Royal Blood

Royal Blood

Geen grappen meer… We zitten zwaar aan de gehoorschade en de RSI van alle muziek die vandaag en de laatste dagen uitkwam. Gelukkig kunnen we zo naar het A Village Coffee festival om Coppersky, Aestrid, The Black Cult en special guest John Coffey aan het werk te zien. Maar eerst deze Nieuwe Muziek post natuurlijk, want er is ook veel moois wat je best mag horen/zien. Zoals de nieuwe tracks van harde ROCK-pappies Royal Blood, US shoegazers Nothing, metalband Devildriver en een video van Kino Kimino, die naast potje noise van frontvrouw Kim Talon ook Sonic Youth-helden Lee Ranaldo en Steve Shelley bevat. Albums dan, albums! Neem garageband Audacity, Kentucky fried rockers Black Stone Cherry, philly punkrockers Sheer Mag, Afrobluesers Bombino, garagepunks Bleached, Portugese Roadburn-doomers Sinistro en post-punkers Plague Vendor.

Het album van Black Mountain, dat we je vorige week lieten horen, is ook nog net officieel uit en dan heeft Stereogum ook nog eens het album van Weezer (inclusief analyse), Spotify ook trouwens. Meezingen maar met Rivers Cuomo en co.

Bizar veel ja. En er is nog ongelofelijk veel meer. Roadburn komt steeds dichterbij en het festivalhoekje dijt flink uit met zes bijdrages én er is ook weer wat te beluisteren in de Eindhoven Psych Lab hoek. Onze eigen held/Flevo-reporter/recensent Steven Gröniger levert een nog ruimhartiger bijdrage en ook Thomas ‘Bang Your Radio’ bestookte ons dag en nacht met nieuwe input. Dank daarvoor. Daardoor is deze post volle bak aan. Genoeg gebazeld. Check dat spul hieronder en luister zondag 19.00 naar een selectie op NMTH op Pinguin Radio on the Rocks. Playlist zondag hierrrr.

Uitzending Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Die uitzending is gebaseerd op deze rubriek Hier is nieuwe muziek van… en zo vind je hier veel nieuwe muziek, die we ook op Pinguin Radio gaan draaien! Niet alles, want daarvoor is hier veel te veel muziek en bovendien zijn veel verzamelde (pre-) streams nog niet op mp3 verkrijgbaar en daarmee draaibaar.

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.


ROYAL BLOOD – ‘WHERE ARE YOU NOW’ (TRACK)
Brits bazenduo Royal Blood slaat terug met een typerend hamerende track. Het tweetal heeft zich laten inspireren door de nieuwe Vinyl-serie van Martin Scorcese en Mick Jagger. ‘Where Are You Now’ zit in (de soundtrack van) episode 8 van Vinyl. Rockt weer onvervalst hard.

DEVILDRIVER – ‘DAYBREAK’ (TRACK)
In de categorie bozenbazenmetal mogen we DevilDriver toch wel een hele grote noemen. Met ‘Daybreak’ zijn Dez Fafara (Coal Chamber), gitarist Mike Spreitzer en een stel nieuwelingen (o.a. ex-Chimaira drummer Austin D’Amond) weer terug. De Californische groovemetal geeft met deze track het eerste visitekaartje af van het aanstaande album Trust No One, dat je 13 mei kunt verwachten op Napalm Records.

NOTHING – ‘EATEN BY WORMS’ (VIDEO)
Heerlijk potje shoegaze van Nothing, dat op de nieuwe track ook nadrukkelijk richting nineties grunge en vooral The Smashing Pumpkins gaat. De band liet laatst met ‘Vertigo Flowers’ al een fijn voorproefje horen van dat tweede album. Tired Of Tomorrow komt 13 mei uit op Relapse Records.

BOMBINO – AZEL (ALBUM)
Over naar ‘de West-Afrikaanse Jimi Hendrix’: Toeareg-gitarist Omara ‘Bombino’ Moctar uit Niger met dit nieuwe album. Was zijn tweede plaat Nomad nog opgenomen met Dan ‘Black Keys’ Auerbach, ditmaal met Dave Longstreth (Dirty Projectors) in New York. Beter, bezwerender en dwingender wordt die Toeareg Afroblues niet. Via NPR. Onder meer te zien op Best Kept Secret.

