MaYaN, door Emilie Garcin Photography

George bij Shinigami, foto Marc van Peski

Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de gloedjenieuwe serie: Never Mind The Lockdown, Here’s… We spreken in aflevering 9 met Utrechter George Oosthoek van de Nederlandse symfonische death metalband MaYaN.

Je vindt alle NMTLockdown-afleveringen via deze link.

Door Wouter Hommel

George Oosthoek: wie kent hem niet? De goedlachse zanger/grunter, bekend van o.a. MaYaN, Shinigami en in een iets verder verleden Orphanage, is al jaren een bekend gezicht in binnen- en buitenland. Hoewel hij geen fulltime professioneel muzikant is, waren de gevolgen van de coronacrisis direct merkbaar.

Hoe heeft het coronavirus jou als zanger/muzikant geraakt?
Het begon enige weken geleden, toen er al behoorlijk wat onrust in Noord-Italië heerste. Wij hebben bij MaYaN namelijk drie bandleden die in Italië wonen. De eerste twee shows begin maart gingen nog gewoon door. Bij onze tweede show in België werd er zelfs al een fan met mondkapje gesignaleerd. De volgende twee shows, die het weekend erna gepland waren, moesten wij verzetten vanwege de lockdown van vrijwel al het vliegverkeer uit Italië en later werden ook de venues gesloten. Geplande shows/tours van mijn verschillende bands zijn nu gecanceld, of is het onzeker of die nog doorgaan: Shinigami’s EP-releaseshow, Duitse Ayreon Electric Castle festivalshow, Japanse tour met Shinigami etc. We proberen creatief om te gaan met deze hele situatie. Het voelt nu al alsof we stil staan dit jaar, maar deze maatregelen zijn gewoon nodig.

Shinigami, foto Marc van Peski

MaYaN, door Emilie Garcin Photography

Hoe ziet jouw dag er nu uit en hoe zorg je ervoor dat je je niet gaat vervelen?
Ik ben geen fulltime muzikant, maar heb gewoon een dayjob als vormgever ernaast, dus ik heb nog genoeg zaken te doen. Thuis mijn drumskills bijhouden met behulp van een oefenpadje, totdat mijn vriendin gek wordt van het neurotische getik. Grunten oefen ik gelukkig niet thuis, haha. Verder vermaak ik me met muziek, videogames, films, indoor fitness, online contact met vrienden en, last but not least, m’n vriendin 😉

Waar was je zoal mee bezig vóór de uitbraak?
MaYaN shows. Shinigami shows en voorbereidingen voor de EP-release. Repetities met een nieuwe band als drummer. Zelf naar shows gaan. M’n dayjob.

Wanneer denk/hoop je dat alles weer normaal zal zijn?
Geen idee, ik ben bang dat het nog wel even gaat duren. Nog veel meer tours/festivals/evenementen zullen gecanceld worden, denk ik. Veel mensen zijn de dupe, wellicht gaan sommigen wel failliet, who knows… Hopelijk krijgt ieder genoeg steun. Help elkaar.

Waar kan men jouw muziek/goede zaak steunen?

  • MaYaN webshop
  • Shinigami: voor cd’s, shirts, metalpins en andere gadgets kan je ons bereiken via info@shinigami.bandDeel dit artikel