eater In The River Of Light, alweer negen studio-albums op hun conto. Hoog tijd dat ze hier wat voet aan de grond (of in dit geval in de blubber) gaan krijgen. Want Wood? Voor deze ene keer zeg ik: Ja!

MY BABY – 14:30 HOTOT
Na dit heerlijk trippy begin van de dag, tijd voor een kleine kick in the nuts. En wie beter dan Cato van Dyck en de haren om dit voor je te regelen. My Baby heeft inmiddels menig club en festivalweide omgedoopt tot sjamanistische offerplaats en brengt haar met voodoo-geïnjecteerde blues-funk-gospelrock immer met verve. Met de plaat Loves Voodoo was de interesse al gewekt, maar na het vorig jaar verschenen Shamanaid is de band een gevestigde en graag geziene act in het Nederlandse popcircuit. Eerste dansje van de dag, let’s go!

HET VUIGE VELD – 13:00 – WHATEVER
Voor de notoire en puristische liefhebber van een beetje smerigheid, valt er deze dag niet constant iets te verteren. Dus mocht deze ‘heavyvoor’ zich na My Baby wat ontheemd voelen, raden wij aan om even het terrein op te gaan. Behalve patatten en scheermesjes, is daar namelijk nog veel meer lekkers te vinden. Grote kans dat je aandacht wordt getrokken door wat vieze (rock)deuntjes vanaf Het Vuige Veld. Het rockende hart van het festival en walhalla voor de bezoeker met een voorliefde voor eten uit het knuistje, whisky, leder, denim en fonteindansen.

Dit jaar zie je daar o.a. Brutus, De Gemene Mixmeesters, Dj Team Candy Says, Dj Vrijmoed, Dj Collectief Dave Grohl & De Topless Dj’s, Like Like Like Like Like Like Like, Redbeard & De Raaf, Rock The Fox en The Blackwax. Effe voorproeven? Sure thang.

DE STAAT – 18:30 UUR HOTOT
Oranje mag dan schitteren in afwezigheid op het EK, in Beuningen is in elk geval de eredivisie van de vaderlandse rockscene vertegenwoordigd. Het is inmiddels bijna aanmatigend om De Staat nog van een intro te voorzien. Wie niet onder een steen heeft geleefd, heeft de Nijmegenaren afgelopen jaar zien uitgroeien tot de belangrijkste band van het land. Met awards-winnende en internationaal gelauwerde video’s, uitverkochte clubshows, tour met Muse en maar liefst twee optredens op de afgelopen editie van Pinkpop, zien zij de vleselijke draaikolk tijdens publiekslieveling Witch Doctor almaar groter worden. Zien is beleven, support your local heroes!

SAVAGES – 19:30 TEDDY WIDDER
Na De Staat rap in de laarzen en op naar de Teddy Widder! Er is afgelopen tijd nog wel eens wat gezegd en geschreven over (het ontbreken van) vrouwen op festivalpodia. En niet zelden wordt Savages dan aangehaald als lichtend voorbeeld van hoe het ook zou kunnen (moeten). Wij bij NMTH hebben niet zoveel op met genderdiscussies en zien bij Savages dan ook enkel een dijk van een rockband die in bloedvorm verkeerd en met elke show alleen maar beter lijkt te worden. Met tweede langspeler Adore Life zijn de postpunkers nog wat breder gegaan in hun geluid, maar daarom niet minder duister en beklemmend. En live altijd in your face en overtuigend, must see! In maart gaven ze nog een geweldige show in de Melkweg.

