Richard en Gerald van Tartarus

Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de serie: Never Mind The Lockdown, Here’s… Richard Postma van Tartarus Records!

Je vindt alle NMTLockdown-aflveringen via deze link.

We spreken in aflevering 5 dus met Richard Postma, die nogal een bezige bij is in de heavy muziek en die dat ook in deze tijden aardig weet vol te houden. De Groninger speelt onder meer in doomband Ortega en de, relatief nieuwe, band Swerve. Samen met Gerald Timmermans runt hij het in cassettes specialiserende heavy underground label Tartarus, waar we NMTH-approved acts vinden als Grey Aura, Suffering Quota, Verwoed en Onhou, maar ook internationaal geweld als Bell Witch, Amenra, Cocaine Piss, Inter Arma en Filmmaker uit Colombia. Naast dit onmisbare monnikenwerk levert Postma ook nog een belangrijke bijdrage aan de muziekscene als accountmanager en DTP’er bij de Friese vinylperserij Deepgrooves. Benieuwd hoe de Groninger dat allemaal voor elkaar bokst. “De artiesten en alle mensen in de creatieve sector, de makers, hebben het nu het zwaarst. Voor hen valt een heel groot deel van hun inkomsten weg.”

Samen met partner in cassettecrime Timmermans stelde Postma speciaal voor deze lockdown-serie een survivalkit in de vorm van deze playlist samen:

Door Ingmar Griffioen

Hoe gaat het daar in ‘het hoge noorden’ Richard?
“Het schuift van het zuiden naar het noorden hè, zieken die hier in ziekenhuizen moeten worden opgevangen en ik las over hotels die als ziekenhuizen ingericht worden. Het is onwerkelijk en ik ben voor het grootste deel gestopt met nieuws volgen want het verandert voorlopig toch niet. En het wordt alleen maar strenger omdat mensen zich niet aan regels kunnen houden en dit als een soort vakantie lijken te beschouwen. Ik wou dat ik dit als vakantie kon zien, want ik kan het zeker gebruiken, maar ik ben gewoon elke dag aan het werk, haha. Voor mij verandert er eigenlijk niks. Ik heb het voordeel dat mijn kantoor een paar honderd meter van mijn huis is, maar mijn partner Gerald zit wel noodgedwongen thuis. Hij heeft alle spullen opgehaald. Het is best gek dat zelfs ons tweepersoons kantoor nu op afstand werkt.”

Voor vinylperserij Deepgrooves loopt alles gewoon door nu?
“Naar ik heb begrepen wel. We kunnen wel duidelijk merken dat het coronavirus een greep heeft genomen op de koopkracht. Maar zoals mijn baas Chris terecht opmerkte: ‘in tijden van nood blijven mensen altijd muziek luisteren’. Streams zullen er altijd zijn en thuis zullen mensen sneller een plaat opzetten. Het is natuurlijk een lastige tijd voor heel veel acts die nu niet kunnen showcasen, toeren of op festivals spelen. Die lopen nu een enorme klap geld mis. Dat geldt natuurlijk ook voor labels. Het is dus een hele rare tijd voor fysieke verkoop, het hele plan voor dit kwartaal moet voor iedereen in de creatieve industrie worden omgegooid. Dus ook voor ons. Maar het gaat supergoed hoor. Ik kan als accountmanager en een stuk DTP alles op afstand doen en de fabriek in Leeuwarden draait ook gewoon door. Het is alleen even schipperen.”

Design door Rainbath Visual

Geldt dat ook voor Tartarus?
“Wij zijn afgelopen weekend een sale gestart met 30% korting, omdat we iedereen die nu thuis zit toch een hart onder de riem willen steken. En we kregen het nieuws dat een aantal leveranciers nu tijdelijk niet kan leveren en hun fabriek heeft gesloten. Of anders zo minimaal bemand dat ze alleen de dingen afmaken die nog liggen en daarna alles ‘on hold’ zetten. De grote spelers waar wij mee werken – van cassettes tot drukkerijen – hebben dus de boel stil gezet, omdat of iemand besmet is, of een groot deel van het personeel is ziek geworden of ze hebben uit veiligheidsoverwegingen besloten voor nu de boel dicht te gooien. Zodat wij nu even niks kunnen. Wij lopen nu dingen mis en lopen drastisch achter in ons schema. Het is niet zo dat alles nu instort, maar wij moeten nu ook creatief zijn en manieren bedenken om deze tent draaiende te houden. Want we zitten nog zeker drie maanden zonder liveshows, dus zonder manier om muziek echt fysiek aan de man te brengen. We zijn nu vooral achter de schermen bezig, met voorbereidend werk voor de rest van het jaar. We moeten een manier bedenken om geld te verdienen. Het valt gelukkig mee hoor, maar het is wel zichtbaar.”

