Tim Vanhamel gaat er vol voor, foto Roy Wolters

Tim Vanhamel gaat er vol voor, foto Roy Wolters

I’m Not Who You Think You Are…. Whether you like it or not

Tim Vanhamel’s Millionaire is terug, en hoe! Een releaseshow/try-out in Het Bos in Antwerpen eerder deze week niet meegeteld is De Helling het eerste officiële optreden van de mannen op de kakelverse touragenda sinds lange tijd (september 2006 als we setlist.fm moeten geloven)!

Tekst en foto’s; Roy Wolters

Tim Vanhamel is terug!

Tim Vanhamel is terug!, foto Roy Wolters

De nieuwe derde plaat, Sciencing, werd geboren in Costa Rica en was bepaald geen geplande bevalling zo lezen we in een interview met Focus. “Het zou zonde zou zijn geweest om weer maar eens een nieuwe naam voor een band te verzinnen” en: “Ik heb ze deels gemaakt om van het gezaag af te zijn, want je wilt niet weten hoe vaak ik de afgelopen jaren de vraag gekregen heb wanneer Millionaire opnieuw samenkomt“. Tim omschrijft de nieuwe plaat in het interview als Millionaire 1.3 en niet als 2.0. Sciencing gaat verder waar Paradisiac ophield. Daar waar het oudere werk, met name Paradisiac wel wat steviger (lees meer gitaren) aanvoelt, ontbreekt het op Sciencing wederom niet aan grooviness en variëteit en voelt het als een logische volgende stap in de evolutie van de band. Benieuwd hoe dat live uitpakt…

Ze openen in De Helling met het laatste nummer van de nieuwe plaat, ‘Visa Running‘, een uptempo binnenkomer, meteen gevolgd door ‘Street Life Cherry‘ van Paradisiac. Een volwaardige zeskoppige band staat op het podium, maar liefst drie gitaristen, naast Tim spelen Aldo Struyf, de bandleider van Mark Lanegan, en Sjoerd Bruil (Broken Glass Heroes) gitaar. De opener van de nieuwe plaat ‘I’m Not Who You Think You Are‘ bevestigt het; Millionaire is terug, tegendraads en eigenwijs als nooit tevoren!

03 - Millionaire - De Helling

Millionaire in De Helling, foto Roy Wolters

De band is goed ingespeeld en het dan ook zonde als ‘Busy Man‘ niet helemaal goed uit de verf komt, met name door een gebroken snaar op Tim’s gitaar. De belangrijkste snaar die hij nodig had voor het nummer en die hem recent verkocht werd als zijnde ‘onbreekbaar’, aldus een lichtelijk gefrustreerde Tim na afloop van het nummer.

02 - Millionaire - De Helling

Millionaire in De Helling, foto Roy Wolters

Een momentje van rust bij de bijna als ambient aanvoelende nummers ‘Bamboo Moon‘ en ‘Silent River‘. Vervolgens is het tijd voor de oude stampers ‘I’m on a High‘ en ‘Champagne‘, een feest van herkenning bij het publiek. Bij ‘Champagne‘ blijkt hoe goed de band is ingespeeld op elkaar als het nummer uitmuntend wordt opgerekt tot een kleine tien minuten.

In een straffe toegift komen nog ‘Petty Thug‘ en ‘Alpha Male‘ voorbij en dan zit het er na vijf kwartier helaas alweer op.

Terugblikkend op het interview waar we aan refereerden, zijn we het zeker eens met Tim; Sciencing is Millionaire 1.3 en niet 2.0, het voelt vernieuwend en typerend, een voortzetting van Paradisiac. Tijdens het concert werden de oude en nieuwe nummers afwisselend gebracht en bleef het totaalbeeld echt Millionaire. Precies wat we verwachten van een band die de fijne randjes opzoekt. Top!

Check hier de tourdata van de band. Eerstvolgende keer dat je ze in Nederland kan bewonderen is is op het uitverkochte Best Kept Secret Festival.

08 - Millionaire - De Helling

Millionaire in De Helling, foto Roy Wolters

07 - Millionaire - De Helling

Tim Vanhamel in De Helling, foto Roy Wolters

 

06 - Millionaire - De Helling

Millionaire in De Helling, foto Roy Wolters

Millionaire live is:

Aldo Struyf (bandleider van Mark Lanegan)(gitaar, toetsen)
Bas Remans (Zornik)(basgitaar)
Damien Vanderhasselt (Eat Lions)(drummer )
Sjoerd Bruil (oa Broken glass heroes) (gitarist)
Hans De Prins (Go March)(toetsenist)

 Deel dit artikel