Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie nadrukkelijk in een hoek waar klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland: hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij, nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leert het in de serie: Never Mind The Lockdown, Here’s… We spreken in aflevering 6 met drummer Thomas Frankhuijzen van punkrockband MARCH.

De Bredase punkrockband March releasete vorige week de nieuwe plaat Set Loose, opvolger van debuutplaat Stay Put uit 2016. Toen de geplande releaseshow in Mezz (Breda) niet door kon gaan, en daarnaast overigens nog zo’n tien shows gecanceld moesten worden deze maand, plande de band een alternatief releasefeestje op Skype. Er kwam geen optreden aan te pas, wel was het zo interessant dat het zo’n zeventig bezoekers naar hun laptop trok om door te gaan tot in de kleine uurtjes.

Je vindt alle NMTLockdown-aflveringen via deze link.

Door Arina Banga

Hoe raakt deze crisis jullie als band?
Het virus heeft onze bandplannen hard geraakt, aangezien we midden in onze releasetour zaten. Er stonden in maart vier weekenden gepland van in totaal twaalf shows. Hiervan hebben we er helaas maar drie kunnen doen. Onze boeker is op dit moment druk bezig met het omboeken van shows, dus we hopen later in het jaar nog een mooie reeks aan shows te kunnen doen.

En financieel?
We hebben natuurlijk behoorlijk wat geïnvesteerd in merchandise. Dit terugverdienen gaat nu wat langzamer dan gepland, maar dat is niet onoverkomelijk. Wij hebben hiernaast allemaal een baan, dus privé hebben we er financieel geen last van dat het even rustig is met optredens. We hopen vooral dat onze boeker oké uit dit verhaal komt, aangezien zij leeft van het boeken van bands.

Jullie hebben anderhalve week geleden jullie nieuwe plaat Set Loose gereleaset, gefeliciteerd! Helaas moesten jullie het vieren zonder fysieke releaseshow.
In het weekend van 12 maart werd steeds duidelijker dat veel shows gecanceld gingen worden, waaronder ook onze releaseshow op Punkrock Riot, de punkconcertenreeks in Mezz in Breda. Uiteraard vinden we het heel jammer dat we nog geen albumpresentatie hebben kunnen geven om de release van de plaat te vieren, maar dat doen we gewoon zodra dit hele gedoe voorbij is. Uiteraard tijdens Punkrock Riot.

Op 5 juni staat die opnieuw gepland, zag ik. Jullie zijn optimistisch.
We willen iets leuks in het vooruitzicht hebben. Telkens de woorden cancelled en postponed schrijven gaat zo vervelen op den duur! We moeten gewoon verder plannen en hopen dan ook van harte dat we per 1 juni weer shows kunnen spelen. Voor ons is het logisch om de releaseshow als eerste in de nieuwe reeks te plaatsen. Praktisch moeten we ook rekening houden met de planning van Mezz. Veel meer ruimte voor een andere datum is er dus ook niet echt. De releaseshow nog later plannen is wel een optie natuurlijk, maar dan is het simpelweg geen releaseshow meer en dat feestje willen we juist samen met Punkrock Riot vieren!

De plaat zelf kon zeker niet later gereleaset worden?
Dat is eigenlijk nooit aan de orde geweest. Samen met label Uncle M en onze boeker Eva Grolen was er buiten de releasetour al zoveel werk verzet om de plaat in maart uit te brengen, dat we dat simpelweg niet zouden kunnen uitstellen. Uncle M had ervoor gezorgd dat de plaat zoveel mogelijk beschikbaar zou zijn in heel Europa, bij Mediamarkt, Bol, Empericon en dergelijke. Daarnaast is ook al een hele hoop pr de deur uitgegaan voor reviews, die momenteel in de online en papieren bladen verschijnen. Op een gegeven moment heb je zoveel momentum opgebouwd dat je het gewoon niet meer zomaar kunt terugdraaien.