THE NATIONAL – 22:45 HOTOT
Koningen van de somberpop! De onbetwiste headliner van de zaterdag trakteert ons hopelijk op een bad van melancholie en Weltschmerz, met de positieve noot zoals alleen zij dat kunnen. Want zeg nou zelf, zou Matt Berninger ons uit het telefoonboek van hometown New York voorzingen, zouden we elkander evengoed met betraande wangen in de armen vallen. We verwachten (lees: willen) dan ook helemaal geen verandering of vernieuwing van deze band. Gewoon bij de cojones gegrepen worden en een dik uur lang genieten. De laatste plaat Trouble Will Find Me is dan alweer van even terug (2013), dat maakt de band niet minder relevant en aantrekkelijk voor dit festival. Tot de nok toe gevulde Hotot op zeker!

TY SEGALL AND THE MUGGERS
De lofzang op The National ten spijt, is het natuurlijk wel zo dat we er na ruim een half uur stiekem tussenuit knijpen om richting Fuzzy Lop te stiefelen, alwaar Ty Segall and the Muggers hun opwachting maken. We hebben onze liefde voor deze garagefreaks nooit onder stoelen of banken geschoven. Spraakmakender en gevaarlijker gaat het deze Down The Rabbit Hole mogelijk ook niet worden. Grillige en fuzzy garagerock in de kleinste tent van het festival, gebracht door een stelletje weirdo’s dat wordt aangevoerd door de meest geflipte gast van het gezelschap, we like it a lot!


The Sore Losers, foto: Jan Rijk

The Sore Losers, foto: Jan Rijk

VERSLAGGEVER/REDACTEUR STEVEN GRÖNIGER LAAT ZIJN ONVERBIDDELIJKE LICHT SCHIJNEN OVER DE ZONDAG:

KOVACS – 13:30 TEDDY WIDDER
Wanneer je waarschijnlijk al een paar dagen volop in de ‘lekker goings’ bent gegaan, en je nog een volle laatste festivaldag voor de boeg hebt, is vooral een kwestie van je kadaver eerst maar eens in de richting van de Teddy de trekken voor een donkere pot soul. Niets lekkerder dan je emoties te boosten met pure zwarte koffie, oftewel; de intrigerende soul-noir van Kovacs. Hoewel de carrière van de Eindhovense pas net op gang is, is die al tamelijk indrukwekkend te noemen, niet alleen op de internationale muziekpodia, maar ook het debuutalbum Shades of Black kon op niet te misverstane positieve recensies rekenen. Maar goed, donkere soulvolle muziek voor de ziel dus, een moment voor bezinning, om even alles op een rijtje te zetten van de voorbije dagen.

FRIGHTENED RABBIT 14:10 FUZZY LOP
Wanneer je dan de bezinning voorbij bent zal je merken dat het gebrek aan slaap en de het bijkomende gebrek aan energie al redelijk weggepoetst zijn, maar dat deze ineens plaats hebben gemaakt voor een vreemd soort melancholie op deze heilige zondag. Perfect moment om je dan richting Frightened Rabbit te begeven in de Fuzzy Lop. De Schotten grossieren namelijk al jaren in melancholische doordrenkte depressieve muziek voor beschadigde mensen, en dat bedoel ik in de meest positieve zin die ik kan bedenken. Pedestrian Verse is één van die go-to albums in tijden van klote, shit en fuck. Weinig andere artiesten is het gegeven om schone, integere rijke arrangementen te kunnen koppelen aan een minstens zo sterke kunst van het inventieve tekstschrijven, en dit als gevolg ook nog eens kunnen vatten in een vorm die dwars door je ziel weet te snijden. Maar goed, wanneer je overmand bent door een wirwar aan emoties luister je sowieso vaker de mooiste muziek. Frightened Rabbit heeft al jaren patent op de soundtrack voor die emotionele melancholische gedachtegangen, niet in de laatste plaats vergezeld door een Schots-accent gedreven hang naar troostende Whisky.