KINO KIMINO – ‘PASSION’ (VIDEO)
Oh yeah! Ontdekking. Kino Kimino is volgens de YouTube al even bezig, maar nu stapt Kim Talon er dan toch echt mee naar buiten. En ze baart opzien met de bezetting. Gitarist Lee Ranaldo en drummer Steve Shelley van Sonic Youth doen meer. Wtf indeed. Zal je niet verrassen dat er een goede dosis 90s rock en noise bij komt kijken. Kim kan ook een best mopje zingen trouwens en Passion is gewoon een goede track met een fijne clip. Het album, opgenomen in Sonic Youth’s Echo Canyon West studio, komt 3 juni uit via My Favourite Chords. Dit is de eerste single.

PLAGUE VENDOR – BLOODSWEAT (ALBUM)
Daar ligt dan eindelijk het nieuwe album. Eindelijk ja, omdat we al even smachten naar de opvolger van Free To Eat (2014). Plague Vendor staat voor Californische (post-) punkrock op Epitaph.

SHEER MAG – III (ALBUM)
Philadelphia punkers/70s rockers Sheer Mag gooiden best hoge ogen op SXSW en dat is goed nieuws, want het vergroot de kans dat we ze hier gaan zien. Inclusief die indrukwekkende frontvrouw Tina Halladay. En als we zeggen album, dan doelen we inderdaad op deze hele plaat van 13.38 minuten.

THE HOTELIER – ‘PIANO PLAYER’ (VIDEO)
Amerikaanse rockers met poppunk, emo en hardcorewortels. Dit jaar verschijnt derde album Goodness, ergens in mei via Tiny Engines. Piano Player heeft vast een hele, ehm bijzondere clip gekregen. The Hotelier is 5 mei te zien in Winston, Amsterdam en 6 mei in Kavka, Antwerpen.

BLACK STONE CHERRY – KENTUCKY (ALBUM)
Echt geen grappen meer hoeveel albums er op of rond 1 april uitkomen. Hoewel we de comeback van Fugazi met grote korrels zout moeten nemen helaas, is dit wel een kers op de taart. Kentucky heet het nieuwe album, eentje waarop de Amerikanen soms wat softer uit de hoek komen (dan de eerste platen), maar over het algemeen weer erg vettig en hard rocken.

BLEACHED – WELCOME THE WORMS (ALBUM)
‘Kittig’ mogen we dat nog zeggen over een band met drie vrouwen erin? Hm. Klinkt wel zo en belangrijker: Bleached klinkt opgefokt doch pakkend, punky en garagerock. Check dat album Welcome The Worms via NPR:


ROADBURN HOEK
CULT OF LUNA & JULIE CHRISTMAS – ‘THE WRECK OF S.S NEEDLE’ (TRACK)
Tweede single van het aanstaande album Mariner, dat 8 april al uitkomt. Net op tijd voor Roadburn dus en deze track van de Zweedse post-metal iconen met fraaie zang van Julie Christmas!

COCAINE PISS – SEX WEIRDOS 7″
Belgische noiseband, die het erg goed deed op Incubate in Hall of Fame en op Roadburn terugkeert op het door NMTH gepresenteerde Cul de Sac-podium. Korte heftige song, die met nog twee tracks te vinden is op de single en op:

SINISTRO – SEMENTE (ALBUM)
Albumprimeur op NMTH en een fraaie. Semente mag dan doomend openen, het duurt niet lang of de zalvende stem van Patricia Andrade komt erin. De mengeling van doom, ambient geluiden en haar betoverende stem geeft de Portugese band een eigen geluid. Niet zo gek dus dat Sinistro breed in de armen gesloten wordt als beloftevolle nieuwkomer! De Portugezen brengen het album 8 april uit via Season Of Mist. Het titelnummer en ‘Reliquia’ zijn fraaie uitschieters, maar luister vooral alle zeven tracks even. Vrijdag in de Green Room van 013.