Hoe was het digitale feest?
Het was meteen duidelijk dat we iets wilden doen rond de release van Set Loose. We konden dit natuurlijk niet zomaar aan ons voorbij laten gaan! We hebben een tijdje gedacht aan iets als een livesessie, maar dat was op korte termijn ook niet echt goed haalbaar. Gelukkig zijn we op het idee gekomen om tijdens een liveskypesessie onze roadie Tino een speciale variant te laten doen van zijn legendarische tourquiz.

Dat klinkt leuk!
Normaal zorgt Tino ervoor dat de bandleden een aantal quizvragen krijgen over de stad waar ze die dag spelen. Ditmaal zorgde hij voor een quiz over de band, de nieuwe plaat en wat curieuze feitjes over de leden, waarbij onder andere de nieuwe plaat te winnen viel. De reacties waren gelukkig best positief: mensen vonden het leuk dat we tenminste iets deden. Uiteindelijk hebben toch zo’n zeventig mensen deelgenomen aan de skypesessie. Ik geloof dat de Q&A-sessie van die avond uiteindelijk, onder het genot van voldoende rum-cola, met een paar diehards door is gegaan tot een uurtje of twee ’s nachts.

Hoeveel shows speelden jullie gemiddeld per maand voor de uitbraak?
Het streven voor de band is om dit jaar tussen de 50 en 75 shows te spelen. Of we dat dit jaar nog gaan halen is natuurlijk de vraag. In de aanloop naar de release van de nieuwe plaat zijn we vooral bezig geweest met de opnames, clips, pr en de hele organisatie rond de release. We komen dus uit een periode van even wat minder shows, juist om nú te gaan knallen. We zullen nog even geduld moeten hebben, helaas.

Hoe ziet jullie bandleven eruit, nu toeren op pauze staat?
We zijn momenteel vooral aan het plannen voor tijdens en na de zomer. Daarnaast zoeken we nog mogelijkheden om online wat interactie te hebben met onze fans en hopen we dat we wat toffe dingen naar buiten kunnen brengen in de komende weken. Ook verzamelen we alvast de eerste nieuwe ideeën voor de volgende plaat. Hopelijk laat die geen vier jaar op zich wachten!

Hoe ziet jullie dag er verder uit?
Voor Hermance is het wat werk betreft momenteel het lastigst, aangezien ze fotograaf is en de klussen in deze periode niet doorgaan. Jeroen en Fleur kunnen veel werkzaamheden thuis doen en veel meetings gaan via Skype. Zij hebben het dus nog steeds behoorlijk druk. Zelf ben ik jongerenwerker. Mijn rooster is ook wel wat aangepast, aangezien er aanzienlijk minder face-to-facecontact is met de doelgroep. Ook hierin proberen we zoveel mogelijk online op te vangen.

Hoe zorgen jullie dat jullie niet gek worden van verveling?
Om verder niet gek te worden van het gebrek aan menselijk contact is iedereen op zijn of haar manier bezig met sport, zoals hardlopen, fietsen, skeeleren wandelen. Ook spenderen we meer tijd aan onze instrumenten. Daarnaast wordt de muziek- en boekencollectie opnieuw ontdekt en is er wat meer ruimte voor Netflix dan gebruikelijk. Verder doen we nog leuke online-uitstapjes, zoals Mario Kart en doen we mee met pubquizzen. Zolang internet het blijft doen, overleven we het wel.

Wanneer denken jullie dat alles weer normaal is?
We wachten het af, net als de rest van de wereld. We bekijken het een beetje van dag tot dag. We hopen natuurlijk dat we 5 juni weer de bühne op kunnen, zodat onze eigen verlate releaseshow door kan gaan. Fingers crossed!

Alles informatie over Set Loose, zowel digitaal als op cd en vinyl, en overige merchandise kun je vinden via deze link.Deel dit artikel