Black Bottle Riot en Suburban leveren weer een fraaie mini-film af

Black Bottle Riot en Suburban leveren weer een fraaie mini-film af

Nieuwe Backfire! plaat Where We Belong komt begin 2016 uit

Nieuwe Backfire! plaat Where We Belong komt begin 2016 uit

Vorige week waren we nog weggeblazen door de enorme overload aan nieuwe heavy muziek en ook in de laatste week van het jaar valt er nog genoeg te melden en luisteren. Niettemin is de oogst wat bescheidener voor de Nieuwe Muziek rubriek deel 14. Heavy spit- en filterwerk leverde een bijzondere sessie van Team Sleep (met Chino Moreno) en een track van Dallas metalcrew Drowning Pool op en een berg toffe clips van Black Bottle Riot, Backfire!, Roy Santiago, Hinds, Facelifter en Vomit Heat. Plus het Alice In Chains goes doom-album van Hangman’s Chair uit Parijs, een fraaie gitaarplaat van Avery Plains (op Eurosonic te zien) en de hele EP van Arnhem stoners Of Stone and Fire. Verder: Parijse stoner metal en post-hardcore, Zweedse stoner doom, lo-fi shoegaze uit Essen en Bologna outta spacerock. En ook hier steekt het fenomeen lyric video de kop, en tegen die van Ihsahn durven we zeker geen nee te zeggen.

Je bent het inmiddels gewend: er is nog veel en veel meer. Veel scroll- en luistervoer dus.

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.

IHSAHN – MASS DARKNESS (LYRIC VID)
Emperor frontman Ihsahn komt op 4 maart met zijn zesde solo-album. Arktis komt uit via Candlelight Records en Mass Darkness geeft een ‘first taste’ met een classic vibe die naar veel meer smaakt. Met Lyric Video erbij, visueel gebaseerd op de drie jaar durende Noordpool-expeditie van landgenoot Fridtjof Nansen. Arktis krijgt 10 nummers, die in Ihsahns Noorse studio zijn opgenomen en gastbijdragen bevatten van Jorgen Munkeby en Tobias Ornes Andersen van Shining, Einar Solberg van Leprous, Matt Heafy van Trivium en de Noorse auteur Hans Herbjornsrud.

BACKFIRE! – GIVE IT BACK (CLIP)
Oude Maastrichter bazen van Backfire! verroesten niet. Integendeel. Ze brachten dit jaar het sterke mini-album Where We Belong uit. Dat is best wel hardcore ja. Titelnummer hier. Van die plaat komt ook Give It Back en de verse clip is, je raadt het al… bijzonder hardcore, oldschool ook.

TEAM SLEEP – BLVD NIGHTS (LIVE TRACK)
Beetje Smashing Pumpkins meets Deftones dit met die gierende gitaren, post-grunge vibe en vocalen van dromerig tot intens. Lekker dus. Team Sleep uit Sacramento, Californië is dan ook niet zomaar een groep, maar een gereputeerd zijproject van Chino Moreno. De zanger-gitarist van Deftones stond eind 2014 met o.a. Chuck Doom (Crosses) en drummer Gil Sharone (ex-Dillinger Escape Plan/Stolen Babies) op de planken en deze video is het eerste beeld dat naar buiten komt. De hele sessie is deze zomer wel uitgebracht als Woodstock Sessions, Vol. 4.

HANGMAN’S CHAIR – THIS IS NOT SUPPOSED TO BE POSITIVE (ALBUM)
Soms duurt het even, voor dikke buitenlandse releases ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Zonde, maar in het geval van Hangman’s Chair uit Parijs heb je dan ook wat. De nieuwste plaat This Is Not Supposed To Be Positive dus, waar we toch maar wel positief over gaan doen. Een album dat de duistere grunge van Alice in Chains’ Dirt verenigt met loden doom en sludge metal a la With The Dead, Eyehategod of Down. Drippin’ Low indeed.

BLACK BOTTLE RIOT – HEART OF STONE (CLIP)
Nieuwe clip van de Nijmeegse rockers, die dit jaar sterk terugkeerden met derde plaat III: Indigo Blues op Suburban Records. Heart Of Stone komt van dat album en we kunnen niet anders zeggen dan dat het wederom een zeer geslaagde mini-film is en dat de casting goud is. Dat was bij Cast Aside namelijk ook al zo. Tip: Zondag sluiten ze dit mooie jaar af in thuisbasis Doornroosje.

HAOMA – ETERNAL STASH (EP)
Zweeds stoner doomrock-duo Haoma heeft een nieuwe EP uit, zo leerden we via Heavy Planet. Het zal je niet verbazen met een titel als Eternal Stash maar het roken van bepaalde geestverruimende middelen heeft Haoma zwaar beïnvloed. En gelukkig maar.

DROWNING POOL – SNAKE CHARMER (TRACK)
De populaire Texaanse metalband Drowning Pool heeft een best wel fijne single afgeleverd met Snake Charmer. Het is de opmaat naar zesde album Hellelujah, dat 5 februari uitkomt op eOne. De track is een reactie op de ‘poisonous souls’ die de band tegenkwam in de ‘music business’. “Basically, it’s about how to keep kicking ass when things go bad”, vertelt bassist Stevie Benton aan Billboard.

DARK BLUE – DELCO RUNTS (TRACK)
Dark Blue uit Philadelphia is met leden John Sharkey III (Clockcleaner), Andrew Mackie Nelson (Ceremony) en Mike Sneeringer van Strand Of Oaks (ex-Purling Hiss) best een supergroepje. Dit is de B-kant van de aanstaande 7″, die tot ons komt via Stereogum en die rockt duister en industrieel. Goede stem ook.