THE POISONED GLASS – ‘TOIL AND TROUBLE’ (VIDEO)
The Poisoned Glass is nogal een bijzonder project, waar je snel meer over leest op NMTH. De twee leden hebben een gezamenlijke geschiedenis in legendarische doomband Burning Witch en los in acts als Sunn O))) en Goatsnake. Na een korte pauze zijn ze terug met deze video. ‘Toil and Trouble’ is meteen de aanloop naar debuutalbum 10 Swords, dat 22 april uitkomt op Ritual Productions. Live te bewonderen:

04.14 //  013/Green Room/Roadburn Festival // Tilburg
04.15 // Magasin4 // Brussel
04.24 // OCCII // Amsterdam

MIRRORS OF PSYCHIC WARFARE – ‘ORACLES HEX’ (TRACK)
Daar is de eerste single van Mirrors For Psychic Warfare. Wie? Nu Scott Kelly (Neurosis) met zijn zoveelste uiting, ditmaal met producer/baas Sanford Parker (Buried At Sea). Single ‘Oracles Hex’ staat op het zelfgetitelde album dat 22 april verschijnt op Neurot. Streamt via Decibel Magazine. Ook op de Bandcamp te vinden op een single met nog een tweede track uit 2015. Mirrors For Psychic Warfare speelt zondag de 16e op Roadburn.

THE BODY – ‘THE FALL AND THE GUILT’ (VIDEO)
Portland metalband The Body met een video voor het even sierlijke ‘The Fall And The Guilt’, vol verlangen en rouw. En dat net voor co-headline tour door Europa met Full of Hell. Die is onder meer donderdag 16-4 op Roadburn te zien en verder 06.04 in Vera, 07.04 in Magasin 4 (Brussel), 08.04 Het Bos (Antwerpen) en 30.04 in De Helling. Deze track stamt van plaat No One Deserves Happiness, uit op Thrill Jockey Records.


BLACK RAINBOWS – ‘ELECTRIFY’ (VIDEO)
Yeah! Italiaanse fuzzy stonerrock! Black Rainbows dus. Voor liefhebbers van Fu Manchu. Het album Stellar Prophecy volgt 15 april op Heavy Psych Sounds Records en en de heavy Romeinse psychers staan ook op Into The Void. Voor nu: Electrify baby! Via The Obelisk.

BLACK PEAKS – ‘WHITE EYES ‘(TRACK)
Ken je wellicht nog van die Homecoming Festive Party van de John Coffeys in TivoliVredenburg. Zo niet, dan is White Eyes ook een goede reden om aan Black Peaks te beginnen.


EINDHOVEN PSYCH LAB HOEKJE
AUDACITY – HYPER VESSELS (ALBUM)
Zijn die SoCal garagepunks weer. Audacity kun je dankzij Gruismeel dus zien op Eindhoven Psych Lab en 17 juni is de oer-Burger band ook te zien in Oedipus Brewing, Amsterdam, dankzij Black Rice Booking en Evil Eye Club. Belangrijker: bij The Fader hoor je het hele nieuwe album Hyper Vessels. Ook op Bandcamp en meteen te bestellen!

GNOD – MIRROR (VIDEO/ALBUM)
Tikje ongrijpbare act dat GNOD. Ze waren al eens te zien op Roadburn 2012, vocalist Neil Von Francis zagen we ook al eens met Terminal Cheesecake en ditmaal komen ze naar Eindhoven Psych Lab dus. ‘Mirror’ is een lange, bij vlagen verbijsterende track die laveert tussen post-punk, sludge en industrial noise. Gelijknamige plaat komt vandaag uit via Rocket Recordings en hoor je/bestel je hieronder op Bandcamp.EVERY STRANGER LOOKS LIKE YOU – ‘SALT/SELF PORTRAIT’, 2015 (LIVE TRACKS)
Every Stranger Looks Like You uit het Belgische Brakel verraste ons deze zomer nog met een split met Mahlstromen de sterke single ‘BOB’. Meer van dat Vlaamsche hardcore-spul nu, want trio ESLLY heeft zich een flinke tijd afgezonderd in de studio om een debuutplaat te maken en meteen deze HARDE sessie gebakken. Twee nieuwe nummers, die vind je hieronder.

