DvB met Ggu:ll op Netherlands Deathfest 2018, foto Jostijn Ligtvoet

Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de serie: Never Mind The Lockdown, Here’s…

Homeschooling, surfen en de Wim Hof-methode. Bassist DvB vult zijn dagen nuttig en vredig. Maar, vrees niet (of juist wel): er wordt ook nog metal gemaakt. De Tilburgse doommetalband Ggu:ll heeft een nieuwe plaat opgenomen en die gaat uitkomen. Voorlopig zit de band echter, net als wij allemaal, thuis. Voor DvB (Dave van Beek) als bassist van Gg:ull, Gott en Witte Wieven betekent dat lekker veel tijd met zijn gezin, maar ook veel tijd voor muziek.

Door: Lisa Gritter

Hoe raken de Covid-19 maatregelen jouw persoonlijk?
“Uiteraard raakt het mij ook persoonlijk, maar laat ik vooropstellen dat dat meevalt. Mijn familie en ik zijn gezond en ik heb niet de stress die mensen in de zorg bijvoorbeeld hebben. Tot vorig jaar heb ik 10 jaar lang twee winkels gehad en heb daarna een paar maanden als ZZP’er gewerkt. Daar ben ik echter begin dit jaar mee gestopt en ik was aan het solliciteren. Helaas ligt dat nu helemaal stil en omdat ik geen ZZP’er meer ben, heb ik ook geen recht op steun. Sterker nog, op het moment heb ik nergens recht op, waardoor ik geen inkomen heb. Als er weleens stress is, dan komt het daardoor, maar ook dat valt mee.”

Heeft het ook invloed gehad op muzikaal en zakelijk gebied?
“Rond deze tijd zou ik eigenlijk met Ggu:ll shows spelen als support van Dool en daarnaast zou ik ook met Witte Wieven Dool supporten. Al die shows zijn natuurlijk verzet. Verder hebben we het mooiste festival van het jaar moeten missen: Roadburn.

“Gelukkig raakt het me ook in een positieve zin, omdat ik nu veel meer tijd heb om muziek te maken. Net voor de pleuris uitbrak hebben we de opnamen voor de nieuwe plaat van Ggu:ll afgerond, dus de afgelopen tijd zijn we veel met de mix bezig. De planning was om deze plaat in september te releasen, maar dat hebben we maar even losgelaten. Alle tijd dus om die mix zo goed mogelijk te laten klinken.”

Ggu:ll, foto Jostijn Ligtvoet

Hoe ziet je dag er nu uit?
“Als vader van twee kinderen, begint de dag met homeschooling. Het kostte in het begin wat tijd om daar onze draai in te vinden, maar we hebben nu een werkwijze gevonden, die zowel de kids als ons bevalt. ’s Middags doen we ons eigen ding en probeer ik vragen over snoep, ijs en videogames in de kiem te smoren. Ik vind het te gek om zoveel tijd met mijn kinderen en vrouw te kunnen doorbrengen.

“Ik heb een studio aan huis, dus af en toe spreek ik met iemand af om muziek te maken. Op het moment is dat vooral voor mijn nieuwe project, Gott. In de avonden ben ik bijna altijd in mijn studio te vinden en werk ik ook veel aan nieuwe muziek, maar ook aan video’s en vormgeving voor mijn bands.”

Waar was je voor de uitbraak van Covid-19 vooral mee bezig?
“Om eerlijk te zijn ben ik een behoorlijke kluizenaar sinds ik met de winkels ben gestopt en is er voor mij persoonlijk niet heel veel veranderd. Uiteraard mis ik het om met vrienden een biertje te drinken en vooral ook om te repeteren, maar verder is er niet veel anders. Net voor de uitbraak heb ik van de gemeente Tilburg het ‘Makersfonds’ ontvangen (een fonds om kunstenaars verder te helpen) en was de focus, nadat ik alles had ingespeeld voor de nieuwe plaat van Ggu:ll, al gericht op mijn nieuwe project Gott.”

Hoe zorg je dat je thuis niet gillend gek wordt van verveling?
“Door mijn twee zonen is er van verveling nooit sprake en door mijn studio kan ik af en toe met iemand aan muziek werken. Ik surf veel en gelukkig mocht dat al die tijd nog gewoon in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk. Als er dan ook maar een beetje golven staan rijd ik richting zee. Daarnaast begin ik de dag met ademhalingsoefeningen van Wim Hof gevolgd door een uitgebreid ontbijt. Gelukkig komen er af en toe ook nog goede platen uit, zoals de nieuwe Blind to faith of die van Oranssi Pazuzu.”

Hoe kunnen onze lezers jou en je band supporten?
“Men kan Ggu:ll supporten via Bandcamp, daar vind je onze muziek en merch. Daarnaast is onze eerste plaat ‘Dwaling’ ook nog te verkrijgen via Ván records. Verder kun je ons supporten door niet op debiele politieke partijen te stemmen. Vandaag is bekend geworden dat er geen gedeputeerde meer is voor cultuur in Brabant. Een in en in trieste, onbegrijpelijke beslissing.”

GGU:LL op Le Guess Who?, foto Roy Wolters

GGU:LL op Le Guess Who?, foto Roy WoltersDeel dit artikel