Instrumental Disorder

Met toch nog wat vakantiedagen voor de boeg de afgelopen weken, niet te vergeten de vermoeiende hitte die hard binnenkwam, was het wat stil hier bij NMTH HQ. Even alles op relatieve pauze, om met het lichtjes dalen van de temperatuur weer hard terug te komen. Vanaf deze week zijn we daarom weer helemaal up and running, met uiteraard ook een verse verzameling keiharde bangers om die laatste middaguurtjes door te komen. Zo hebben we vandaag de nieuwe Instrumental Disorder plaat, verse stonersingles van Thammuz en Sons of Azazel, een bakkie hardcore met Peaks, post-punk met Global Charming en een late progmetal ontdekking met Hayk Ersemerci. Ga er even goed voor zitten met je koptelefoon erbij.

Instrumental Disorder – Teenagers Suck Lemon Juice All Night Along
Eerst maar eens het Noord-Hollandse Instrumental Disorder, die afgelopen vrijdag hun nieuwste plaat Teenagers Suck Lemon Juice All Night Along uitbracht. Alleen al die titel doet een punkplaat vermoeden, en hoewel dat vermoeden zeker klopt, is het ergens ook een antipunk plaat volgens de band: ”In een tijd van wereldwijde demonstratie en emancipatie, wordt de punker steeds minder noodzakelijk. Het is niet meer een zeldzaam privilege om de zittende staatsmacht te wantrouwen. De stem van het andersdenkende individu raakt ondergesneeuwd onder het geluid van een schreeuwende bevolking.” Van het haast psychedelische intro Hans Olo tot het stevig rockende Horrible Person/Never Be On Time is het dan ook een verrassend afwisselende plaat geworden, waarbij het duidelijk is dat deze punkers doen waar ze zin in hebben. En dat is erg punk:

Peaks – Clear Minded
Heerlijk, even wat lompe beatdown hardcore van Hollandsche bodem! Peaks heeft een debuutplaat genaamd 232 op zak, die 22 september uitkomt. En met de single Clear Minded geven ze hun eerste klap tegen je gezicht. Karakteristiek compact, bevat de track hakkende riffs en double bass drums, grotendeels in een midtempo groove. De animatievideo door Boris Bouwmeester is ook niet mis, met visuals van bloedvaten, zwevende DNA strengen en  mistroostige flatgebouwen:

Thammuz – Speed Machine
De vettige stonerrockers van Dreckneck stopten ermee vorige maand, en dat was jammer. Maar gelukkig is daar nu al een nieuw project uit voortgekomen! Thammuz, eveneens bestaande uit leden van Fuzzboar, ligt in het verlengde. Oftewel: smerige stonerrock met een psychedelisch randje. Speed Machine komt dan ook heerlijk binnen, dankzij een uitermate vadsige riff en steeds intensere opbouw. Hardgaan doe je via:

Sons of Azazel – The Slug
Het Utrechtse Sons of Azazel kwam eerder al met Katabasis in ons Bruut Nationaal Product, en was toen een instrumentale band. Maar sindsdien hebben de desertrockers zanger Emile Slob in hun gelederen, met als resultaat de verse nieuwe single The Slug. Een vernuftige stonerrock track die teruggrijpt naar de desert sound uit de jaren negentig, inclusief heerlijk fuzzy riffs. The Slug hoor je hier:

Global Charming – Soft Fruit
Subroutine Records blijft ook geregeld met mooi spul op de markt komen. Zo ook met de nieuwe band Global Charming, die haast nonchalante post-punk maakt. Soft Fruit staat bol van de recalcitrante gitaarlijnen, slepende drums en samenzang, al met al een toffe eerste kennismaking. Beluister die track hieronder:

Hayk Ersemersi – 2020 EP
Als laatste nog een late ontdekking voor de kiezen. Soloartiest Hayk Ersemerci heeft namelijk begin mei een EP online geknald die we van de week een luisterbeurt hebben gegeven. Knap staaltje instrume(n)tal dit! Denk aan de proggy uitspattingen van Animals As Leaders en Periphery vermengd met meer rechtlijnige metalcore ondertonen. De troef van de EP is de songwriting waardoor elk nummer, van het heavy The Open Thing tot het harmonieuze Soul Glo, nergens te lang is of uitgerekt wordt. Benieuwd wat het resultaat zou zijn met zang, maar voor nu heeft Hayk een sterke, compacte EP op zak:Deel dit artikel