Molassess live op Roadburn, foto Roy Wolters

We hebben het al eerder gezegd, maar ook deze zomer zitten we niet verlegen om nieuwe muziek, zo ook in Nederland. Vandaag om het naderende weekend alvast in te luiden, verzamelden we maar liefst zeven recente releases. Single, experimentele EP’s, ludieke video’s…kortom, een flinke mep middagbangers om die laatste uurtjes tot de vrijmibo door te komen. En dat doen we vandaag met onze zuiderburen van Captain Kaiser, psychedelische supergroep Molassess, hardcoremagnaten Hawser en verder The Bohemes, Kong, GIRLSGIRLSGIRLS en Stefan Kollee & Nobuka. Ga er dus maar lekker voor zitten, want je hebt hier genoeg materiaal om je todo’tjes even mee uit te stellen tot maandag.

Molassess – Through the Hollow
Als die bijzondere show op Roadburn vorig jaar gevolgd door een al even bijzondere EP niet genoeg bewijs was dat we met een veelbelovend project te maken hebben, , is Molassess eerder dit jaar ook nog eens getekend bij Season of Mist. En met recht, want de band bestaande uit The Devil’s Blood leden Farida Lemouchi, Oeds Beydals, Job van de Zande, Ron van Herpen tezamen met Marcel van de Vondervoort (Astrosoniq), Bob Hogenelst (Birth of Joy) en Matthijs Stronks (Donnerwetter) heeft een sound die elementen pakt uit hun vorige werk en het vervolgens met een progsausje vermengd. Nieuwe single Through the Hollow is een progressief werkstuk van 11 minuten vol twists en turns die je telkens weer op het verkeerde pad brengen. Het laat ook horen hoe ze steeds meer aan chemie en richting inwinnen. Kortom, te gek product uit de Lage Landen. Hier gaan we nog veel van horen:

Hawser – Snowblind
Hevige hardcore uit Rotterdam! En dan bedoelen we niet het terrorcorps, maar de lomperiken van Hawser met hun uiterst brute single Snowblind. In bijna 2,5 minuut geven deze heren je een stomp voor de kop, om je vervolgens gedwongen in de hoek lauw bier te laten drinken zonder gehoorbescherming. Scherp riffwerk, lompe drums en die helse strot van Stijn zorgen voor een uiterst gepeperd geheel, binnendringend tot in het diepste van de ziel:

KONG – Phlegmatism EP
Dit is een aangename verrassing: KONG met een nieuwe EP. De Amsterdamse band bracht in de jaren 90 al eigenzinnige, avantgardistische rock/metal albums uit, en stonden bekend om hun hevig progressieve karakter en quadrofonische opzet tijdens liveshows, waarbij ieder bandlid in een hoek van de zaal staat. Maar sinds 2009 zijn ze weer terug, en met de verse Phlegmatism EP betreft het een vet kwartet van herbewerkingen van hun tweede album Phlegm uit 1992. En die nieuwe songs hebben een dikkere sound meegekregen, met tracks als Horse L en M.O.N. die enerzijds groovy en anderzijds hevig trippy uit de hoek komen. In het aangenaam springerige Stockhouse verwerken ze tevens de main riff van Sacred Reich’s Love & Hate. Kortom, een fraai document van een eigenaardige band die zeker je aandacht verdient, je kunt ze dan ook supporten via Bandcamp. Tevens beluister Phlegmatism via Spotify:

The Bohemes – Von Fisennepark
The Bohemes komen uit die mooie stad achter de duinen en hebben met Von Fisennepark al een sterke eerste single te pakken. De Haagse band omschrijft zichzelf als indierock, maar de track laat toch een harde, gitaargeoriënteerde kant van de indie horen. Met snerpende gitaarloopjes, een donkere riff en onheilspellende zang is Von Fisennepark een uitstekend visitekaartje. Luister hier die eerste single:

Stefan Kollee & nobuka – The Body and the Madness EP
Hij is al sinds 10 juli uit, maar de nieuwe EP van Stefan Kollee (The Naked Sweat Drips) samen met lo-fi/ambient artiest Nobuka (geselecteerd voor de Popronde) is er ook eentje om even bij stil te staan. Geen punk. hardcore of progrock, maar juist een eigenaardig psychedelisch werkje. Donkere electro met trippy elementen, noisy uitbarstingen en excentrieke ritmes. De inspiratie voor de EP is een gemeenschappelijke voorliefde voor de gruizige, ruwe teksten en boeken van Charles Bukowski. Na een kroeggesprek tussen Nobuka (Michel van Collenburg) en Stefan Kollee over de onderbuik van de samenleving, drankmisbruik en de kwetsbaarheid die daarmee gepaard gaat, ging Nobuka met de muziek aan de slag en Kollee met de teksten. Het resultaat werd een broeierige, experimentele en daarom intrigerende EP. The Body and the Madness geef je hieronder een luisterbeurt:

Captain Kaiser – Hotel Room 
Het Kempense Captain Kaiser is hier misschien nog geen bekende naam, maar in thuisland België zijn deze oldschool punkrockers al menig muziekhol afgegaan, met elke keer weer een heerlijk partijtje als gevolg. Hun nieuwe single Hotel Room is dan ook een bondige punkrocker, die de typische fun lovin’ attitude van de band weergeeft. België mag dan steevast meer experimentele bands voortbrengen, maar soms willen we gewoon ongegeneerd rocken en Captain Kaiser stelt je daarin niet teleur. De track komt van het binnenkort te verschijnen album Drover’s Inn, gebaseerd op een Schotse pub, en komt uit via White Russian Records en Bearded Punk Records. Luister hem hier:

GIRLSGIRLSGIRLS – Paralyzed
Als we het toch over White Russian Records hebben, is daar nu ook GIRLSGIRLSGIRLS met het nieuwe Paralyzed, Verwacht geen Mötley Crüe taferelen, maar simpelweg catchy poppunk met een ludieke video geschoten in een rijdende truck. Check die track hier uit, met de clip erbij:

 

 Deel dit artikel