Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de serie: Never Mind The Lockdown, Here’s…

Seb Dokman – Paceshifters in Hedon, foto Maron Stills

We stonden al helemaal in de startblokken begin april om richting Zwolle te rijden voor een lekker dagje These Go To Eleven Festival in Hedon met onder andere The Guru Guru, Iguana Death Cult en onze vrienden van STAKE. Helaas ging daar een grote rode streep doorheen vanwege welbekende redenen. Seb Dokman is These Go To Eleven bedenker/uitvoerder/aanspreekpunt en is natuurlijk ook zanger en gitarist bij het door NMTH o zo geliefde Paceshifters. Ondanks een yearning desire om weer het podium op te gaan, liggen voor beide ondernemingen de werkzaamheden min of meer stil. Niet helemaal, want Seb heeft gelukkig nog wat ideeën op de plank liggen.

Je vindt alle Lockdown-afleveringen via deze link.

Door Marije Heida / fotografie Maaike Ronhaar

De These Go To Eleven-avonden in Hedon zijn afgelast, het geplande festival is verschoven, maar we zien wel op de Facebookpagina een aankondiging van een sessie met Magnetic Spacemen. Vertel! Wat komt er allemaal aan?
“Ik had het idee al om met een aantal bands dit soort sessies op te nemen. Dat had ik al bedacht voor de coronacrisis. Ik wou eigenlijk elke keer op een andere locatie in Zwolle opnames doen, op plekken waar normaal geen bands optreden. Deze sessie met Magnetic Spacemen was al eerder opgenomen in een winkelpand en lag dus al op de plank. Het idee is om met vijf of zes bands sessie te doen. Er komen er dus nog meer aan, maar ik moet wel nog even kijken hoe ik dat ga doen. Op zich is er ook met anderhalve meter afstand heus nog wel wat mogelijk, maar ik moet kijken hoe we dat kunnen uitvoeren en of bands dat überhaupt wel willen.”

Bands en organisatoren zijn in deze tijden heel erg op zoek naar mogelijkheden om muziek aan de man te brengen. Dat is nu overwegend online. Wat vind je daarvan?
“Ja, jee… Ik snap het allemaal en ik doe het nu zelf ook op die manier, maar eigenlijk doe ik er liever weer niet aan mee. Muziek moet je toch een soort van voelen en dat is niet zo als ik naar een band zit te kijken via een laptop met niet echt goed geluid. Als je zelf live speelt en je voelt dat het publiek het oppakt, dan ga je daar toch anders door spelen en dat kan nu niet… Maar goed, het is even niet anders. De These Go To Eleven-sessies worden gelukkig opgenomen met de geluidsman van Hedon en via hem kunnen we ook alle spullen regelen, dus dat is echt heel fijn.”

Met die sessies kun je nu in ieder geval van de straat gehouden worden. Waar ben je nog meer mee bezig om de dagen door te komen?
“Ik geef gitaarlessen en dat doe ik nu online en ik moet zeggen dat het me op zich meevalt. Ik merk wel dat vooral bij jongere leerlingen de spanningsboog wat korter is als ze thuis achter de laptop zitten, haha. En het is met het leren van gitaarspelen uiteraard wel fijn als je de grepen voor kan doen. Dat is nu iets lastiger. Het is wel te doen, maar niet ideaal. Als de basisscholen weer open gaan wil ik kijken of ik dan die leerlingen wel weer les kan geven en de rest via Skype. Nou ja, en verder had ik heel veel klusjes thuis te doen en die zijn nu bijna allemaal klaar. Ondertussen ben ik heel handig geworden en daarbij vind ik het ook heel leuk om te doen, dus dat is allemaal niet zo erg. Ik heb me nog geen moment verveeld. Voor thuis heb ik ook opnamespul aangeschaft en dat houdt me ook wel lekker bezig. Je merkt nu dat iedereen minder verplichtingen heeft en meer tijd en ik weet niet… Het is ergens ook wel even wat minder stress. Ik vind het best wel chill, eigenlijk.”

Met Paceshifters hadden jullie niet echt een heel druk schema gepland voor deze periode, toch? Of zat er nog wel wat in de pijplijn?
“Het staat inderdaad een beetje stil allemaal en we hadden voor deze zomer niet heel veel gepland. Er ligt wel een plan, hoor. Maar gezien de situatie nu is het allemaal moeilijk en we wachten gewoon op het goede moment. Ik vind live spelen het leukste en dat mis ik wel erg. Paceshifters was voor ons alle drie ook altijd een prioriteit en we zagen elkaar meerdere malen in de week. Dat valt dat toch wat weg en ondertussen hebben we elkaar al best een tijd niet gezien. Mijn broer Paul zie ik natuurlijk wel, maar gewoon… We hebben nu even niks om naar uit te kijken. Zodra het kan pakken we het straks allemaal weer op. Op zich komt het dus voor ons deze zomer niet heel slecht uit. Voor volgende zomer is het wel weer even kijken. De meeste line-ups worden verschoven, dus het wordt het wel moeilijker om ergens tussen te komen, denk ik.”

Hoe heb je het nu bedacht met de These Go To Eleven-avonden en het festival, eigenlijk?
“De shows die nu nog gepland stonden voor TGTE verplaats ik naar het najaar. Daar ben ik nu onder andere mee bezig. De hele line-up van het festival willen we doorschuiven naar volgend jaar. Van de meeste bands hebben we wel een go, maar een aantal buitenlandse acts kunnen nog niet toezeggen. Heel veel bands moeten straks puzzelen vanwege al die verschuivingen.”

Paceshifters in Hedon, foto Maron Stills

Je hebt dus wel goede hoop dat we in september weer gedoseerd los kunnen?
“Nou ja, ik moet nog zien of het in het najaar allemaal wel kan. Ik ben ook wel een beetje bang dat – stel dat het mag – mensen voor zichzelf beslissen om niet te gaan. ‘Moet ik dat wel doen?’ De avonden van TGTE zijn in Hedon altijd in de kleine zaal en daar kunnen maximaal 180 mensen in. Bij de eerste aankondigingen van de maatregelen was er nog een regel dat evenementen onder de 100 mensen konden doorgaan. Dus ik hoop dat het straks weer zoiets gaat worden, dan kunnen dit soort evenementen wel gewoon doorgaan. Maar het festival in de de grote zaal van Hedon…. 850 mensen bij elkaar… Ik weet het niet.”

Ook voor jou deze vaste laatste vraag: Hoe kunnen fans These Go To Eleven en Paceshifters in deze lastige tijden blijven supporten? Moeten we bijvoorbeeld moaie ploaties kopen?
“Ja, haha… platen kopen, ja! En het belangrijkste wat je nu kan doen is deze online sessie met Magnetic Spacemen delen, zodat zoveel mogelijk mensen het zullen zien. Dan kunnen we de sessies ook mooi doorzetten als alles weer achter de rug is. En natuurlijk: Zodra het weer kan naar de avonden komen en het festival in Hedon. Daar doe ik het voor. Bands laten zien waarvan ik denk dat veel mensen ze moeten zien. Laat dus vooral je gezicht zien en ga dansen met een biertje in de hand.”


Over de feesten, partijen en live sessies op locatie van These Go To Eleven kun je worden geïnformeerd via Facebook. Alle informatie over Paceshifters, merch, albums en aanverwante artikelen kun je vinden via de Facebookpagina of website. Luister hier in het kader van de bezigheidstherapie tijdens tijden van crisis het laatste live album via Spotify:

 Deel dit artikel