Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie nadrukkelijk in een hoek waar klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland: hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij, nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leert het in de serie: Never Mind The Lockdown, Here’s… We spreken in aflevering 7 met Baroegopperhoofd Leon van Rijnsbergen.

Je vindt alle NMTLockdown-afleveringen via deze link.

Door Wouter Hommel

Leon van Rijnsbergen is programmeur/directeur van poppodium Baroeg en Baroeg Open Air (BOA) te Rotterdam, daar programmeert hij al sinds 2003 vooral harde maar ook alternatieve popmuziek voor de liefhebber. Begin maart zagen Leon en zijn team het hele voorjaarsprogramma als sneeuw voor de zon verdwijnen door de COVID-19 uitbraak.

Baroeg-programmeur Leon van Rijnsbergen

Hoe heeft het coronavirus jou als programmeur geraakt?
“Dat hakt dat er eerlijk gezegd behoorlijk in. Nadat aanvankelijk al vijftien Baroeg concerten in maart en april niet door konden gaan, moet er na de aanvullende maatregelen van maandagavond ook een streep door tien concerten in het restant van april en mei. Dat is vrij heftig natuurlijk.”

Hoe ziet jouw dag er nu uit?
“Nadat de grootste teleurstelling was verwerkt, veel meer dan een paar minuten heb ik daar niet voor genomen, heb ik maandagavond eerst alle boekers, bands en organisatoren van de gecancelde concerten benaderd. Ik heb hen op de hoogte gesteld van de nieuwe maatregelen en heb geprobeerd waar mogelijk de shows te verplaatsen. Vandaag ben ik daar nog steeds druk mee, de ene show is namelijk wat gemakkelijker te verplaatsen dan de andere. We werken in Baroeg veel met Europese toers van buitenlandse bands en dan moet er een heel toerschema veranderd worden. Het liefst maken we uiteraard direct een nieuwe datum bekend van een afgelast concert. In een aantal gevallen is verplaatsing niet mogelijk en dan bieden we de voorverkoop klanten een terugstorting aan. Dat regelen we dan ook het liefst zo snel mogelijk. Ons promotieteam is druk bezig nu met de afkondigingen.”

Waar was je zoal mee bezig vóór de uitbraak?
“Ik was onder andere bezig met het boeken van het najaarsprogramma van Baroeg en de line-up van Baroeg Open Air (BOA). Naast programmeur ben ik ook directeur van Baroeg en BOA en ik was in die rol o.a. ook bezig met het afronden van het jaarverslag en de jaarrekening van 2019. We waren trots op het voorjaarsprogramma van Baroeg, de voorverkoop liep erg goed. Het is balen dat dat programma helaas in rook opgaat, maar dat is uiteraard overmacht. We moeten verder.”

Wanneer denk/hoop je dat alles weer normaal zal zijn?
“Tja, ik ben geen viroloog (zoals de meeste Nederlanders) en waag me daarom niet aan voorspellingen. Hopelijk is deze ellende snel voorbij uiteraard. In eerste instantie natuurlijk voor de mensen die zelf corona hebben of er op een andere manier direct mee te maken hebben. Daarnaast ook voor de gehele muzieksector en alle mensen die graag naar een concert gaan. Ik weet bijvoorbeeld dat onze tachtig vrijwilligers staan te springen om weer aan de slag te gaan, o.a. achter de bar, bij de entree, achter de lichttafel of in de keuken bij een Baroeg concert.”

Waar kan men jouw goede zaak steunen?
“Maart, april en mei zijn voor ons podium altijd topmaanden met veel concerten; we lopen in die maanden nu veel omzet mis. Mensen kunnen ons helpen door het geld van hun gekochte kaartje na een afzegging niet terug te vragen. Na de vorige ‘batch’ afkondigingen zijn er al aardig wat mensen die ons op die manier hebben gesteund. Een andere manier is dat ze Vriend van Baroeg worden. Daar steunen ze ons niet alleen mee, maar dan worden ze ook op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes rondom Baroeg. Daarnaast kunnen mensen alvast een kaartje kopen voor BOA op zaterdag 12 september of een concert bij ons in de toekomst. Het zomer- en najaarsprogramma in Baroeg gaat behoorlijk druk worden, de komende weken kondigen we veel shows aan.”Deel dit artikel