CAR SEAT HEADREST – 15:50 FUZZY LOP
Tijd voor een standje opgewekter dan maar? In ieder geval een productieve; solo begon Will Toledo het project in 2010 en leverde onlangs met Teens of Denial alweer het twaalfde studio-album af. De release van dit album ging trouwens ook niet geheel vlekkeloos; het vinyl was al richting de winkels toen men er achter kwam dat er bij een cover was vergeten toestemming te vragen voor het gebruik. Het gevolg bleek een terugroepactie en een flinke financiële knal in de maag van het New Yorkse indie-label Matador. Evenals de twee voorgaande tips moet ik trouwens wel toegeven dat het in ieder geval sonisch gezien wat meer op energie ligt, verder is het ook vooral donkere-wolken-ik-haat-veel-vandaag-gitaar-pop. Linkt wel veel in de richting van Dinosaur Jr., als ik je dan toch hoop moet geven, maar fuck it.

THE SORE LOSERS 17:40 FUZZY LOP
Ja, sorry hoor; is het niet de muziek, dan is het wel de bandnaam die het ergste doet vermoeden in deze muzikale route van ongemeende depresieve zelfwalging. Maar! Maar! Maar! Nu echt wel andere koek dan toch. Leg de bandnaam naast je neer en maak je op voor een stevige pot Belgische bluesrock met een garagerock ’n roll randje. Niet alleen zeer sympathiek van karakter, ook gewoon een meer dan welkome vrolijke energieke show. Men mag alleen wel hopen na de voorgaande acts dat ze toch nog even die MC5 cover spelen. De algemene tendens van deze zondag tot nu toe hangt er namelijk vanaf, waarachtig. We zijn er beestachtig aan toe.

THE LONDON SOULS 19:30 FUZZY LOP
Yesssss! Tijd voor het vuigere melodieuze rock ’n fucking roll werk dan. Denk een beetje Small Faces, met The Byrds en een knipoog naar The Beatles. Oh ja, en riffs! De New Yorkse band schuwt daarbij ook nog eens niet om hun soulvolle kant ten toon te spreiden. Biertje in de hand met een klein pretsigaretje in de hand en even beseffen dat het toch allemaal zo kut allemaal niet kan zijn in het leven.

DMA’S 21:20 FUZZY LOP
Dan gaan we in de modus van een pot vervalste Britpoprock uit Australië. Evenals Nothing But Thieves (die eerder op deze dag voor waarschijnlijk teveel publiek in de Hotot staan), waren de DMA’s een van dé buzzbands van het Lowlands van afgelopen jaar. De single Lay Down was ook een tijdlang niet uit de diverse radioplaylists weg te slaan en het komende jaar moet gaan blijken of beide bands inmiddels de stap kunnen maken naar de grotere podia. Qua gevoel roepen ze in ieder geval de nostalgische dwang naar de tijden van weleer op en dat kunnen we er op deze zondag van de rollercoaster-emoties ook nog wel bij hebben. Verdomme.

Okay, dan kunnen we het dus nu ook net zo goed hebben over de al 25 jaar lang Scooby Snacks verorberende Fun Lovin’ Criminals, maar Huey en de mannen zijn veels te cool en behoeven daarom niet uitgebreid getipt te worden. Everything’s cool, and everything’s smooth….

WHITE DENIM 23:05 FUZZY LOP
JA! Dit! Deze gasten hebben we nu echt even nodig. Ze werden eerder op plaat al geholpen door Wilco-dude Jeff Tweedy en later ook nog eens Ethans John. Nu geeft dat geen garantie voor iets, of wat dan ook, alhoewel… Ethans John is wel de man, maar dat is persoonlijk. Het is bij deze mannen vooral zaak om nog even de laatste restjes energie eruit te knallen in een schizofrene mix van psychedelische rock, punk, funk en een hintje soul, voornamelijk zodat je weet waarom je hier ook al weer was, en hoe goed dat eigenlijk voelt. Die biertjes, drankjes etc. doen nu op dit tijdstip ook gewoon hun werk weer, het is zomer en je bent op een festival, wie maakt je nog wat?!

Pro-tip: Ga het Alice vragen, ik denk dat zij het weet……Deel dit artikel