BLACK HONEY – ‘ALL MY PRIDE’ (TRACK)
Best wel een buzzband dat Black Honey, eentje die we op Eurosonic nog misliepen en die vervolgens op vele festivals als London Calling, Dauwpop en Vestrock weer terugkomen. Fijne nieuwe track dat ‘All My Pride’.

STORKSKY – ‘MEANS/ENDS’ (LIVEVIDEO)
Eindelijk horen/zien we nieuw materiaal van Storksky, de beetje mysterieuze Limburger die Nu Of Nooit won met die QOTSA grooves en met verschillende drummers werkt. Deze opname is ook tijdens die bandwedstrijd overigens en te danken aan popkoepel SPL. Op Pinkpop te zien dus en straks op nog heel wat meer festivals waarschijnlijk.

WHITE MILES – THE DUEL (ALBUM)
Oostenrijkse band die komende week in Nederland te zien is (07.04 in P60, Amstelveen en 08.04 in Bolwerk, Sneek). Nadat de tour met Eagles Of Death Metal werd afgebroken door terrorisme in Parijs (…), is het duo White Miles via SXSW nu terug met het tweede album op SPV/Long Branche, distributie door Suburban. Denk lekker smerige rock ’n roll en ga dat zien.

BLACK DECADES – PAVEMENT (ALBUM)
Black Decades kwam laatst al voorbij met het nummer ‘Pavement’ en nu ligt het hele album er. Via Noisey. Debuutplaat Hideous Life komt officieel op 4 april uit bij Toztizok Zoundz en je mag het best blackened crust metal noemen, wat die Utrechters en Amsterdammers doen. Black Decades dus. Onthouden.

CULT WIDOW – CURSED II: CORRUPTING WORSHIP (ALBUM)
“Dude, have you heard Adele’s new track? Sike. This is the second offering of Cult Widow.” Zeldzaam goede introductie dit, van deze niettemin zeldzaam harde plaat van Cult Widow. ‘De dienst’ is naar het schijnt live uitgevoerd zonder click/overdubs in de Amersfoortse BandBunker.

STORIES FROM SHAMEHILL – SAME SAME BUT DIFFERENT (EP)
Instrumentale surfrock galore! Van Stories from Shamehill, een driekoppige surfrock-formatie uit Purmerend en Ilpendam. Deze debuut-EP is opgenomen bij en geproduceerd door Pablo van de Poel (DeWolff) in zijn Utrechtse Electrosaurus Southern Sound Studio. Presentatie deze zondag 3 april in P3, Purmerend.


STEVEN GRÖNIGERS HOEKJE
MAMMOTHWING – MORNING LIGHT (ALBUM)
Helaas kondigde de doom-bluesers de afgelopen week hun aftocht van de podia af om zich te richten op andere projecten. Geeft ons in ieder geval nog eens de mogelijkheid om dat debuutalbum Morning Light er nog eens bij te pakken, dat een paar maanden terug nog maar verscheen.

BLACK TUSK – ‘GOD’S ON VACATION’ (VIDEO)
Een ietwat – op zijn zachts gezegd – fascinerende clip van de swampmetal band. Afkomstig van het van het onlangs verschenen album Pillars of Ash, waarvan je de recensie hier kunt vinden.

DILLY DALLY – ‘SNAKEHEAD’ (VIDEO)
Een ludieke clip waarin een beperkt budget en een bak oprechtheid van een diepzinnige orde zijn. Soft grunge of Meta-metal van het sympathieke nonchalante soort.

WHITE LUNG – ‘KISS ME WHEN I BLEED’ (TRACK)
Afkomstig van het nieuwe album Paradise en een stuk steviger riffwerk (en noise) dan de vorige single ‘Hungry’. Evenzogoed een stuk popigger (optimistischer) dan het eerder werk. Maar goed, Mish Barber-Way zit dan ook tegenwoordig naar eigen zeggen een stuk prettiger in haar vel, en in het sprookje van de liefde: “the song is about pride. That kind of steadfast, I-don’t-give-a-fuck-I’m-in-love pride in that we all wish we had for someone.”

