Twaalf nieuwe toevoegingen voor Roadburn Redux, de online viering van Roadburn Festival die van 16 tot en met 18 april zal plaatsvinden en die Roadburn begin februari aankondigde. Het alternatief is eigenlijk een zogenaamd hybride evenement, dat deels in 013, Tilburg en deels online – op het speciaal voor dat doel ontworpen streamingplatform – plaatsvindt. Helaas moet dat zonder livepubliek, maar Roadburn grijpt wel de kans om artiesten en de scene te supporten en hele bijzondere gasten uit binnen- en buitenland uit te lichten. Zo is het succesvolle concept van de compositieopdrachten (artiesten musiceren in opdracht en gesubsidieerd door Roadburn) nog verder uitgebreid met niet mis te verstane namen als Mizmor, Primitive Man en (Paradox presents) Autarkh.

Daarnaast spelen meerdere artiesten exclusieve albumpremières: zij kunnen eindelijk dat nieuwe materiaal van een (digitaal) podium vlammen en daar gaan Regarde Les Hommes Tomber en The Devil’s Trade dankbaar gebruik van maken. Verder presenteert Roadburn online shows van internationale heavy helden als Inter Arma, Wayfarer, Maggot Heart en Gallops. En er zijn Svart Sessions: het duistere Finse label Svart Records cureert een online programma met speciale sessies.

Nieuw:
Bij de nieuwe bevestigingen voor Roadburn zien we weer vier nieuwe compositieopdrachten, vier shows die tijdens het festival op het streamingplatform Roadburn Redux te zien zullen zijn. Zo heeft het fameus zwartgallige Mizmor (black/drone/doom metal uit Portland) speciaal voor het festival Wit’s End ontwikkeld: een nieuwe track van 15 minuten vergezeld van video en als opmaat naar een nieuwe Mizmor-release. Ook zien we liefst twee keer de naam Primitive Man terugkomen. De brute doom metalband uit Denver gaat op verzoek van het festival nieuw materiaal componeren en van een video voorzien. Zanger-gitarist Ethan Lee McCarthy treedt nog een tweede maal aan: hij zal je als Many Blessings nog eens een apocalyptische soundtrack serveren. De Amerikaanse bands kunnen voor deze editie uiteraard niet ingevlogen worden. Dus nemen ze de tracks en de bijpassende video’s thuis op en sturen ze die op, waarna het festival ze uitzendt via het gloedjenieuwe streamingplatform Roadburn Redux.

De vierde nieuwe compositieopdracht betreft het Nederlandse Autarkh. Huh? Wacht, de uit de as van Dodecahedron verrezen black-/deathformatie was toch al aangekondigd? Dat klopt, en terecht want Autarkh gaat op 12 maart een indrukwekkend debuutalbum loslaten op Season of Mist. Autarkh III is een spin off-formatie waarin Autarkhers David Luiten, Michel Nienhuis en Tijnn Verbruggen een alternatieve timeline van dat debuutalbum Form In Motion willen presenteren. Ook al iets om zeer naar uit te zien!

Virtuele performances (online)
– Gallops
– Inter Arma Covered in the Compound: Live at Chesterfield East
– Maggot Heart
– Offermose
– Wayfarer

Album Premières (online)
– Regarde Les Hommes Tomber – performing Ascension
– The Devil’s Trade – performing The Call of The Iron Peak

Svart Sessions nodigt Haunted Plasma uit (online)
Denk aan ‘The Old Grey Whistle Test’ met invloeden van acid, of een Jools Holland met psychedelische invloeden en je zit in de juiste richting. De Svart Sessions bieden nieuwe signings en gevestigde artiesten. Er waren al vijf sessies aangekondigd van: Dust Mountain, Hexvessel (performing Dawnbearer), Kairon; Irse! (performing Polysomn), Polymoon (performing Catterpillars of Creation) en Iterum Nata en er werd al melding gemaakt van een geheime sessie. Dat is dus Haunted Plasma.

Haunted Plasma is een ‘onaardse machine’ die bestaat uit Juho Vanhanen (Oranssi Pazuzu, Grave Pleasures), Timo Kaukolampi (K-X-P, Op:l Bastards) en Tomi Leppänen (Circle, Aavikko, K-X-P). Dit trio uit Finland wordt versterkt met gastvocalisten: Mat McNerney (Hexvessel, Carpenter Brut, Beastmilk) en Ringa Manner (Ruusut, The Hearing). Haunted Plasma belooft een ‘buitenaardse ervaring van een aantal van de meest vooraanstaande contemporaine muzikanten uit het hart van de Finse heavy en avant-garde muziekwereld’.

Uitgebreide info over de nieuwe toevoegingen vind je op de Roadburn Redux-site. De hele line-up past nog net op deze poster:Deel dit artikel