Hoe ziet je dag er nu uit?
“Eigenlijk niet heel veel anders dan normaal. Ik ben een vroege vogel, sta elke dag om 6.00 uur op, ik heb namelijk een hekel aan heel veel mensen op één plek. Wat dat betreft is het virus voor mij best wel een uitkomst, ha ha. Het is alleen wel een teleurstelling dat de sportschool dicht is, dus ik ben nu thuis veel aan het trainen. En ik ben nu ook begonnen met hardlopen. Eigenlijk verandert er weinig. Ik zit elke dag om 9.00 uur weer op kantoor. Heel saai van 9 tot 5 en het is eigenlijk eat, shit, sleep, repeat op dit moment. Het is heel gek om een ritme te hebben waarin je heel weinig creativiteit en ontspanning kwijt kunt. Je moet creatief thuis zijn om je ei een beetje kwijt te kunnen, een rare gewaarwording.

“Bij vrienden van mij is het heel anders. Sommigen zitten in de festivalwereld of in de kunst of vormgeving en die hebben nu helemaal niks. Je merkt dat velen een onzekere toekomst hebben. Ik mag wat dat betreft blij zijn dat ik in de mailorder zit, dus zolang de post en de koeriers nog dingen bezorgen kan ik gewoon mijn werk doen. Maar ik vind het heel aangrijpend om te zien hoe voor veel van mijn partners, collega’s en vrienden veel dingen nu stil staan. En dat er geen duidelijkheid is wat er gaat gebeuren. Dat vind ik best heftig.

“Facebook en andere social media zijn heel eentonig geworden. Je ziet alleen mensen die memes posten over het virus, of hoe ze ‘copen’ met lang alleen zijn en tussendoor zie je de ene band een tour cancelen en weer een festival cancelen of doorschuiven naar een later moment. Zo las ik net dat Pitfest in Erica afgelast is, ook Graveland in Hoogeveen gaat niet door en van de week was het Roadburn. Dat zijn toch wel zware klappen. Ik vind het zwaar kut voor hen, want ik weet hoeveel liefde er in die festivals zit – vooral bij die drie mensen – en ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik nog zoveel bewegingsruimte heb. Het zal voor hen wellicht ook verlossend zijn, dat je eindelijk kunt zeggen dat het niet kan en dat je kunt loslaten. Aan de andere kant is het ook je kindje, waar je het hele jaar productie voor doet, dat in één keer stopt. Dat lijkt me heel heftig. En er zijn er natuurlijk veel meer. Die schade valt niet te overzien; aan investeringen, reserveringen, mensen die al tickets hebben gekocht, en daar geen verzekering voor hebben.”

Richard met Ortega op Doomstad #3, foto Rob Sneltjes

Je zit ook in een aantal bands. Hoe loopt dat nu?
“Ik baal wel. Ik zit sinds kort naast Ortega ook in Swerve en wij kunnen niet repeteren. Ik kan ook niks doen want al mijn spullen zitten in de oefenruimte in de opslag en die is nu gesloten. Dus ik kan niet eens gitaar spelen. Dat is echt best wel kut. In feite liggen beide bands nu stil ja, maar we zijn achter de schermen natuurlijk wel bezig. Zo werken we met Ortega al een flinke tijd aan een nieuw album en dat begint al een beetje ergens op te lijken. Maar het is trage muziek, lange nummers en zit gewoon heel veel werk in, dus daar blijven we nog even mysterieus over. Swerve is wat dat betreft precies het tegenovergestelde en meer rechttoe rechtaan. En ja, dat gaat eigenlijk hartstikke lekker. We waren van plan een paar shows aan te kondigen, maar die zijn al gecanceld dus ik kan er niet meer over zeggen dan dat we zo snel mogelijk een show willen doen in eigen stad.”

Wanneer denk je dat alles weer normaal zal zijn?
“Ik weet het niet, alles wordt steeds verlegd hè. Het ene moment zeggen ze: ‘vanaf april komt het wel weer goed’ en nu zitten we in juni. Stel dat die datum zo blijft, hoe gaat het in juni dan zijn? Dan zitten we al in de zomer en dat betekent dat de grote festivals, die al hun investeringen al hebben gedaan, dan moeten plaatsvinden. Dan is het al te laat om dingen nog af te zeggen. Aan de andere kant is het voor veel zalen ook verschrikkelijk, dan is het eigenlijk al bijna zomerstop. En mensen die dan op vakantie zouden gaan, zouden dan aan het werk moeten om een concertseizoen in te lassen? Dat gaat denk ik niet gebeuren. Ik vraag me af hoe het er dan uit gaat zien. Wellicht met veel in promptu liveshows. Ik denk dat als het op een gegeven moment weer mag, dat de behoefte dan groot gaat zijn. Maar ik houd mijn hart vast. En ik ben heel benieuwd. Ik zie mensen nu shows aankondigen voor oktober en denk dat dat redelijk safe zal zijn. Maar de zomer… daar zullen vast veel gaten vallen. Ik hoop dat het virus in de zomer door de hitte verdwijnt en dat we snel een hittegolf krijgen.”

Ortega op Doomstad #3, foto Rob Sneltjes

Hoe zorg je dat je thuis niet gillend gek wordt van verveling?
“Ik word gloeiend gek van hoe mijn ‘boodschappen-ervaring’ elke dag toch een stuk vervelender wordt dan de dag ervoor, maar ik kan je toch aanraden om er elke dag even uit te gaan. Ga lopen, laat de fiets staan en zorg dat je even die frisse lucht meepakt. Als je een gevoel van isolement hebt, dan maakt het niet uit hoe groot je woont en komen de muren alsnog op je af. Ik kan het echt aanraden om voor die verandering van omgeving te gaan en de frisse neus. Een middernachtwandeling kan ook, want ik merk dat anders elke avond hetzelfde eindigt: een serie bingewatchen en in slaap vallen op de bank. Ik moet toch echt wat te doen hebben. En ik merk dat ik soms al mijn goede kleren aantrek om naar de supermarkt te gaan, omdat ik de rest van de dag toch alleen maar in mijn joggingbroek rondloop. Het is toch belangrijk om mijzelf even te laten zien of in ieder geval de wereld in te gaan. Anders word je een kluizenaar.”

Hoe kunnen onze lezers jou / je band / je zaak het beste supporten?
“We hebben met Tartarus dit weekend nog die actie staan met 30% korting op alle producten. En maandag komen er nog wat zaken online. Wij kunnen natuurlijk alle orders gebruiken op het moment, maar – en dat is het allerbelangrijkste – denk vooral aan de artiesten in ons roster. Als je naar onze website gaat en kijkt naar de artiesten; iedereen die daar tussen staat kan de support nu meer dan ooit gebruiken. Al dan niet via ons, ga gewoon naar een van hun pagina’s en bestel daar wat. Het zijn vooral de artiesten en de mensen in de creatieve sector, de makers, die het op dit moment het zwaarst hebben. Voor hen valt nu een heel groot gedeelte van hun beleving en hun inkomsten weg.”

Zie deze links en de playlist onderaan:
De Tartarus webshop
De Tartarus Bandcamp

En kunnen mensen Ortega of Swerve nog supporten?
“Van Swerve hebben we alleen nog maar een Facebook-pagina met een paar video’s staan. Ja, natuurlijk kunnen we met Ortega altijd wel wat gebruiken. We hebben de laatste merchandise afgeprijsd. Die kun je vinden op onze Bandcamp. Dat staat voor nu wel allemaal op een laag pitje, maar daarover later meer.”

Tartarus Lockdown survivalkit
Om het leven thuis wat draaglijker te maken, en ‘je een hart onder de riem te steken’, hebben Gerald en Richard ‘the Tartarus Lockdown survivalkit’ voor je samengesteld met de meest geluisterde tracks van de afgelopen weken. Die gaat van typische Tartarus-artiesten tot hiphop (Run The Jewels!) en bijvoorbeeld Poppy, de Amerikaanse zanger-YouTuber waar Gerald volgens Richard helemaal fan van is.Deel dit artikel