VIOLENT SOHO – ‘VICEROY’ (VIDEO)
Ja, ik weet het. De video is al een tijdje uit, maar afgelopen week verscheen WACO, de opvolger van Hungry Ghost uit 2013, met die ontzettende bazentrack ‘Covered In Chrome’, en ik ben deze week gewoon in een onwijze Grunge-mode. In de video zien we in ieder geval de staat van de gemiddelde oefenruimte van een band er heden ten dagen uitziet, is mijn ervaring dan. De Aussies staan al jaren lang garant voor uitverkochte shows in eigen land en beginnen nu ook aan de westkust van de USA voet aan de grond te krijgen. Europa mag ook wel eens overstag gaan.

MAMIFFER – THE WORLD UNSEEN (ALBUM)
Het uit Seattle afkomstige Mamiffer gaf ons vorige week de clip van Parthenogenesis en streamt nu de hele LP The World Unseen. Luister bij Fact Mag.


ZAKK WYLDE – SLEEPING DOGS (FT COREY TAYLOR) (VIDEO)
Metalgitarist Zakk Wylde is bekend als snaarmeester van o.a. Ozzy Osbourne en Black Label Society. Hij leverde in 1996 zijn enige soloe-album Book of Shadows af en komt twintig jaar later met opvolger Book of Shadows II. Weinig originele titel inderdaad, maar deze eerste single is wel helemaal raak hoor. In alle softheid een erg sterk nummer, ook dankzij de stem van Corey Taylor (Slipknot/Stone Sour). Het nummer kende je wellicht al, nu is er ook een video en op 8 april een heel album. Live? Live! Zie:
05.27 Netherlands, Haarlem, Philharmonium
06.17 Belgium, Dessel, Graspop Metal Meeting

SHONEN KNIFE – ADVENTURE (ALBUM)
Het charmante Japanse trio Shonen Knife primeurde Adventure gisteren via in The Line Of Best Fit. Vandaag hoor je ook hier dat 19e album, net uit op Damnably. De cult poppunk-groep viert dit jaar tevens de 35e verjaardag.

MOURNING BELOVETH – A TERRIBLE BEAUTY IS BORN (VIDEO)
Pittige boodschap van Mourning Beloveth: “This video and song is a tribute to all of those who fought and died for freedom, not just in Ireland but throughout the world.” Het nummer is een interpretatie van WB Yeats’ gedicht ‘Easter 1916’, dat de toenmalige (neergeslagen) opstand in Dublin herdenkt. De Ierse doom metal-band heeft net zesde studio-album Rust & Bone uitgebracht via Ván Records.

BRETUS – ABYSS OF SILENT SCREAMS (VIDEO)
Italiaanse stonerdoomband Bretus met een nieuwe single inclusief duistere video. Het is nog niet duidelijk of Abyss Of Silent Screams de opmaat is naar een derde album.

DONKEY KUNG FU – FOLLOW THE MONEY (TRACK)
Donkey Kung Fu is een nieuw project met leden van Ze Mannschaft. Het album van het Amsterdamse garagetrio is in de maak, de muziek is geproduceerd door Chris van Velde (producer Rats on Rafts). Shows komen er volgens de band ook aan, eerste track klinkt vast goed.


THOMAS ‘BANG YOUR RADIO’ HARTEVELDS HOEKJE (toelichting via @Chronicbias)

BLACK MOON CIRCLE – SEA OF CLOUDS (EP)
Black Moon Circle uit het Noorse Trondheim. Denk aan (tags): rock jams psych blues psychedelic rock rock ’n roll spacerock.

BAZOOKA – ‘O???? (THE SCREEN)’ (VIDEO)
Nieuwe video van de heavy Grieken van het album Useless Generation, dat verscheen via Mondo Mongo/Slovenly Recordings en te bestellen is via onder meer Bandcamp.

HOT PANDA – ‘BAD POP’ (TRACK)
Canadese indierockers go punky hardrock. Hot Panda heeft al drie full-length albums uit en de vierde, Bad Pop, dropt op 22 april.

