Iguana Death Cult, foto Tom van Huisstede

Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de serie: Never Mind The Lockdown, Here’s… Iguana Death Cult!

Je vindt alle NMTLockdown-aflveringen via deze link.

Tobias van Iguana Death Cult, foto: Christel de Wolff

We spreken in aflevering 3 met Tobias Opschoor, gitarist van de Rotterdamse groep die het de laatste tijd ook zo goed doet in het buitenland. Eigenlijk al voor de aanloop naar het laatste album Nude Casino, dat in oktober 2019 bij het Amerikaanse label Innovative Leisure uitkwam. Het vijftal kreeg internationaal steeds meer kleur op de wangen en verdiende een uitnodiging voor het prestigieuze SXSW in Texas, ’s werelds grootste showcasefestival en het eerste megafestival dat omviel. Daarmee viel voor de band, die in 2015 nog namens NMTH de Popronde affikte, de gedroomde Amerikaanse tour in duigen.

Door Pieter Sloot

Hoe heeft het coronavirus jou als muzikant geraakt?
“Het Coronavirus heeft ons als band best wel hard geraakt. We zouden eigenlijk een week naar Austin gaan voor SXSW. Nog voor de hele crisis hier startte was het eerste wat we hoorden dat dat niet doorging, en dat was natuurlijk ontzettend klote. Het werd steeds groter en steeds massaler en toen kwam natuurlijk ook nog het inreisverbod van Amerika”, vertelt Tobias aan de telefoon. De band zou eigenlijk anderhalve maand op tour gaan als support van The Buttertones. “We zijn er wel mee bezig om die tour later alsnog te kunnen doen. Maar ja, een werkvisum voor artiesten aanvragen in de Verenigde Staten is gewoon heel erg duur. Dat zijn gewoon kosten die je echt niet eindeloos kan blijven maken. De financiële klap is ontzettend hard.”

Hoe ziet jullie dag er nu uit?
Ondertussen blijft de band wel gewoon doorgaan met het schrijven van muziek op weg naar album drie. “We repeteren momenteel niet, we houden ons gewoon braaf aan het vermijden van onnodig contact. Thuis maken we wel muziek, we moeten de situatie gewoon afwachten. Tot anderhalve week geleden zouden we nog naar Texas gaan, er leek nog vrij weinig aan de hand te zijn. Nu komt opeens het hele zomerseizoen in gevaar. De hele muziekindustrie valt als een soort kaartenhuis in elkaar. Festivals worden gecanceld of verzet, ze zijn heel veel geld kwijt omdat de verzekeringen waarschijnlijk niet alles dekken. Vervolgens zitten er veel mensen zonder inkomen omdat de hele muziekindustrie aan elkaar hangt door zelfstandigen. Het is ook moeilijk om shows in het najaar te plannen omdat er dan veel vol zit door al die uitgestelde shows. Als band staan we in het beste scenario een half jaar stil.”

Hoe kunnen onze lezers jou en je band het beste supporten?
“Het makkelijkste en wat mij betreft het fijnste is toch via merchandise. Iedereen wordt natuurlijk hard geraakt, dus ik wil niet dat het een soort bedelactie wordt. Merchandise is een mooie manier omdat mensen er echt wat voor terugkrijgen.”

Tot slot wil Tobias meegeven dat mensen deze tijd kunnen gebruiken om op zoek te gaan naar nieuwe muziek. “Want ja, iedereen heeft daar toch wel tijd voor nu. Zelf vind ik het nieuwe album van Torii heel goed, hun tour is trouwens ook in het water gevallen door het virus. O ja, en blijf binnen.”Deel dit artikel