Laetitia Abbenes van Season Of Mist

Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de serie: Never Mind The Lockdown, Here’s… Laetitia van Season of Mist!

Je vindt alle NMTLockdown-aflveringen via deze link.

Laetitia Abbenes werkt voor het gerenommeerde onafhankelijke label Season Of Mist en is onderdeel van het promotieteam, waar zij van alles en nog wat regelen voor de bands/artiesten op hun roster, zoals Heilung, Rotting Christ, Abbath en Vltimas. Dagelijks is zij bezig met o.a. het plannen van releases, het opzetten van interviews, tot aan het promoten van optredens/tours. Ook zij kreeg in haar werk direct te maken met de gevolgen van de uitbraak.

Door Wouter Hommel

Hoe heeft het coronavirus jouw promotiewerk bij Season Of Mist geraakt?
“Op verschillende manieren eigenlijk. Diverse van onze releases (die in eerste instantie rond mei/juni gepland stonden) lopen waarschijnlijk als fysieke release vertraging op en sommige ingeplande releases worden helemaal uitgesteld. Dit komt omdat er onzekerheid bestaat over of alles op tijd geproduceerd en geleverd kan worden. De geplande digitale releasedata blijven staan, dus ook voor de albums die in april en mei zouden uitkomen (denk aan Benighted, Green Carnation en Carach Angren). We hebben hiervoor gekozen om fans zo toch te kunnen voorzien van nieuwe muziek en het is een kleiner aandeel, maar ook streaming is een inkomstenbron voor het label. Dan gooien we niet al ons harde werk van vóór de COVID-19 crisis weg. Op dit moment betekent het voor ons als promotieteam dat we ons meer richten op digitaal en kijken hoe we dit verder kunnen ontwikkelen.”

Hoe ziet jouw dag er nu uit en hoe zorg je ervoor dat je je niet gaat vervelen?
“In de ochtend en namiddag ben ik aan het werk. Wat ik in de tijd ertussen doe, verschilt van dag tot dag: dat gaat van lezen tot reviews schrijven, oude projecten oppakken en nieuwe projecten bedenken, zowel muziekgerelateerd als niet-muziekgerelateerd. Vervelen hoeft echt niet, haha.”

Laetitia Abbenes met collega Jessica Otten en Carach Angren

Waar was je zoal mee bezig vóór de uitbraak?
“We waren druk bezig ons voor te bereiden op de releases van mei tot aan het eind van de zomer en begin van het najaar: het plannen van deze releases, het opzetten van interviews voor bands, het voorbereiden van de streams, singles, videos en meer. Enkele belangrijke en vette tours zouden worden aangekondigd, maar het meeste is uitgesteld of geheel afgezegd. Ook zouden we een bezoek brengen aan het Season of Mist-kantoor in Amerika, maar ook dat is natuurlijk uitgesteld.”  

 Wanneer denk/hoop je dat alles weer normaal zal zijn?
“Het gaat zeker nog enkele weken duren voordat alle restricties opgeheven zijn. De stappen die gezet moeten worden om het ‘normale’ leven weer op te pakken, zullen klein en weloverwogen zijn. Ik hoop dat we in mei weer als vanouds aan de slag kunnen en voor het livecircuit gaat het waarschijnlijk wel tot aan de zomer duren.”

Waar kan men jouw goede zaak steunen?
“Een fysiek product kopen kan via shop.season-of-mist.com. Verder zijn alle Season of Mist-bands op Spotify, Tidal, Apple, Deezer, Amazon, Youtube en Bandcamp te vinden, dus ga vooral eens kijken. En houd het niet alléén bij deze bands. Iedereen kan een beetje steun gebruiken op dit moment.”

Deel dit artikel