THE SPITFIRES – ‘SO LONG’ (VIDEO)
Snotty UK punk, maar dan op enige leeftijd. Zo klinkt The Spitfires. Nieuwe single ‘So Long’ vandaag uit via Catch 22 Records op 7″ Vinyl en digitaal.

THE HOLY MOTORS – ‘SLANT SIX’ (VIDEO)
Videoregistratie van The Holy Motors die Slant Six doen door Hannah Welever. Je koopt The Holy Motors II EP op Bandcamp.

LIFELONG – ‘CAGED’ (TRACK)
Lifelong uit Arnhem dus. Tags: metal hardcore sludge stoner Arnhem.

RICK DANGEROUS & THE SILKIE BANTAMS – ‘BRUJA’ (VIDEO)
Ok, die zagen we niet aankomen met die dorky kop, die bandnaam en het even belachelijke begin van dat filmpje, maar Bruja is hard en niet het enige behekste aan Rick Dangerous & TSB.

LYGO – ‘POST MORTEM’ (VIDEO)
Erste single van de Misere EP, die 15.04.2016 uitkomt via Kidnap Music/Cargo Records.

SPRING KING – ‘RECTIFIER’ (VIDEO)

FEARS – ‘THE SQUEEZE’ (VIDEO)
Rock and Roll all the way from London. Fears make you feel the squeeze.

THE COOL TRICK – READY FOR TAKE OFF (ALBUM)
Lekker nummer van Twents bandje The Cool Trick.


MUGSTAR – ‘TIME MACHINE’ (TRACK)
Lekker dan, track van de Magnetic Seasons LP die net uit zou moeten zijn. Denk: Psychedelic, Space, Krautrock band uit Liverpool.

BAD ACID – ‘AMNESIA HAZE’ (TRACK)
Zweedse psychedelic stonerrockband Bad Acid (goede naam sowieso) met deze track van het album “Revelations Of The Third Eye”, dat snel moet volgen.

DJHAGY – ‘LIBERTÉ’ (TRACK)
In de aanloop naar de release van de debuut-EP in mei/juni 2016 komt DJHAGY met de single, ‘Liberté’. DJHAGY? Yup: ze stonden al op Le Mini Who? en de bandleden zijn afkomstig uit formaties als We Love People in Bearsuits, Niek Pronk en het niet meer bestaande Yellowstone. Denk aan bands als Wild Nothing, DIIV en Föllakzoid. Meer op de Soundcloud.

THE MIGHTY BREAKS – ‘LIQUOR STORE’ (VIDEO)
The Mighty Breaks uit Voorschoten heeft de psych wat losgelaten en laat zich in nieuwe single ‘Liquor Store’ van een meer garagepoppende kant zien. Daarbij kregen ze voor de mix hulp van Raven Aartsen (Mozes and the Firstborn).

THIS GIFT IS A CURSE – ‘XI: FOR I AM THE FIRE’ (VIDEO)
Weer een vernietigende track met een morbide video van de Zweedse black sludge metal-mannen van This Gift Is A Curse. ‘XI: For I Am The Fire’ stamt van album All Hail The Swinelord (oktober 2015).

HOLLY WOULD SURRENDER – ‘ALL FOR ONE’ (VIDEO)
Punkpoppers Holly Would Surrender droppen nog een video. ‘All For One’ is van het aanstaande album Kaleidoscope: 01.04.2016 op
White Russian Records.

SUNDAY KIDS – ‘SWEET ONE’ (VIDEO)
Southern psychrockers Sunday Kids hebben een nieuwe video voor je en die zie je dus nu hier. ‘Sweet One’ is het titelnummer en de derde single van het tweede album dat 16 oktober op Suburban Records verscheen.

BOOGIE CHILLERS – ‘FEEL-GOOD JUNKIE’ (VIDEO)
Groningse garagerock ’n rollers Boogie Chillers primeurden de nieuwe video ‘Feel-Good Junkie’ op NMTH. Opmaat naar meer lekkers!Deel dit artikel