Monolord in de Helling, foto Roy Wolters

Onder de duistere wolken die zich boven Nederland samen hebben gepakt, beeft de Helling deze avond. De bezoekers die een reis tegen de elementen hebben afgelegd, worden beloond met het zwaarste element dat de wereld kent: Monolordium. Monolord, met Firebreather in het kielzog, heeft de reis uit Zweden gemaakt om Utrecht er aan te herinneren dat doom het beste overkomt op standje 11. Het publiek mag in zijn handen wrijven met de albums die de bands dit jaar gelanceerd hebben. Met Under a Blood Moon van Firebreather en No Comfort van Monolord is er voldoende reden voor een Europese tour met twintig speeldata, onder andere op 1 oktober in de Helling te Utrecht.

Tekst: Paul Lindenbergh // Fotografie: Roy Wolters

FIREBREATHER
Met het kabaal als een trekkerprotest opent Firebreather de avond. Een denderend gitaargeweld klinkt. Een mooie grommende sound doet geloven dat Firebreather in het kielzog het motorgeluid als inspiratie heeft gevonden. Ronkende stoner maakt duidelijk dat het trio met een tweede album, net als Monolord op Riding Easy, klaar is voor de Europese podia. Gehuld in gewaden van haar worden de snaren aangehaald om de versterkers te doen kreunen. Het zou nog lang onrustig blijven in Utrecht. 
Trage, zware riffs sieren de avond. Firebreather en Monolord rusten niet voor de doom iedere ziel gevuld heeft. 

Firebreather in de Helling, foto Roy Wolters

Monolord in de Helling, foto Roy Wolters

MONOLORD
Na een swingende pauze vol disco- en countrymuziek, een beetje variatie kan geen kwaad, is het podium aan Monolord. Kunnen zij over het geluid van Firebreather heen? 
Bezwerende doom vult de zaal en de hoofden knikken mee. Monolord begint een bekende te worden in de scene. Een goede balans tussen instrumentale muziek brengt de luisteraars in trance, waarna de woorden van verdoemenis aan gulzige oren toekomen. De tekst, die veelal als meezinger gezien kan worden, brengt ons naar duistere tijden en verhaalt over Lucifer, een einde aan de zon en de absentie van God. Als een profeet weet Jäger te doen geloven wat hij zegt. Wanneer wordt afgesloten met Empress Rising, wordt iedereen er van verzekerd op de terugweg een nummer in het hoofd te hebben. Monolord blijkt een gladde helling tot zwaardere doom. Wie Firebreather nog niet kende heeft een mooie ontdekking gedaan en een goede Monolord bezwering gehad.


Bekijk hier de foto’s van Roy Wolters

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel