Roman Hödl, foto Anita Petzold

Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de serie: Never Mind The Lockdown, Here’s…

Je vindt alle Lockdown-afleveringen via deze link.

Door Wouter Hommel

Roman Hödl is boeker en festivalorganisator van extreme metal, een hobby die sinds 1991 langzaam maar zeker uit de hand is gelopen. Tegenwoordig woont en werkt hij in het Oostenrijkse Wenen, waar hij zijn eigen boekings- en management kantoor District 19 runt, ook is hij verantwoordelijk voor o.a. de Eindhoven Metal Meeting en de Vienna Metal Meeting die jaarlijks plaatsvinden. De COVID-19 uitbraak dwong Roman twee tournees naar volgend jaar te verplaatsen en schrapte zelfs de Vienna Metal Meeting van dit jaar helemaal.

Hoe heeft de COVID-19 uitbraak jou als boeker/festival organisator geraakt?  
“Helaas behoorlijk, het was een vrij onverwachte bijna knock-out, waarbij ik als planner en boeker de problemen al wel aan zag komen, omdat één van mijn medewerkers vanuit Italië werkt. Daar moest men al twee weken eerder in quarantaine en was het dus maar een kwestie van tijd voordat dit ook in Oostenrijk en de rest van Europa zou opdoemen. We werken met een klein team, met medewerkers in diverse landen. Het kantoor hier in Wenen heb ik vanwege veiligheidsredenen even leeggeruimd en we werken nu allemaal vanuit huis. Zakelijk hebben we gelukkig snel kunnen schakelen, waarbij het scheelt dat we bijna allemaal als tourmanager ervaring hebben en dus ook al gewend zijn om op locatie te werken.

“Wat minder plezierig was dat er net meerdere projecten op stapel stonden die nu niet doorgaan; onze Europese tour met Taake, Kampfar en Necrowretch, welke eind maart zou beginnen, hebben we meteen naar begin 2021 verplaatst. De Europese headliner tour van DOOL wordt op dit moment ook naar 2021 verplaatst. De Vienna Metal Meeting is gecanceld en dus niet verplaatst naar volgend jaar, maar bewust in zijn geheel afgezegd, zodat de mensen hun geld kunnen terugkrijgen en we voor 2021 met een schone lei kunnen beginnen: bands die dan toeren en/of dan een nieuwe plaat uit hebben, kunnen dan eventueel spelen. Verder hebben we nu nog veel bands op de Europese zomerfestivals en wat die slots betreft zie ik het helaas ook somber in. Kort door de bocht gezegd verwacht ik dat het niet realistisch is dat deze zullen plaatsvinden.”

Hoe ziet jouw dag er nu uit en hoe zorg je ervoor dat je je niet gaat vervelen?
“Het woord verveling komt in mijn woordenboek sowieso niet voor. Er is meer dan genoeg werk in deze business, al was en is het regelmatig ook onbetaald. Er zat al niet veel geld in de scene, dus wie het daarvoor doet kan beter een andere baan zoeken. Passie voor muziek en organisatie houden je dus wel bezig en er moet nu hard aan evenementen voor 2021 gewerkt worden, om straks niet de spreekwoordelijke boot te missen.”

Waar was je zoal mee bezig vóór de uitbraak?
“Ik heb de laatste bands voor de Eindhoven Metal Meeting later dit jaar geboekt en was net bezig met poster artwork en het plannen van de laatste aankondigingen. Dit staat nu nog op de to do lijst, maar er is ook even geen haast meer bij. De komende weken verwacht ik veel negatief online nieuws en dan je eigen event promoten zou simpelweg misplaatst zijn, vandaar dus dat we de promotieactiviteiten even op een laag pitje hebben gezet. Als je geschoren wordt, even niet bewegen dus.”

Tijdens het scheren kun je gelukkig wel de EMM Spotify-lijst beluisteren:

Wanneer denk/hoop je dat alles weer normaal zal zijn?
“Hierop antwoorden is moeilijk, omdat de situatie voor wat betreft de krapte op de intensive care-afdelingen bijna wekelijks een andere is, maar voor zover ik het nu kan inschatten zullen de winkels wel weer spoedig open gaan en restaurants (mits er genoeg afstand wordt gehouden) wellicht ook, simpelweg om de economie niet naar de klote te laten gaan. Voor live-clubs en bars zal het echter veel langer gaan duren en voor grote events waar duizenden mensen uit diverse landen komen, houd ik echt mijn hart vast. Het zou nog wel eens even kunnen duren voordat men dicht op elkaar kan staan, namelijk totdat er een vaccin is, óf totdat er immuniteit is opgebouwd.”

Waar kan men jouw goede zaak steunen?
“Koop alsjeblieft je concert tickets in de voorverkoop, zodra zeker is dat een evenement zal plaatsvinden, want dit wordt vermoedelijk probleem nummer twee voor onze sector. Nu er veel evenementen ineens niet meer doorgaan, zal straks het consumentenvertrouwen ook lager zijn. Dus als tegen die tijd de voorverkoopcijfers ook nog eens slecht zijn, zal men bij zalen en festivals helemaal gaan flippen en het evenement wellicht niet meer aandurven. Het is daarom belangrijk een negatieve kettingreactie te voorkomen en de scene maximaal te supporten.”

Volg al het nieuws aangaande de bands in het roster van District 19 en de ontwikkelingen wat betreft de festivals op de website of klik op de ‘like’ knop van de Facebookpagina.Deel dit artikel