HINDS – SAN DIEGO (CLIP)
Daar zijn die maffe Madrileense garage-meiden van Hinds weer met wederom een genige DIY video. Spoiler alert: kamperen kunnen ze niet, feestvieren gaat ze beter af. Debuutalbum Leave Me Alone dropt 8 januari via Lucky Number/NEWS.

OF STONE AND FIRE – MATCHES & GAS LEAKS (EP)
Bijna vaste klant in deze rubriek is het Arnhemse Of Stone and Fire en de stonerrockers hebben inmiddels de hele EP uit. Matches & Gas Leaks it is.

PIL & BUE – NEVERMIND (TRACK)
In de categorie: ‘Hadden we even gemist en dat is zonde’ deze track van Pil & Blue. Het Noorse duo grossiert in een vorm van ambient stoner rock, die best groots en tof klinkt. Dat moet op 29 januari gevat zijn op het album Forget The Past Let’s Worry About The Future en in april komen ze weer naar Nederland. Voorproefje, goede tracktitel ook:

AVERY PLAINS – AVERY PLAINS (ALBUM)
In de categorie: ‘Hadden we niet gemist, maar nu pas uit’ is deze Groninger gitaarplaat. Avery Plains staat voor donkere, broeierige rock, waarbij zanger Jurgen Veenstra zo’n schuurpapieren stemgeluid etaleert dat ons zo meevoert naar Mark Lanegan en Will Johnson. Typisch zo’n plaat die Excelsior normaal uitbrengt, maar toch in eigen beheer verschenen. Het debuutalbum is opgenomen met leden van Audiotransparent, Benjamin B, Vox Von Braun en Santa Fé en Avery Plains speelt woensdag 13 januari tijdens Eurosonic in de Jack Daniel’s Barn.

ROY SANTIAGO – YOU ARE NOT MY SISTER (CLIP)
Over Nederlandse zangers met een mooie klankkleur gesproken! Maar ehm, Roy Santiago is dat geen singer-songwriter? Ook, maar wel een deviant muzikant die op het album Devotion (dit jaar uitgekomen op MCR/Pias-Rough Trade en opgenomen met o.a. Torre Florim en Pien Feith) zompig rockt en groovet. Aanrader en dat geldt ook voor deze clip, die opgenomen is door Hugo van der Poel, die je dan weer kent als Earth Mk. II.

I LOVE YOUR LIFESTYLE – JAZZ NIGHTS (TRACK)
Een heuse kerstingle uit Malmö/Göteborg, gegoten in melodieuze emo/punkrock. Het Zweedse I Love Your Lifestyle brengt Jazz Nights op tweede kerstdag uit via Art is Hard en primeurt die op Stereogum.

MORLAH – A DEMO ADRIFT (DEMO)
Straight outta Bologna and into space. Morlah bezorgt je deze portie ‘stoner doom sludge space rock’. Toepasselijke titel ook. Via Heavy Planet

FISHING WITH GUNS – … BUT THE DAWN WILL COME (ALBUM)
Parijse stoner metal en post-hardcore van Fishing With Guns. Het vijftal heeft net het tweede album … But The Dawn Will Come uit.

VOMIT HEAT – BROKEN HEARTSCAPE (CLIP)
Heel fijn lo-fi shoegaze pareltje voor kerstmis van Nils Herzogenrath uit Essen, beter bekend als Vomit Heat. De video voor Broken Heartscape is het eerste voorproefje van Spirit Desire, het album dat op 26 februari uitkomt via Ana Ott/Cargo Records.

KRASSEVILLE – NIHIL TIME FUNERAL PROCESS (TRACK)
De Franse experimentele groep Krasseville komt op 11 januari met de plaat Nous Sommes Faux op Avantgarde Music. Dat wordt een interessante affaire, die ze zelf ‘Apocalyptic Folk Noir’ noemen en net zo makkelijk ook als soundtrack kan dienen voor een Emir Kusturica film. Proef vast van Nihil Time Funeral Process.

FACELIFTER “TEN SECONDS” (CLIP)
De eerste video van Facelifter is hier en Ten Seconds is meteen een ‘dark x-mas tale’, gemastered door de Zweedse death metal zanger/instrumentalist Dan Swäno. Niet gek voor deze jonge, extreme metal band uit Eindhoven, die in hun eerste jaar meteen flink wat podia afschuimde en “guerilla gigs” deed op Dynamo Metal Fest en Baroeg Open Air.

MOZZ – SNARENBREKER (LIVE CLIP)
De Rotterdamse ‘no-nonsense rockers’ van MOZZ komen in 2016 met de Ongeneesbaar EP in eigen beheer. Tot die tijd kun je je tanden zetten in deze Snarenbreker, inclusief live clipje.

NABAATH – IRON IN YOUR THROAT (LIVE CLIP)
Dan over naar de Oekraïne, want niet voor het eerst bereiken ons goede geluiden uit Kiev. Beelden ook ditmaal, want Nabaath presenteerde het nieuwe album Common Graves live op Noizr Fest en daar werd meteen de clip van Iron In Your Throat opgenomen (toegegeven: het klinkt wat oorlogslustig als je de recente geschiedenis in ogenschouw neemt).

HUSH – SHINDA INU NO SHASHIN (TRACK)
Uitsmijter is deze HARDe track van Hush, de New Yorkse sludge/crust/post-metal groep brengt op 9 januari de EP Nihil Unbound uit. Eerste voorproefje Shinda Inu No Shasin streamt bij Toilet ov Hell.

Dat was ‘m weer even, meer nieuwe muziek in 2016!Deel dit artikel